Porady

Gotowanie to wielka przyjemność. Wiele osób jednak twierdzi, że nie potrafi gotować, bo sam przepis to za mało. Faktycznie - czasem niewielka podpowiedź sprawia, że to, co dotychczas nie wychodziło, staję się bardzo łatwe. Dlatego zbieramy pomysły, jak sobie ułatwić pracę w kuchni, jak pięknie nakryć do stołu i co ugotować, by ustawione na stole potrawy były nie tylko pyszne, ale i zdrowe.

Porady

Suszenie grzybów, owoców i warzyw - praktyczny poradnik, jak suszyć produkty w piekarniku, w suszarce, na nitce

Suszenie grzybów, owoców i warzyw nie jest trudne, ale wymaga nieco cierpliwości i orientacji w technikach odwadniania żywności. Bo nieco inaczej suszy się grzyby czy owoce w piekarniku, a inaczej na słońcu. Można też oczywiście zastosować do tego celu suszarkę lub suszyć produkty na nitce. Aby nieco usystematyzować wiedze na ten temat, zebraliśmy różne metody suszenia w niniejszym artykule. Podpowiadamy, jak suszyć grzyby, warzywa i owoce, aby zachowały piękny aromat i nadawały potrawom cudowny smak i zapach.

Jabłka: jak je przechowywać w domu, jak zachować świeżość jabłek na dłużej

Jedną z największych jesiennych przyjemności jest gryzienie chrupkiego, tryskającego sokami jabłka. Kupując jabłka, wybieramy te najbardziej soczyste. Jak przechowywać jabłka w domu, jak zachować ich świeżość na dłużej? To proste. Czytajcie dalej.

Sobotnie śniadanie z przyjaciółmi: jak przyjąć gości w domu śniadaniem? Co i jak podać?

Drogie przyjaciółki i przyjaciele, dzisiaj chciałyśmy zaprosić Was na wspólne sobotnie śniadanie. Wirtualne co prawda, ale we wszystkie przysmaki włożyłyśmy wiele czułości. Dlaczego śniadanie? Bo ten nowy trend bardzo nam się podoba i chcemy, żebyście również polubili leniwe śniadanko w wolną sobotę. Zapraszamy! 

Dieta lniana na oczyszczenie i odchudzanie: zasady, opinie, przepisy

Len, a właściwie siemię lniane, czyli owoce lnu, to roślina bogata w składniki odżywcze i błonnik o wielu zastosowaniachLen jest uprawiany od wieków dla nasion, które można skonsumować, można z nich także wycisnąć olej, a z łodyg pozyskuje się włókno przędzalnicze. Niektórzy uważają, że siemię lniane może być stosowane w diecie jako pokarm przyspieszający utratę wagi. Pamiętać jednak trzeba, że nasiona lnu są wysokoenergetyczne. Badania nad wpływem lnu na metabolizm są sprzeczne, ale są powody, by sądzić, że nasiona lnu mogą pomóc niektórym osobom schudnąć.

Papryka - jak kupować paprykę? Jakie smaki mają poszczególne rodzaje papryki?

Papryka to bardzo smaczne i aromatyczne warzywo, z którego można przyrządzić prawdziwą kulinarną ucztę. Jest twarda, a jednocześnie bardzo chrupka i świeża, dlatego doskonale nadaje się do podgryzania. Jak kupować paprykę? 

Przepis Małgorzaty Raduchy na nasi goreng, czyli kuchnia indonezyjska w „Lecie z radiem”

Indonezja to największy wyspiarski kraj świata – dlatego trudno tu mówić o jednej kuchni, ale jest wspólny mianownik dla potraw niemalże wszystkich z ponad 17 tys. wysp: pikantność. Wbrew pozorom jest ona dobra na upały – wychładza organizm. Na dzisiaj proponuję coś prostego, choć wykwintnego, co w dodatku zaspokoi oczekiwania wegetarian, jako że kuchnia Indonezji warzywami stoi – podkreśla Małgorzata Raducha z radiowej Jedynki.  

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Sok z żyworódki: właściwości, przygotowanie, zastosowanie

Żyworódka to popularna roślina ozdobna, wykorzystywana do dekoracji wnętrz. Przypisuje się roślinie działanie prozdrowotne, regenerujące i odmładzające. Najczęściej wykorzystuje się jako surowiec leczniczy liście odmian Kalanchoe pinnatum i Kalanchoe daigremontiana. Czystemu sokowi z żyworódki przypisuje się działanie przeciwzapalne, wspomagające regenerację tkanek i stymulujące gojenie ran. Szczególnie oparzeń i odleżyn.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Domowe kiszonki, które leczą: nowy poradnik od Dietosfery i Wydawnictwa RM

Domowe kiszonki to podstawa kuchni polskiej. Kiszona kapusta, ogórki, buraki. Jak się okazuje są nie tylko smaczne, ale także zdrowe. Dlatego Ewa Sypnik-Pogorzelska oraz Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska, dietetyczki z Dietosfery, przygotowały wszechstronny poradnik jak kisić warzywa w domu i jak korzystać z ich dobrodziejstwa. Premiera książki już 29 lipca!

Nalewka z żyworódki pierzastej: zastosowanie, działanie, przygotowanie krok po kroku

Żyworódka pierzasta to popularna roślina doniczkowa. Jej liście są nie tylko dekoracyjne, ale przypisuje się im również silne działanie regenerujące i odmładzające. Najczęściej surowcem do przygotowania preparatów wspomagających odnowę tkanek są liście i łodygi  Kalanchoe pinnatum i Kalanchoe daigremontiana. Nalewka alkoholowa do użytku zewnętrznego ma zastosowanie w przebiegu stanów zapalnych skóry i śluzówki. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Roślinne zamienniki mięsa nie tylko dla wegan: nowe produkty dla nowych zwyczajów żywieniowych

W sklepach coraz częściej można spotkać roślinne odpowiedniki mięsa i jego przetworów. Oprócz dobrze nam znanych wegańskich parówek i wędlin, handel oferuje nam surowe w pełni roślinne produkty o wyglądzie, zapachu, teksturze i smaku mięsa. To nie rewolucja. To przyszłość, która stała się teraźniejszością. Dla kogo są przeznaczone zamienniki mięsa? Jakie mają zalety? I jak je wykorzystać kulinarnie? O tym wszystkim dowiecie się z tego artykułu. 

Strona 1 z 184