Porady

Gotowanie to wielka przyjemność. Wiele osób jednak twierdzi, że nie potrafi gotować, bo sam przepis to za mało. Faktycznie - czasem niewielka podpowiedź sprawia, że to, co dotychczas nie wychodziło, staję się bardzo łatwe. Dlatego zbieramy pomysły, jak sobie ułatwić pracę w kuchni, jak pięknie nakryć do stołu i co ugotować, by ustawione na stole potrawy były nie tylko pyszne, ale i zdrowe.

Porady

Szynka drobiowa z szynkowaru: domowa wędlina z udek kurczaka

Szynka drobiowa to delikatna i chuda wędlina. Warto przygotować ją samodzielnie w domowym szynkowarze. To proste urządzenie pozwala gotować pod zwiększonym ciśnieniem i wydobywa z mięsa drobiowego idealny smak. Tak przygotowana wędlina domowa jest dietetyczną i smaczną alternatywą dla wędlin sklepowych. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Jajka wielkanocne - co symbolizuje jajko na świątecznym stole?

Jajka wielkanocne - bez nich nie ma tych wiosennych świąt! Właśnie na nich bazuje większość świątecznych potraw, z białym barszczem na czele. Jajko króluje też w wielkanocnym koszyczku i na stole, w formie kolorowych pisanek lub kraszanek. Co symbolizują jajka wielkanocne?

Wielkanocne jaja: magiczne żółte jajko bez białka [INSTRUKCJA WIDEO]

W Wielkanoc możesz zaskoczyć domowników i dzieci, przygotowując dla nich taką niespodziankę: po obraniu jajka ze skorupki zobaczą nietypowe dziwo - jajko zamiast białe, będzie żółte. Pokazujemy instrukcję jak zrobić gotowane jajko, pozbawione białka. Takie jajka można też wykorzystać do kolorystycznej zabawy na wielkanocnym półmisku z jajami faszerowanymi. Część z nich po prostu będzie żółta. Białe jajka wypełnisz żółtym farszem, a żółte białym. Co ty na to?

Wielkanocne jaja: kura i pisklaki z jajek na twardo - jak zrobić

Wielkanocne dekoracje z jajek to nasza tradycja i okazja do radosnej zabawy z dziećmi. Pokazujemy krok po kroku, jak zrobić kurę z pisklakami z jajek na twardo.

Czy wiecie jak smakuje Mazowsze?

Możecie je poznać, wybierając produkty oznaczone logo Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze.

Domowe majonezy i sosy: najlepsze przepisy na sosy do jaj i zimnych mięs

Jajko na twardo, różowa szynka, biała kiełbasa, soczysty schab i trzęsąca się galareta wieprzowa pysznią się już na stole. Czego im brak? Oczywiście sosu, który podkreśli i uwypukli ich smak. Począwszy od majonezu, a na chrzanie kończąc, do wyboru mamy mnóstwo wariantów. Zobaczcie sami. 

Czy ocet niszczy wirusy? Domowy przepis na płyn do dezynfekcji z octem i alkoholem

Epidemia koronawirusa zmusza nas do szczególnej dbałości o higienę. Jednym ze wskazań jest dezynfekcja wszelkich powierzchni płynem na bazie spirytusu. Co jednak robić, gdy brak na rynku płynów do dezynfekcji, a także spirytusu? Lekarz Michał Sutkowski zwraca uwagę na ocet.  "To świetny środek dezynfekujący" - mówi lekarz. Ocet w połączeniu z sodą oczyszczoną lub solą zawsze był stosowany w gastronomii i przemyśle spożywczym do dezynfekcji. Czy jednak może poradzić sobie z COVID-19?

Wielkanoc a koronawirus. Na co uważać szykując Wielkanoc

Wielkanoc w czasie epidemii wywołanej przez koronawirusa jest dla nas wszystkich wyzwaniem. Wielkanoc to czas otuchy i nadziei. Czas odradzania się wiary w siłę Zbawiciela i człowieka. Wielkanoc to czas radości, także dla niewierzących. Kilka dni wolnego i rozkosze wielkanocnego stołu. Wolnego mamy teraz dużo. Wielkanocne potrawy szykujemy sami. Czy można radośnie przeżywać wiosenne misterium Wielkanocy w czasach epidemii? Tak, jeśli będziesz się stosować do kilku prostych zasad. 

Jak robić świąteczne zakupy, nie narażając siebie i innych?

Świąteczne zakupy to dla wielu z nas wyzwanie. Jak wszystko zorganizować by było szybko, sprawnie i bez wracania po zapomniane produkty? To zadanie dla mistrza dobrej organizacji, którego wykonanie w tym roku jest jeszcze dodatkowo utrudnione przez panującą epidemię koronawirusa. Jak więc bezpiecznie zrobić zakupy?

Owsianka na wodzie i na mleku - przepis. Jak gotować owsiankę?

Owsianka to doskonały sposób na zdrowe śniadanie. Owsiany kleik poprawia perystaltykę jelit, dostarcza niezbędnych organizmowi mikroelementów, a do tego jest pożywny i syci na długo. Jak dobrze ugotować płatki owsiane, by nie przypominały zmory z przedszkolnego dzieciństwa? Jak zrobić pyszną i zdrową owsiankę?

Strona 1 z 179