Porady

Gotowanie to wielka przyjemność. Wiele osób jednak twierdzi, że nie potrafi gotować, bo sam przepis to za mało. Faktycznie - czasem niewielka podpowiedź sprawia, że to, co dotychczas nie wychodziło, staję się bardzo łatwe. Dlatego zbieramy pomysły, jak sobie ułatwić pracę w kuchni, jak pięknie nakryć do stołu i co ugotować, by ustawione na stole potrawy były nie tylko pyszne, ale i zdrowe.

Porady

Wielkanoc a koronawirus. Na co uważać szykując Wielkanoc

Wielkanoc w czasie epidemii wywołanej przez koronawirusa jest dla nas wszystkich wyzwaniem. Wielkanoc to czas otuchy i nadziei. Czas odradzania się wiary w siłę Zbawiciela i człowieka. Wielkanoc to czas radości, także dla niewierzących. Kilka dni wolnego i rozkosze wielkanocnego stołu. Wolnego mamy teraz dużo. Wielkanocne potrawy szykujemy sami. Czy można radośnie przeżywać wiosenne misterium Wielkanocy w czasach epidemii? Tak, jeśli będziesz się stosować do kilku prostych zasad. 

Jak robić świąteczne zakupy, nie narażając siebie i innych?

Świąteczne zakupy to dla wielu z nas wyzwanie. Jak wszystko zorganizować by było szybko, sprawnie i bez wracania po zapomniane produkty? To zadanie dla mistrza dobrej organizacji, którego wykonanie w tym roku jest jeszcze dodatkowo utrudnione przez panującą epidemię koronawirusa. Jak więc bezpiecznie zrobić zakupy?

Owsianka na wodzie i na mleku - przepis. Jak gotować owsiankę?

Owsianka to doskonały sposób na zdrowe śniadanie. Owsiany kleik poprawia perystaltykę jelit, dostarcza niezbędnych organizmowi mikroelementów, a do tego jest pożywny i syci na długo. Jak dobrze ugotować płatki owsiane, by nie przypominały zmory z przedszkolnego dzieciństwa? Jak zrobić pyszną i zdrową owsiankę?

Ekspresowe buraki: jak ugotować w 10 minut buraki do ćwikły i sałatki

Buraki ze względu na swój zwarty miąższ gotują się dosyć długo. Zazwyczaj od 40 do 50 minut. Można jednak ten proces przyspieszyć. Ekspresowo ugotujesz buraki w mikrofalówce. Jak to zrobić? Zobacz przepis krok po kroku. Buraki będą soczyste i pełne smaku.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 10 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Zapasy kaszy - jak je wykorzystać do przygotowania pysznych i pożywnych posiłków

Kasza właściwie przechowywana - to znaczy w chłodzie i bez dostępu wilgoci - jest dobra do spożycia przez wiele miesięcy. Ale w końcu nie po to ją kupujemy, aby leżała. Tym bardziej, ze można z niej przygotować znakomite dania na różne okazje i pory dnia. Podpowiadamy, co smacznego zrobić z różnych rodzajów kaszy.

Jak zaplanować Wielkanoc w czasie epidemii: kalendarium co kupić, kiedy przygotować

Wielkanoc mimo kwarantanny może się udać. Jak nigdy wcześniej, właśnie teraz potrzebujemy świętowania wspólnych chwil. To będzie oczywiście inna Wielkanoc, ale równie pyszna i radosna, bo z każdym dniem jesteśmy bliżej zakończenia przymusowej izolacji społecznej. Warunki kwarantanny z powodu koronawirusa wymuszają lepszą organizację świątecznych przygotowań. Zostawienie wszystkiego na ostatnią chwilę może się skończyć stresem, grzywną i pustym stołem. A tego przecież nie chcemy. Dlatego rozplanuj przygotowania wcześniej. Ze względu na obostrzenia zakupy rozłóż na kilka dni. Przygotowanie potraw również. Oto gotowy plan i porady dotyczące przedświątecznych działań w kuchni.

Pora na świąteczny pasztet! Jak upiec i zamrozić pasztet na święta? Wypróbowane sposoby

Święta Bożego Narodzenia i Wielkanocy to przede wszystkim czas spędzony z bliskimi za stołem. Dlatego warto tak zaplanować przygotowania, by podczas świąt, jak najmniej przebywać w kuchni. Zarówno mięsne, jak i wegetariańskie pasztety można śmiało upiec wcześniej i zamrozić. W dniu podania ich na stół wystarczy pasztety rozmrozić i gotowe!

Biała kiełbasa na śmietanie: jak zrobić domową kiełbasę

Biała kiełbasa na śmietanie jest jedną z najłatwiejszych wędlin wieprzowych do przygotowania w domu. Nie wymaga specjalnych umiejętności. Śmietanę kremówkę warto przed przed przygotowanie kiełbasy zamrozić w kostkach, które przed dodaniem do masy mięsnej pokruszyć w blenderze. Dodatek zimnych okruchów zapobiega wytrącaniu się wody z masy mięsnej w trakcie jej wyrabiania, konserwuje i nadaje smak.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Biała kiełbasa smażona - sposób przygotowania

Biała kiełbasa to specjał cieszący się szczególną popularnością w czasie Wielkanocy. Białą kiełbasę można przygotowywać na wiele sposobów - jednym z prostszych jest smażenie. Biała kiełbasa smażona to propozycja na co dzień i od święta.

Posiłek dla lekarza: Food to Gate dostarcza darmowe obiady dla bohaterów walki z zarazą

Restauracje zrzeszone w Food To Gate dołączyły do akcji #gastropomaga i dostarczają darmowe posiłki dla lekarzy. Restauratorzy mówią: „Pomagamy tak, jak potrafimy najlepiej i… gotujemy dla lekarzy!”

Strona 1 z 179