Przetwory

Domowe przetwory wracają do łask. To prawdziwe witaminy i słońce zamknięte w słoiku. Warto je robić, gdy trwa sezon, a potem śmiało sięgać po samodzielnie przygotowane słoiki. Domowe przetwory nie mają sobie równych - bez konserwantów, sztucznych barwników, nieznanych dodatków. Po prostu - wiesz, co jesz!

Przetwory

Przetwory wszystkie przepisy

Filtry

CZAS

PORCJA DLA

OCENA

TRUDNOŚĆ

Domowa konfitura z żurawiny idealna do mięs [PRZEPIS+WIDEO]

Domowa konfitura z żurawiny idealna do mięs [PRZEPIS+WIDEO]

Konfitura z żurawiny powinna się znaleźć w domowej spiżarni - jest pyszna, a do tego zdrowa. Znakomicie pasuje do mięs, serów, a także do ciast. Przygotujesz ją bez problemu samodzielnie w domu. Podajemy przepis na klasyczną konfiturę z żurawiny.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Rydze marynowane w słodkiej zalewie octowej: przepis na łagodną marynatę Babci Luni

Rydze marynowane w słodkiej zalewie octowej: przepis na łagodną marynatę Babci Luni

Rydze marynowane w łagodnej, słodko-kwaśnej zalewie są tak pyszne, że traktujemy je jak przysmak na receptę. Babcia Lunia z marynowanych grzybów uczyniła delikates nad delikatesami. To nie ostry grzybek pod wódeczkę, ale delicje godne królewskiego podniebienia. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Papryka marynowana z jabłkami na zimę: bajecznie pyszne pikle do wszystkiego

Papryka marynowana z jabłkami na zimę: bajecznie pyszne pikle do wszystkiego

Papryka marynowana z jabłkami w słoikach na zimę to bajecznie pyszne pikle do wszystkiego. Można je podać do obiadu, włożyć w kanapkę, dodać do sałatki. Niedrogie i tak łatwe w przygotowaniu pikle z marynowanej papryki i jabłek, aż proszą się by je wcinać! 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Grzyby marynowane w zalewie słodko-kwaśnej: przepis na łagodną marynatę octową

Grzyby marynowane w zalewie słodko-kwaśnej: przepis na łagodną marynatę octową

Obłędnie pyszne grzyby w marynacie słodko-kwaśnej podbiją Wasze podniebienia od pierwszego kęsa. Szlachetny grzyby i łagodna zalewa octowa to duet idealny. Mają subtelny smak i smakują, jak żadne inne. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Grzyby marynowane po podlasku: przepis na marynatę octową z czosnkiem

Grzyby marynowane po podlasku: przepis na marynatę octową z czosnkiem

Mieszkańcy Podlasia lubią, gdy marynowane grzyby „słychać”, czyli czuć czosnkiem. Stosują go dużo i to w najbardziej zaskakujących zestawieniach. Grzyby marynowane z dodatkiem czosnku dostarcza Wam niezapomnianych wrażeń smakowych. Mały dodatek, a wielka odmiana. Te grzyby marynowane w zalewie octowej, będą gwiazdą na waszym odświętnym stole. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Marynowany rydz niekwestionowany król przystawek: przepis na rydze i chili w zalewie octowej

Marynowany rydz niekwestionowany król przystawek: przepis na rydze i chili w zalewie octowej

Marynowanie grzybów ma swoje tajemnice. Niekwestionowanym królem grzybów marynowanych jest wyśmienity mleczaj rydz (Lactarius deliciosus), który pod względem smaku i aromatu przewyższa borowiki i kurki. Mleczaj rydz zawiera naturalny antybiotyk laktarioviolin, który ogranicza rozwój patogenów. My możemy te bakteriobójcze właściwości rydzów wzmocnić dodając chili również o właściwościach bakteriostatycznych. Zatem wypróbujcie przepis na marynowane w zalewie octowej rydze i chili. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Grzyby w occie: składniki i przepis na grzyby w zalewie octowej

Grzyby w occie: składniki i przepis na grzyby w zalewie octowej

Sezon na grzyby w pełni - warto więc uchwycić ich smak na zimę, najlepiej robiąc przetwory z grzybów. Grzyby w occie to klasyczna przekąską i.., zakąska. Jak je zrobić? Podajemy składniki i przepis na grzyby w zalewie octowej.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Domowy koncentrat grzybowy: łatwy przepis na aromatyczną przyprawę do zup i sosów

Domowy koncentrat grzybowy: łatwy przepis na aromatyczną przyprawę do zup i sosów

Gdy grzybów jest mało staramy się wykorzystać każdy kawałek drogocennej przyprawy. Jeśli jednak jest obfitość grzybów, to zaczynamy przebierać w darach lasu. Zostają nam uszkodzone kapelusze, obcięte trzonki grzybów. Te „resztki″ może wykorzystać do przygotowania koncentratu grzybowego, który przyda się do zupy lub sosów. Wypróbujcie przepis na domowy koncentrat grzybowy niezwykle przydatny w kuchni polskiej. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Oszałamiające powidła śliwkowe z estragonem

Oszałamiające powidła śliwkowe z estragonem

Powidła śliwkowe z ziołową nutą? Czemu nie? Śliwki to bardzo wdzięczne owoce, które świetnie łączą się z różnorodnymi smakami i aromatami. Nuta estragonu w powidłach ze śliwek dodaje świeżości i ciekawego charakteru.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Wszechstronne duszone warzywa na zimę do słoików - idealna propozycja na bazę obiadową dla zapracowanych

Wszechstronne duszone warzywa na zimę do słoików - idealna propozycja na bazę obiadową dla zapracowanych

Propozycja dla wszystkich tych, którzy zawsze w biegu, ciągle w niedoczasie i wiecznie zarobieni. Duszone warzywa przygotowujesz raz, a potem sięgasz po nie zawsze wtedy, gdy nie masz czasu na gotowanie, a jednocześnie chcesz zjeść coś pożywnego. Takie warzywa ze słoika to znakomita baza obiadowa - można do niej dodać kiełbasę i wyjdzie pyszne leczo. Z dodatkiem mięsa mielonego zrobisz sos a'la bolognese. Można tez nie dodawać mięsa, a sos podać na ciepło z makaronem lub ryżem. To także świetny dodatek do kanapek, dip do chipsów lub krakersów, a nawet baza do zupy.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Strona 1 z 76