Pogromca przeziębienia: chińska zupa czosnkowa z pok choi i pieczarkami

Pogromca przeziębienia: chińska zupa czosnkowa z pok choi i pieczarkami
Autor: Shutterstock Chińska zupa czosnkowa z kapustą pok choi, pieczarkami i jajkiem
łatwy
30 min
4

Pogromca przeziębienia to nic innego jak pyszna chińska zupa czosnkowa. Ten pikantny bulion z dodatkiem kapusty pok choi i pieczarek przyniesie ukojenie i nasyci. Przygotowanie jest szalenie proste. Wypróbujcie zupę czosnkową i bądźcie zdrowi!

SKŁADNIKI

  • 2 l bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 1 łyżka oliwy
  • 5 ząbków czosnku, przeciśniętego przez praskę
  • 1 łyżeczka imbiru, startego
  • 1/4 łyżeczki płatków chili
  • 1/8 łyżeczki kurkumy
  • 2 kapusty pok choi, pokrojone na kawałki wielkości kęsa
  • 10 pieczarek, pokrojonych plasterki
  • 1 pęczek zielonej cebulki, posiekanej
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 200 g pszennego makaronu jajecznego
  • 4 jajka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W dużym garnku  z grubym dnem rozgrzać oliwę. Dodać czosnek, imbir, chili i kurkumę. Smażyć 1 minutę.
  • Dodać pokrojone pieczarki i smażyć, aż puszczą sok. 
  • Dodać kapustę pok choi. Smażyć jeszcze 1 minutę.
  • Wlać bulion i doprowadzić do wrzenia. 
  • Dodać makaron i gotować zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
  • W między czasie ugotować jajka na miękko. Zobacz: jak ugotować jajko na miękko
  • Gotową zupę przyprawić sosem sojowym i połową posiekanej zielonej cebulki. 
  • Zupę rozlać do misek. Do każdej porcji dodać po 1 jajku przekrojonym na pół. Udekorować pozostałą cebulką. 
Pieczarki - właściwości i kalorie. Co zrobić z pieczarek?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej