Porady

Gotowanie to wielka przyjemność. Wiele osób jednak twierdzi, że nie potrafi gotować, bo sam przepis to za mało. Faktycznie - czasem niewielka podpowiedź sprawia, że to, co dotychczas nie wychodziło, staję się bardzo łatwe. Dlatego zbieramy pomysły, jak sobie ułatwić pracę w kuchni, jak pięknie nakryć do stołu i co ugotować, by ustawione na stole potrawy były nie tylko pyszne, ale i zdrowe.

Porady

Jak smażyć pączki, żeby się nie przypalały i były ładnie zrumienione [WIDEO]

W karnawale i przed tłustym czwartkiem warto przeczytać garść profesjonalnych porad, żeby wiedzieć jak smażyć pączki i faworki, żeby były rumiane i pulchne i nie przypalone.

Jak chudo smażyć pączki? 5 rad na tłusty czwartek [WIDEO]

Przygotowanie dobrych pączków nie jest proste. Trzeba oczywiście mieć sprawdzony przepis. Ale najważniejsze jest smażenie w głębokim tłuszczu. I to jest prawdziwe wyzwanie.  Istnieje kilka sposobów na bezpieczne i szybkie smażenie, a przy tym zminimalizowane zawartości tłuszczu w tych ostatkowych smakołykach. Podajemy kilka wskazówek, jak usmażyć dobre i nietłuste pączki.

TŁUSTY CZWARTEK. Dlaczego w ten dzień musimy zjeść przynajmniej jednego pączka? [WIDEO]

Skąd się wziął tłusty czwartek i tradycja jedzenia pączków, oponek i faworków? Dlaczego jest to akurat czwartek a nie inny dzień tygodnia? Sprawdźcie, jaka jest historia tłustego czwartku i skąd wywodzą się obchodzone zwyczaje. 

Tłusty Czwartek - skąd się wzięła ta tradycja? [WIDEO]

Tłusty Czwartek to dzień nieuchronnie zapowiadający koniec karnawału - od ostatków dzieli nas już wtedy tylko 5 dni! Wraz z końcem karnawału i hucznych zabaw, możemy z wielkim apetytem przywitać zdecydowanie najsłodszy dzień w roku. Właśnie w Tłusty Czwartek zajadanie się różnego rodzaju smakołykami jest całkowicie dozwolone, a jak twierdzą niektórzy… nie tuczy!  

Panierowany ser feta - znakomita przekąska kuchni bałkańskiej

W krajach bałkańskich ser feta jadany jest na co dzień, w wielu różnych postaciach. Dodaje się go do sałatek, kanapek i przegryzek. Piecze się go i smaży, co w Polce robi się bardzo rzadko. A warto, bo na ciepło smakuje znakomicie.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 10 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Loukoumades, czyli greckie pączki skąpane w miodzie

Loukoumades (lokma) to małe drożdżowe pączki nasączone miodowym syropem. Wywodzą się z Grecji, ale popularne są również na Cyprze i w Turcji. Jeśli na tłusty czwartek chcecie przygotować coś oryginalnego, loukomades znakomicie się do tego nadają. Są pyszne, słodkie i nie można się im oprzeć, a dodatkowo przyciągają nutką orientu.

Ocena: 4,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 180 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Mini pączki w syropie: przepis na pączki z mleka w proszku [WIDEO]

Trochę inne pączki z mleka w proszku, które po usmażeniu macza się w syropie. Wypróbuj ten przepis koniecznie. Te mini pączki nie są pracochłonne. Oryginalnie jest to przepis kuchni indyjskiej, nazywają się GULAB JAMUN, uwielbiają je wszyscy. Macza się je w syropie kardamonowym i posypuje pokruszonymi orzeszkami pistacjowymi lub migdałami, ale będzie do nich pasował dowolny syrop o twoim ulubionym smaku. Rozpływają się w ustach!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Ziołomiód tymiankowy na kaszel i chrypkę

Ziołomiód tymiankowy to sposób wypróbowany przez ludową medycynę na kaszel i chrypkę. Olejki zawarte w tymianku działają lepiej niż antybiotyki. Tymianek jest powszechnie stosowanym surowcem farmaceutycznym w produkcji syropów przeciwkaszlowych. Ziołomiód tymiankowy przeznaczony jest dla dorosłych do łagodzenia uporczywego kaszlu i bólu gardła. Mieszanina zawiera alkohol. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 10 MINUT

Porcja dla: 1 OSÓB

Bananowy koktajl z kakao i miodem: domowy sposób na uciążliwy kaszel

Coś drapie w gardle? Długotrwały kaszel dokucza w nocy? Źle się czujesz? Bananowy koktajl z kakao i miodem to domowy sposób na infekcje górnych dróg oddechowych. Dzieci go kochają, a i dorośli sobie go cenią i śpią po nim spokojnie jak te dzieci. Ciepły koktajl dzięki swojej lepkiej gęstości na długo rozgrzewa, a dzięki temu rozszerza oskrzela i pozwala wyjść gromadzącej się tam wydzielinie. To łagodny i smaczny sposób na niewielkie dolegliwości. Prawdziwa bomba witamin A, B i C oraz skarbnica cynku na wzmocnienie odporności i serotoniny na poprawę humoru. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 10 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Ajurwedyjski tonik na odporność: domowy środek przeciw przeziębieniu

Ajurwedyjski tonik na odporność to prawdziwa bomba immunologiczna. Ten domowy środek przeciw przeziębieniu bardzo łatwo przygotować. Gotów będzie w ekspresowym tempie. Należy go stosować profilaktycznie po 1 łyżce dziennie. A w przypadku zaziębienia 3 razy dziennie po 1 łyżce. Ze względu ostre przyprawy użyte do przygotowania toniku nie należy go podawać dzieciom poniżej 12 roku życia, ze względu na niebezpieczeństwo zakrztuszenia. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Strona 1 z 176