Przepisy

Gotowanie to sztuka i zarazem świetna zabawa. Rozwija fantazję i kreatywność, jednoczy ludzi przy stole, dostarcza pozytywnych wrażeń. Nie bój się gotować, nie mów, że nie umiesz, korzystaj z przepisów i ciesz się swoimi sukcesami. Smacznego!

Przepisy

Przepisy wszystkie przepisy

Filtry

CZAS

PORCJA DLA

OCENA

TRUDNOŚĆ

Zupa z czerwonej kapusty z sokiem jabłkowym: oryginalny przepis

Zupa z czerwonej kapusty z sokiem jabłkowym: oryginalny przepis

Proponujemy zupę z czerwonej kapusty z sokiem jabłkowym. Doskonały smak i ciekawy kolor to jej znaki rozpoznawcze. Nie wiesz co zrobić z czerwonej kapusty? Przepisy na nią nie są zbyt popularne, ale warto je poznawać i odkrywać!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Łatwe ciasto śliwkowe teściowej: tak pyszne, że wszyscy błagają o przepis na placek ze śliwkami

Łatwe ciasto śliwkowe teściowej: tak pyszne, że wszyscy błagają o przepis na placek ze śliwkami

Jak mawia moja legalna teściowa, trzeba mieć trochę szczęścia w życiu. Ja mam, bo spotkałam teściową idealną, czyli Dzidzię. Dzidzia jest kobietą przemądrą życiowo i niesłychanie życzliwą. Zawsze jest ubrana odpowiednio do sytuacji, wie co podać na przyjęciu, a jej gościnność jest wręcz legendarna. Jest także skarbnicą obłędnych przepisów, którymi dzieli się ze wszystkimi. Oto łatwe ciasto śliwkowe mojej boskiej teściowej! Dziękujemy, Dzidziu!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Gulasz z soczewicy i grzybów zapiekany pod puree ze słodkich ziemniaków

Gulasz z soczewicy i grzybów zapiekany pod puree ze słodkich ziemniaków

Gulasz z soczewicy i grzybów zapiekany pod puree ze słodkich ziemniaków to pełnowartościowy posiłek bezmięsny. Bogactwo smaków i substancji odżywczych syci na długo. Przepis polecam nie tylko weganom, ale wszystkim, którzy wątpią w smak warzyw. Warzywa są przepyszne, szczególnie w tym pysznym przepisie.  

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Marynowany rydz niekwestionowany król przystawek: przepis na rydze i chili w zalewie octowej

Marynowany rydz niekwestionowany król przystawek: przepis na rydze i chili w zalewie octowej

Marynowanie grzybów ma swoje tajemnice. Niekwestionowanym królem grzybów marynowanych jest wyśmienity mleczaj rydz (Lactarius deliciosus), który pod względem smaku i aromatu przewyższa borowiki i kurki. Mleczaj rydz zawiera naturalny antybiotyk laktarioviolin, który ogranicza rozwój patogenów. My możemy te bakteriobójcze właściwości rydzów wzmocnić dodając chili również o właściwościach bakteriostatycznych. Zatem wypróbujcie przepis na marynowane w zalewie octowej rydze i chili. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Miodowe nóżki kurczaka pieczone z gruszkami i bekonem: obłędny przepis na rodzinny obiad

Miodowe nóżki kurczaka pieczone z gruszkami i bekonem: obłędny przepis na rodzinny obiad

Czym dla Was jest komfort w dzień wolny od pracy? Dla mnie to pyszne jedzenie, którego samo robi się w piekarniku, takie jak miodowe nóżki kurczaka pieczone z gruszkami i boczkiem. Połączenie słodyczy i aromatu wędzonki jest doskonałe. I najważniejsze, wystarczy wszystko przygotować, wstawić do piekarnika i gotowe!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Serowe ciasto półfrancuskie z pomidorami koktajlowymi - wytrawny skmakołyk, który pokocha twoja rodzina

Serowe ciasto półfrancuskie z pomidorami koktajlowymi - wytrawny skmakołyk, który pokocha twoja rodzina

Wyobraź sobie pyszne, lekkie i delikatne ciasto po brzegi wypełnione aksamitną masą z chrzanową nutą i słodkimi pieczonymi pomidorami. Brzmi nieźle, nieprawdaż? Na samą myśl ślinianki zaczynają pracować? No to do dzieła. Serowe ciasto półfrancuskie z pomidorami koktajlowymi smakuje i pachnie obłędnie. Można je podać na ciepło lub na zimno, świetnie smakuje o każdej porze. Można je podać na lekki lunch, pożywne śniadanie lub ciepłą kolację.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 50 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Grzyby w occie: składniki i przepis na grzyby w zalewie octowej

Grzyby w occie: składniki i przepis na grzyby w zalewie octowej

Sezon na grzyby w pełni - warto więc uchwycić ich smak na zimę, najlepiej robiąc przetwory z grzybów. Grzyby w occie to klasyczna przekąską i.., zakąska. Jak je zrobić? Podajemy składniki i przepis na grzyby w zalewie octowej.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Rosół z naleśnikowymi roladkami i szczypiorkiem

Rosół z naleśnikowymi roladkami i szczypiorkiem

Rosół z naleśnikowymi roladkami i szczypiorkiem to propozycja na zwykłą-niezwykłą zupę. Zwykłą, bo rosół gotujemy absolutnie tradycyjnie. Niezwykłą, bo zamiast makaronu podajemy go z naleśnikami. Takie ślimaczki z ciasta naleśnikowego wyglądają bardzo efektownie. Zaskocz rodzinę niedzielnym rosołem w nowej odsłonie.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Pomidorowa z papryką i tortellini: ekspresowa zupa gotowymi pierożkami

Pomidorowa z papryką i tortellini: ekspresowa zupa gotowymi pierożkami

Znacie to uczucie, gdy po pracy wpadacie jak wicher do domu, bo przecież trzeba jeszcze zawieźć dzieci na zajęcia dodatkowe? Ja znam to doskonale. W takie dni ratuje mnie zupa, którą mogę przygotować w 20 minut. Wystarczy dobrze zaopatrzona spiżarka w sprytne mrożonki, gotowe przetwory i... tortellini. Zatem do dzieła!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Schabowe duszone ze świeżymi śliwkami: przepis na soczyste kotlety w sosie

Schabowe duszone ze świeżymi śliwkami: przepis na soczyste kotlety w sosie

Do schabu wieprzowego idealnie pasują słodko-kwaśne owoce, takie jak śliwki. Świeże śliwki dodadzą mięsu, a przede wszystkim sosowi, niebiańskiego smaku. Wypróbujcie przepis na schab duszony ze świeżymi śliwkami, a nie pożałujecie. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Strona 1 z 981