Plamy z owoców: czym domyć ręce po czarnych porzeczkach, jagodach, śliwkach i grzybach?
Ślady po owocach z rąk, tak samo jak w przypadku ubrań, trzeba usuwać natychmiast po zaplamieniu. Jakim sposobem najskuteczniej doczyścimy dłonie poplamione sokiem z czarnej porzeczki lub jagód?
Spis treści
- Jak doczyścić plamy z soku z porzeczek lub jagód?
- Jak mrozić jagody?
- Domowe jagodzianki
- Jagodowy chutney do mięs
Jak doczyścić plamy z soku z porzeczek lub jagód?
Truskawki, porzeczki, jagody – plamy z soków najsmaczniejszych owoców usunąć najtrudniej, zarówno ze spodni, jak i części ciała. W każdym przypadku trzeba działać bardzo szybko, z czasem sok wnika głęboko, a mycie zamienia się w energiczne szorowanie. Po godzinie od zaplamienia zwykłe mydło i gorąca woda nie przyniosą już oczekiwanego efektu. Co zatem robić w takiej sytuacji?
Paradoksalnie w usuwaniu niepożądanych skutków stosowania środków chemicznych, np. proszków i płynów do prania czy płynów do zmywania naczyń, najlepiej pomaga właśnie sok z porzeczki. Samą porzeczkę jednak usuniemy sokiem z cytrusów. Stosowanym od pokoleń, w zasadzie najstarszym i najprostszym sposobem na usunięcie soku z porzeczki, który zawsze działa, jest wymycie rąk sokiem z cytryny/kwaskiem cytrynowym. Odbarwienie rąk jest niemal natychmiastowe. Aby złagodzić skutki zmywania dłoni plastrami cytryny, warto później nałożyć na dłonie kojący krem o ziołowym składzie.
Niektóre plamy z owoców schodzą z dłoni pod wpływem działania wody utlenionej.
Domowym sposobem jest także pocieranie poplamionych rąk wewnętrzną stroną rabarbaru, którego sok ma właściwości wybielające. Sok z cytryny równie dobrze zadziała na plamy z jagód, wyczyścimy nim także przebarwienia na paznokciach i skórkach wokół nich, powstałe w efekcie drylowania śliwek, czereśni czy wiśni.