Porady

Gotowanie to wielka przyjemność. Wiele osób jednak twierdzi, że nie potrafi gotować, bo sam przepis to za mało. Faktycznie - czasem niewielka podpowiedź sprawia, że to, co dotychczas nie wychodziło, staję się bardzo łatwe. Dlatego zbieramy pomysły, jak sobie ułatwić pracę w kuchni, jak pięknie nakryć do stołu i co ugotować, by ustawione na stole potrawy były nie tylko pyszne, ale i zdrowe.

Porady

Wystrój kuchni - pomysły na ozdoby i dekoracje kuchenne

Idealnie wykończone ściany i podłoga, a także pieczołowicie wybrane meble to dopiero połowa sukcesu podczas urządzania przestrzeni kuchennej. To, co stanowi o jej charakterze i podkreśla jej styl, to wszelkie dodatki i ozdoby: od drobnej ceramiki po wyrafinowane obrazy na ścianie.

6 błędów podczas smażenia - czego unikać? Smaż jak szef kuchni!

Kto z nas choć raz nie zachwycił się perfekcyjnie usmażonym kotletem lub omletem? Chcesz osiągnąć doskonałość w smażeniu potraw? Poznaj najczęściej popełniane błędy i naucz się ich unikać. Smaż jak szef kuchni!

Jak smażyć pączki, żeby się nie przypalały i były ładnie zrumienione [WIDEO]

W karnawale i przed tłustym czwartkiem warto przeczytać garść profesjonalnych porad, żeby wiedzieć jak smażyć pączki i faworki, żeby były rumiane, pulchne i idealnie usmażone. Nie jest to wielką sztuką, wystarczy poznać kilka wskazówek, aby właściwie usmażyć pączki i nie przypalić ich.

Jak kupować pączki? Po czym poznać pączka idealnego?

Jak w tłusty czwartek kupić idealne pączki, a nie wyrób pączkopodobny? To proste. Wystarczy... oko i nos. Podpowiadamy, po czym poznać świeżego lub nieświeżego pączka w cukierni.

Domówka dla kilku osób - co podać? 9 łatwych i niedrogich przepisów na małe przyjęcie karnawałowe

Mała domówka to okazja by zaprezentować dania oryginalne i bardziej pracochłonne, niż te przygotowywane na większą imprezę. Takie dania nie muszą być drogie, czasem wystarczy pomysł i kilka powszechnie dostępnych składników, by na stole wylądowało prawdziwe cudo.

Dieta dla morsa: co jeść po morsowaniu?

Morsowanie ma działanie regeneracyjne. Dlatego po kąpieli w lodowatej wodzie wzrasta zapotrzebowanie na niektóre składniki odżywcze. Co jeść po morsowaniu? Odpowiedzi na to i inne pytania znajdziecie w książce Ewy Zwierzchowskiej „Morsowanie”. Poniżej przytaczamy najważniejsze wytyczne z wywiadu, jaki autorka przeprowadziła z dietetyczką Katarzyną Błażejewską-Stuhr.

Dieta dla morsa: co jeść przed morsowaniem?

Morsowanie - choć wydaje się ekstremalną aktywnością fizyczną - nie wymaga specjalnej diety. Należy jednak stosować się do kilku ważnych zasad. Co jeść przed zimną kąpielą? Odpowiedzi na to i inne pytania znajdziecie w książce Ewy Zwierzchowskiej „Morsowanie”. Poniżej przytaczamy najważniejsze wytyczne z wywiadu, jaki autorka przeprowadziła z dietetyczką Katarzyną Błażejewską-Stuhr.

Ryba tołpyga - czy jest zdrowa, jak smakuje, przepisy na tołpygę

Tołpyga należy do rodziny karpiowatych, ale popularnego karpia przewyższa rozmiarem. Największe osobniki złowione w Polsce ważyły ponad 50 kg. I choć to rekordowy wynik, to jest to ryba na tyle duża, że można nią wyżywić rodzinę przez kilka dni. Czy warto jeść tołpygę, jak smakuje jej mięso i czy trudno je przyrządzić?

Co jeść po przebyciu COVID-19? Dieta ozdrowieńca: składniki odżywcze i łatwe przepisy

Lekarze zwracają uwagę, że powrót do zdrowia po przebyciu COVID-19 może być długi i utrudniony. Jednym z długotrwałych skutków nawet łagodnego przechorowania infekcji SARS-CoV-2 jest chroniczne zmęczenie i wypadające włosy. Jednak objawów tzw. "długiego ogona COVID-19" może być więcej. Dlatego tak ważna jest w okresie rekonwalescencji odpowiednia dieta, dostarczająca niezbędnych składników odżywczych. Podpowiadamy, co jeść po przebyciu COVID-19.

Woda sodowa: historia, skład chemiczny, właściwości wody gazowanej

Woda sodowa - woda sztucznie gazowana dwutlenkiem węgla to pasjonująca historia ludzkiego apetytu. Przypisujemy jej właściwości chłodzące, a nawet uzdrawiające. Jednak woda gazowana nie jest dla każdego. Ale pijemy ją wszyscy dla smaku! Oto krótka historia wody sodowej, cała prawda o chemii rządzącej wodą gazowaną i jej właściwościach fizyko-chemicznych. 

Strona 1 z 190