Jak zrobić

Przed tobą rodzinny obiad, święta, uroczysta kolacja i nie wiesz, jak się zabrać do przygotowania tych ważnych posiłków? Wydaje ci się, że gotowanie jest bardzo trudne? Po raz pierwszy robiłeś zwykłe mielone i nie wyszły, a biszkopt opadł? Nie martw się - na wszystko są proste sposoby - postaramy się, byś je poznał. Gotowanie naprawdę jest fajne!

Jak zrobić

Marchew idealna: jak kupować, przechowywać i gotować wybitnie pyszną marchewkę

Marchew to jedno z tych warzyw, które wszyscy lubimy za chrupkość i słodycz. To także warzywo, które można przechowywać w domu bardzo długo. Pod warunkiem, że robimy to prawidłowo. Warto również wiedzieć, jak gotować marchewkę, aby jej smak był słodki i wyrazisty. 

Suszenie grzybów, owoców i warzyw - praktyczny poradnik, jak suszyć produkty w piekarniku, w suszarce, na nitce

Suszenie grzybów, owoców i warzyw nie jest trudne, ale wymaga nieco cierpliwości i orientacji w technikach odwadniania żywności. Bo nieco inaczej suszy się grzyby czy owoce w piekarniku, a inaczej na słońcu. Można też oczywiście zastosować do tego celu suszarkę lub suszyć produkty na nitce. Aby nieco usystematyzować wiedze na ten temat, zebraliśmy różne metody suszenia w niniejszym artykule. Podpowiadamy, jak suszyć grzyby, warzywa i owoce, aby zachowały piękny aromat i nadawały potrawom cudowny smak i zapach.

Kawior grzybowy - wyśmienita przekąska z leśnych grzybów i warzyw do słoika

Kawior grzybowy jest niesamowicie aromatyczny i smaczny. Znakomicie smakuje na zimno - jako dodatek do pieczywa lub krakersów. Świetnie komponuje się również z makaronem - wtedy podajemy go na ciepło. Kawior z grzybów można jeść od razu po przygotowaniu lub zawekować. Ten w słoikach można trzymać do dwóch tygodni w lodówce.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Sobotnie śniadanie z przyjaciółmi: jak przyjąć gości w domu śniadaniem? Co i jak podać?

Drogie przyjaciółki i przyjaciele, dzisiaj chciałyśmy zaprosić Was na wspólne sobotnie śniadanie. Wirtualne co prawda, ale we wszystkie przysmaki włożyłyśmy wiele czułości. Dlaczego śniadanie? Bo ten nowy trend bardzo nam się podoba i chcemy, żebyście również polubili leniwe śniadanko w wolną sobotę. Zapraszamy! 

Fasolka szparagowa – jak ją gotować? [GALERIA ZDJĘĆ]

Gotowanie fasolki nie jest trudne, ale musisz znać kilka podstawowych zasad. Sprawdź jak gotować fasolkę szparagową, aby była zdrowa i nie traciła swoich właściwości.

Jak ugotować żółtą fasolkę szparagową? Przepis na fasolkę z masłem i tartą bułką [GALERIA ZDJĘĆ]

Żółta fasolka szparagowa wyróżnia się delikatniejszym smakiem niż odmiana zielona. Najlepiej podawać ją w pysznej, a przy tym prostej wersji - z masłem i bułką tartą. Jak jednak ugotować żółtą fasolkę szparagową, by zachowała zarówno smak, jak i jędrność?

Jak drylować czereśnie i wiśnie bez drylownicy?

Sezon na czereśnie trwa bardzo krótko, dlatego w wielu domach przygotowuje się owocowe przetwory. Receptury wymagają drylowania czereśni, podobnie jak wiśni. Najlepsza do tego jest drylownica, ale równie dobrze można poradzić sobie domowymi sposobami. Sprawdź, jak sprytnie drylować czereśnie i wiśnie.

Awokado: jak przechowywać całe i przekrojone, jak przedłużyć jego świeżość

Zużyłam wiele skrzynek awokado, nim wpadłam na pomysł, jak najlepiej przechowywać ten zielony owoc. Zarówno całe, jak i pokrojone. Teraz już wiem, jak zachować świeżość awokado na dłużej. Oto moje patenty!

Grillowane nóżki kurczaka: przepis jak grillować idealnie soczyste nóżki kurczaka

Grillowane nóżki kurczaka to przysmak letnich imprez plenerowych.  Jak grillować tylne ćwiartki kurczaka, aby nie były surowe, a tylko dobrze ugotowane przy kości? Oto przepis na idealne nóżki z grilla!

Rosół: tajemnice idealnego rosołu. Zastosuj te zasady. Wszyscy padną z wrażenia [WIDEO + QUIZ]

Idealny przepis na rosół warto znać, bo rosół  leczy wszelkie smutki, dla wielu to smak z dzieciństwa. Być może właśnie dlatego rosół jest najpopularniejszą polską zupą. Nie wszystkie panie domu mają jednak swój przepis na rosół. Jak ugotować najlepszy, domowy rosół bez vegety, bulionów i kostek?

Strona 1 z 58