Przetwory

Domowe przetwory wracają do łask. To prawdziwe witaminy i słońce zamknięte w słoiku. Warto je robić, gdy trwa sezon, a potem śmiało sięgać po samodzielnie przygotowane słoiki. Domowe przetwory nie mają sobie równych - bez konserwantów, sztucznych barwników, nieznanych dodatków. Po prostu - wiesz, co jesz!

Przetwory

Przetwory wszystkie przepisy

Filtry

CZAS

PORCJA DLA

OCENA

TRUDNOŚĆ

Warzywna pasta bulionowa – domowa, zdrowa kostka rosołowa bez zbędnych dodatków

Warzywna pasta bulionowa – domowa, zdrowa kostka rosołowa bez zbędnych dodatków

Warzywna pasta bulionowa doskonale zastąpi gotowe kostki bulionowe  i doda smaku zupom i sosom. Jej przygotowanie wymaga odrobiny zaangażowania, choć nie jest  drogie ani kłopotliwe. Za to gwarantują zdrowe jedzenie bez zbędnych dodatków i smakowity efekt.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Pigwa do herbaty na zimę: łatwy przepis [WIDEO]

Pigwa do herbaty na zimę: łatwy przepis [WIDEO]

Owoce pigwowca japońskiego, krzewu popularnie zwanego również pigwą nie są długo dostępne na straganach, dlatego warto przygotować z nich jak najwięcej przetworów. A tu możliwości jest wiele. Pigwa do herbaty na zimę z powodzeniem zastąpi cytrynę, wzbogacając organizm o witaminę C. Podajemy łatwy przepis na pigwę do herbaty.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Miodowa konfitura z buraków z migdałami

Miodowa konfitura z buraków z migdałami

Buraki są pyszne i niezwykle zdrowe. Warto ich właściwości wykorzystywać jak najczęściej i jadać je w rożnej formie. Ciekawą propozycją jest słdka buraczana konfitura z dodatkiem miodu i migdałów.

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Klopsiki pasteryzowane w zalewie ziołowej

Klopsiki pasteryzowane w zalewie ziołowej

Klopsiki pasteryzowane w zalewie ziołowej są smaczne i aromatyczne. Danie sprawdza się znakomicie w podróży lub wtedy, gdy nie masz czasu gotować obiadu. Wystarczy je podgrzać.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Najlepsza konfitura z dyni i owocu kaki (szaron, persymona, hurma, kuraga)

Najlepsza konfitura z dyni i owocu kaki (szaron, persymona, hurma, kuraga)

Owoc kaki, zwany również szaronem, persymoną, hurmą lub kuragą, ma delikatny i pyszny smak. Wręcz legendarny. Połączenie tego drogiego owocu z dostępną i niezbyt drogą dynią to oszczędny sposób na niebiańską konfiturę. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Obłędnie słodki dżem z dyni: przepis na słońce w słoiku

Obłędnie słodki dżem z dyni: przepis na słońce w słoiku

Słodki dżem z dyni to pyszna odrobina letniego słońca zamknięta w słoiku. Taki dżem jest stosunkowo tani i świetnie smakuje. Do tego dyniowy dżem jest zdrowy, bo zawiera całe mnóstwo antyoksydantów niezbędnych naszemu organizmowi. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Małosolne pieczarki kiszone: pyszny dodatek do wszystkiego

Małosolne pieczarki kiszone: pyszny dodatek do wszystkiego

Małosolne pieczarki kiszone to świetny dodatek do obiadu lub kolacji. Kwaskowate  grzyby, przepojone zapachem kopru i czosnku, są przepyszne. Jedyna ich wada, że to produkt krótkotrwały, należy je zjeść, gdy są gotowe. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Witaminowy przecier z jabłek, dyni i owoców róży - stary przepis

Witaminowy przecier z jabłek, dyni i owoców róży - stary przepis

Bomba witaminowa w jednym niewielkim słoiczku. A do tego naprawdę pyszna. Polecamy stary przepis na przecier z jabłek, dyni i owoców dzikiej róży.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Dynia w ostrym przecierze z winogron

Dynia w ostrym przecierze z winogron

Dynia w ostrym przecierze z winogron to pyszny dodatek do mięs, który możesz mieć zawsze pod ręką. Przygotowany jesienną porą będzie przypominał ostatnie promienie letniego słońca przez całą zimę. Wymaga jednak nieco cierpliwości, bo najsmaczniejszy jest dopiero po o 4 tygodniach od pasteryzacji.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Winogrona z jabłkami na ostro do mięs i pasztetów

Winogrona z jabłkami na ostro do mięs i pasztetów

Pyszna konfitura z winogron z jabłkami sprawdzi się jako dodatek do dań mięsnych i pasztetów. Do jej przygotowania najlepsze są winogrona ogrodowe.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Strona 1 z 70