Przetwory

Domowe przetwory wracają do łask. To prawdziwe witaminy i słońce zamknięte w słoiku. Warto je robić, gdy trwa sezon, a potem śmiało sięgać po samodzielnie przygotowane słoiki. Domowe przetwory nie mają sobie równych - bez konserwantów, sztucznych barwników, nieznanych dodatków. Po prostu - wiesz, co jesz!

Przetwory

Przetwory wszystkie przepisy

Filtry

CZAS

PORCJA DLA

OCENA

TRUDNOŚĆ

Biała kiełbasa marynowana w zalewie pomidorowo-octowej z cebulką

Biała kiełbasa marynowana w zalewie pomidorowo-octowej z cebulką

Słyszeliście kiedyś o domowej marynowanej kiełbasie? Jeśli nie, to ten przepis trzeba koniecznie wypróbować, być może stanie się waszym ulubionym. Kiełbasę marynuje się 3-4 dni. Można podawać na zimno jako przekąskę i na ciepło jako danie główne.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Angielska pasta cytrynowo-maślana do pieczywa

Angielska pasta cytrynowo-maślana do pieczywa

Słodka, kwaśna i aksamitna - taka jest angielska pasta cytrynowa. Świetna jako dodatek do świeżych bułeczek lub kruchych ciasteczek.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Warzywna pasta bulionowa – domowa, zdrowa kostka rosołowa bez zbędnych dodatków

Warzywna pasta bulionowa – domowa, zdrowa kostka rosołowa bez zbędnych dodatków

Warzywna pasta bulionowa doskonale zastąpi gotowe kostki bulionowe  i doda smaku zupom i sosom. Jej przygotowanie wymaga odrobiny zaangażowania, choć nie jest  drogie ani kłopotliwe. Za to gwarantują zdrowe jedzenie bez zbędnych dodatków i smakowity efekt.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Pigwa do herbaty na zimę: łatwy przepis [WIDEO]

Pigwa do herbaty na zimę: łatwy przepis [WIDEO]

Owoce pigwowca japońskiego, krzewu popularnie zwanego również pigwą nie są długo dostępne na straganach, dlatego warto przygotować z nich jak najwięcej przetworów. A tu możliwości jest wiele. Pigwa do herbaty na zimę z powodzeniem zastąpi cytrynę, wzbogacając organizm o witaminę C. Podajemy łatwy przepis na pigwę do herbaty.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Miodowa konfitura z buraków z migdałami

Miodowa konfitura z buraków z migdałami

Buraki są pyszne i niezwykle zdrowe. Warto ich właściwości wykorzystywać jak najczęściej i jadać je w rożnej formie. Ciekawą propozycją jest słdka buraczana konfitura z dodatkiem miodu i migdałów.

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Klopsiki pasteryzowane w zalewie ziołowej

Klopsiki pasteryzowane w zalewie ziołowej

Klopsiki pasteryzowane w zalewie ziołowej są smaczne i aromatyczne. Danie sprawdza się znakomicie w podróży lub wtedy, gdy nie masz czasu gotować obiadu. Wystarczy je podgrzać.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Najlepsza konfitura z dyni i owocu kaki (szaron, persymona, hurma, kuraga)

Najlepsza konfitura z dyni i owocu kaki (szaron, persymona, hurma, kuraga)

Owoc kaki, zwany również szaronem, persymoną, hurmą lub kuragą, ma delikatny i pyszny smak. Wręcz legendarny. Połączenie tego drogiego owocu z dostępną i niezbyt drogą dynią to oszczędny sposób na niebiańską konfiturę. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Obłędnie słodki dżem z dyni: przepis na słońce w słoiku

Obłędnie słodki dżem z dyni: przepis na słońce w słoiku

Słodki dżem z dyni to pyszna odrobina letniego słońca zamknięta w słoiku. Taki dżem jest stosunkowo tani i świetnie smakuje. Do tego dyniowy dżem jest zdrowy, bo zawiera całe mnóstwo antyoksydantów niezbędnych naszemu organizmowi. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Małosolne pieczarki kiszone: pyszny dodatek do wszystkiego

Małosolne pieczarki kiszone: pyszny dodatek do wszystkiego

Małosolne pieczarki kiszone to świetny dodatek do obiadu lub kolacji. Kwaskowate  grzyby, przepojone zapachem kopru i czosnku, są przepyszne. Jedyna ich wada, że to produkt krótkotrwały, należy je zjeść, gdy są gotowe. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Witaminowy przecier z jabłek, dyni i owoców róży - stary przepis

Witaminowy przecier z jabłek, dyni i owoców róży - stary przepis

Bomba witaminowa w jednym niewielkim słoiczku. A do tego naprawdę pyszna. Polecamy stary przepis na przecier z jabłek, dyni i owoców dzikiej róży.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Strona 1 z 70