Jak zrobić

Przed tobą rodzinny obiad, święta, uroczysta kolacja i nie wiesz, jak się zabrać do przygotowania tych ważnych posiłków? Wydaje ci się, że gotowanie jest bardzo trudne? Po raz pierwszy robiłeś zwykłe mielone i nie wyszły, a biszkopt opadł? Nie martw się - na wszystko są proste sposoby - postaramy się, byś je poznał. Gotowanie naprawdę jest fajne!

Jak zrobić

Wielkanoc a koronawirus. Na co uważać szykując Wielkanoc

Wielkanoc w czasie epidemii wywołanej przez koronawirusa jest dla nas wszystkich wyzwaniem. Wielkanoc to czas otuchy i nadziei. Czas odradzania się wiary w siłę Zbawiciela i człowieka. Wielkanoc to czas radości, także dla niewierzących. Kilka dni wolnego i rozkosze wielkanocnego stołu. Wolnego mamy teraz dużo. Wielkanocne potrawy szykujemy sami. Czy można radośnie przeżywać wiosenne misterium Wielkanocy w czasach epidemii? Tak, jeśli będziesz się stosować do kilku prostych zasad. 

Owsianka na wodzie i na mleku - przepis. Jak gotować owsiankę?

Owsianka to doskonały sposób na zdrowe śniadanie. Owsiany kleik poprawia perystaltykę jelit, dostarcza niezbędnych organizmowi mikroelementów, a do tego jest pożywny i syci na długo. Jak dobrze ugotować płatki owsiane, by nie przypominały zmory z przedszkolnego dzieciństwa? Jak zrobić pyszną i zdrową owsiankę?

Ekspresowe buraki: jak ugotować w 10 minut buraki do ćwikły i sałatki

Buraki ze względu na swój zwarty miąższ gotują się dosyć długo. Zazwyczaj od 40 do 50 minut. Można jednak ten proces przyspieszyć. Ekspresowo ugotujesz buraki w mikrofalówce. Jak to zrobić? Zobacz przepis krok po kroku. Buraki będą soczyste i pełne smaku.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 10 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Jak zaplanować Wielkanoc w czasie epidemii: kalendarium co kupić, kiedy przygotować

Wielkanoc mimo kwarantanny może się udać. Jak nigdy wcześniej, właśnie teraz potrzebujemy świętowania wspólnych chwil. To będzie oczywiście inna Wielkanoc, ale równie pyszna i radosna, bo z każdym dniem jesteśmy bliżej zakończenia przymusowej izolacji społecznej. Warunki kwarantanny z powodu koronawirusa wymuszają lepszą organizację świątecznych przygotowań. Zostawienie wszystkiego na ostatnią chwilę może się skończyć stresem, grzywną i pustym stołem. A tego przecież nie chcemy. Dlatego rozplanuj przygotowania wcześniej. Ze względu na obostrzenia zakupy rozłóż na kilka dni. Przygotowanie potraw również. Oto gotowy plan i porady dotyczące przedświątecznych działań w kuchni.

Pora na świąteczny pasztet! Jak upiec i zamrozić pasztet na święta? Wypróbowane sposoby

Święta Bożego Narodzenia i Wielkanocy to przede wszystkim czas spędzony z bliskimi za stołem. Dlatego warto tak zaplanować przygotowania, by podczas świąt, jak najmniej przebywać w kuchni. Zarówno mięsne, jak i wegetariańskie pasztety można śmiało upiec wcześniej i zamrozić. W dniu podania ich na stół wystarczy pasztety rozmrozić i gotowe!

Biała kiełbasa na śmietanie: jak zrobić domową kiełbasę

Biała kiełbasa na śmietanie jest jedną z najłatwiejszych wędlin wieprzowych do przygotowania w domu. Nie wymaga specjalnych umiejętności. Śmietanę kremówkę warto przed przed przygotowanie kiełbasy zamrozić w kostkach, które przed dodaniem do masy mięsnej pokruszyć w blenderze. Dodatek zimnych okruchów zapobiega wytrącaniu się wody z masy mięsnej w trakcie jej wyrabiania, konserwuje i nadaje smak.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Biała kiełbasa smażona - sposób przygotowania

Biała kiełbasa to specjał cieszący się szczególną popularnością w czasie Wielkanocy. Białą kiełbasę można przygotowywać na wiele sposobów - jednym z prostszych jest smażenie. Biała kiełbasa smażona to propozycja na co dzień i od święta.

Drugie życie wczorajszych frytek: 4 triki jak wykorzystać frytki z poprzedniego dnia

Frytki, podobnie jak tłuczone lub pieczone ziemniaki pasują do wszystkiego. Czasem jednak przesadzimy z ilością smażonych frytek. Przecenimy apetyt rodziny lub gości i zostajemy z niedojedzonymi frytkami. Na drugi dzień niestety nie są już tak smaczne. Wczoraj chrupiące, dzisiaj frytki są rozmoknięte i wiotkie. Czy wyrzucać? Absolutnie nie! Frytki z poprzedniego dnia można odgrzać. Ale trzeba wiedzieć jak i my wam w tym pomożemy. Oto kilka sprytnych trików na smaczne dania z wczorajszych frytek.  

Domowa bryndza: przepis jak z 2 l mleka krowiego otrzymać 1 kg sera?

Domowa bryndza to sprytny ser z krowiego mleka, który będzie smakował i wyglądał jak owczy. Ser przygotowany w ten sposób to wysokobiałkowy wyrób. Doskonale sprawdza się w diecie dzieci i młodzieży, sportowców, rekonwalescentów i seniorów. Należy go przygotować z mleka pasteryzowanego, ale wykluczone jest mleko UHT. Można do sprytnej bryndzy dodać świeże zioła, przyprawy, a nawet suszone pomidory, czy kapary albo marynowany pieprz. Wypróbujcie swój ulubiony wariant domowej bryndzy. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kiedy nadziewać pączki: przed smażeniem czy po smażeniu? [WIDEO]

Pączki, zwłaszcza te własnoręcznie usmażone, to podstawa menu na Tłusty Czwartek. Ale kiedy nadziewać pączki? Przed czy po smażeniu? Okazuje się, że obie metody są dobre. Każda jednak wymaga innego podejścia. Sprawdź, jak nadziewać pączki przed smażeniem lub po smażeniu.

Strona 1 z 55