Pogromca przeziębienia: chińska zupa czosnkowa z pok choi i pieczarkami
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Pogromca przeziębienia to nic innego jak pyszna chińska zupa czosnkowa. Ten pikantny bulion z dodatkiem kapusty pok choi i pieczarek przyniesie ukojenie i nasyci. Przygotowanie jest szalenie proste. Wypróbujcie zupę czosnkową i bądźcie zdrowi!
SKŁADNIKI
- 2 l bulionu warzywnego lub drobiowego
- 1 łyżka oliwy
- 5 ząbków czosnku, przeciśniętego przez praskę
- 1 łyżeczka imbiru, startego
- 1/4 łyżeczki płatków chili
- 1/8 łyżeczki kurkumy
- 2 kapusty pok choi, pokrojone na kawałki wielkości kęsa
- 10 pieczarek, pokrojonych plasterki
- 1 pęczek zielonej cebulki, posiekanej
- 4 łyżki sosu sojowego
- 200 g pszennego makaronu jajecznego
- 4 jajka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W dużym garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę. Dodać czosnek, imbir, chili i kurkumę. Smażyć 1 minutę.
- Dodać pokrojone pieczarki i smażyć, aż puszczą sok.
- Dodać kapustę pok choi. Smażyć jeszcze 1 minutę.
- Wlać bulion i doprowadzić do wrzenia.
- Dodać makaron i gotować zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
- W między czasie ugotować jajka na miękko. Zobacz: jak ugotować jajko na miękko
- Gotową zupę przyprawić sosem sojowym i połową posiekanej zielonej cebulki.
- Zupę rozlać do misek. Do każdej porcji dodać po 1 jajku przekrojonym na pół. Udekorować pozostałą cebulką.
Pieczarki - właściwości i kalorie. Co zrobić z pieczarek?