Przystawki i przekąski

Przystawki i przekąski - bez nich nie ma prawdziwego przyjęcia, ani nieformalnej domówki. Oglądany w towarzystwie mecz czy film bez przekąsek traci na uroku. Wieczorna lektura książki - także. Pyszne i zdrowe domowe przekąski i zakąski to najlepsza alternatywa dla gotowych czipsów, paluszków i innych bawimordek.

Przystawki i przekąski

Przystawki i przekąski wszystkie przepisy

Filtry

CZAS

PORCJA DLA

OCENA

TRUDNOŚĆ

Kapustki w szlafroczkach, czyli aromatyczna brukselka owijana boczkiem

Kapustki w szlafroczkach, czyli aromatyczna brukselka owijana boczkiem

Nie lubisz brukselki? Nie ważne! nie znosisz jej zapachu i konsystencji? Trudno. Mimo wszystko spróbuj tej wersji znienawidzonego warzywa. Brukselka upieczona w boczki z kropelką miodowej słodyczy smakuje znakomicie. Może to sposób by do swojej diety przemycić nieco tego jakże zdrowego warzywa.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 10 MINUT

Porcja dla: 3 OSÓB

Sycylijskie pesto z pistacji i rukoli: przepis bez bazylii, bez orzeszków piniowych

Sycylijskie pesto z pistacji i rukoli: przepis bez bazylii, bez orzeszków piniowych

Ten prosty przepis na pesto pistacjowe z rukolą i natką pietruszki łatwo przygotujecie przy użyciu blendera lub robota kuchennego. Sycylijskie pesto jest bez bazylii i bez orzeszków piniowych. Dzięki dodatkowi skórki cytrynowej jest orzeźwiająco wiosenne. To przepis wegański oraz paleo. Pyszne, zdrowe i aromatyczne pesto pistacjowe wypróbujcie już dzisiaj! 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 10 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Sos chrzanowy z suszonymi morelami i migdałami - aromatyczny dodatek do mięs

Sos chrzanowy z suszonymi morelami i migdałami - aromatyczny dodatek do mięs

Chrzan świetnie komponuje się z wieloma dodatkami. Jego ostry smak zazwyczaj łagodzimy w sosach śmietaną lub tartymi buraczkami. Dziś przedstawiamy nieco inną wersję chrzanowego sosu - z morelami i migdałami. Ta oryginalna receptura może stać się hitem świątecznych przystawek.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 5 OSÓB

Sos rzeżuchowy do jajek i mięs: oryginalny przepis nie tylko na Wielkanoc

Sos rzeżuchowy do jajek i mięs: oryginalny przepis nie tylko na Wielkanoc

Poznaj przepis na sos rzeżuchowy! Idealny do jajek, najważniejszego składnika wiosennego i wielkanocnego menu. Jajka mogą być gotowane, w sałatkach, a także użyte jako ozdoba. Aby było smacznie i inaczej niż zwykle, proponujemy zastąpienie majonezu aromatycznym sosem z rzeżuchy.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 5 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Ryż z dynią: karaibski przepis na dyniowe risotto

Ryż z dynią: karaibski przepis na dyniowe risotto

Kremowy ryż z dynią to pyszny pomysł na danie jarskie lub dodatek do na przykład smażonej ryby. Dyniowy ryż jest aromatyczny i aksamitny, a do tego prosty w przygotowaniu. Świetnie pasuje do niego lampka dobrego białego wina. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Gorące kanapki z chorizo i papryką - sycąca przekąska po hiszpańsku

Gorące kanapki z chorizo i papryką - sycąca przekąska po hiszpańsku

Kanapki na ciepło to fantastyczny wynalazek. Są łatwe w przygotowaniu, nie wymagają wiele zachodu za to smakują obłędnie. Można je przygotować na wiele różnych sposobów, ja dziś polecam zapiekanki w hiszpańskim stylu - z ostrym chorizo i słodką papryką.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 10 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Krakersy z musem z buraków i gruszek - pyszna przekąska na świąteczny stół

Krakersy z musem z buraków i gruszek - pyszna przekąska na świąteczny stół

Krakersy z musem z buraków i gruszek to przekąska, która może być wspaniałym urozmaiceniem świątecznego menu, a  przy okazji ozdobą odświętnego stołu. To prosta, a zarazem wykwintna przegryzka, obok której nikt nie przejdzie obojętnie.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Gruzińskie mchali z buraków: przepis Małgorzaty Raduchy [LATO Z RADIEM]

Gruzińskie mchali z buraków: przepis Małgorzaty Raduchy [LATO Z RADIEM]

Gruzja pachnie kolendrą, chmeli-suneli i solą ze Svanetii. Tam się nie JE, lecz BIESIADUJE, a to istotna różnica. Trzeba wysłuchać długiego toastu tamady i dopiero po nim można wychylić róg czerwonego wina. Ale i bez tego z Gruzinami szybko się nawiązuje przyjaźń i od razu rozmawia się na tematy istotne, a nie o pogodzie. Gruzja to też kraj geograficznych kontrastów: wysoki Kaukaz i łagodna dolina Kachetii, górskie potoki i stołeczna rzeka Mtkwari, dla niewprawionych w gruzińskiej wymowie – „Kura”. Wszyscy słyszeli o słynnych pierożkach chinkali i słynnych gruzińskich szaszłykach, ale czy wiemy, jak smakuje gruziński „Snickers” i jak przyrządzić przekąski pod nazwą mchali (pkhali)? To pierwsze kupujemy na świetnych gruzińskich bazarach, które bez trudu znajdziemy w każdym mieście, a to drugie... Oto przepis na mchali z buraków:

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Gruzińska przekąska z buraków: przepis na warzywne phkali

Gruzińska przekąska z buraków: przepis na warzywne phkali

Gruzińska przekąska z buraków to fantastyczny przepis na warzywne phkali. Przekąska w gruzińskim stylu to nic innego jak rodzaj sałatki podanej w formie kulek. Istnieje wiele przepisów na różnorodne phkali, ale jednym z najlepszych jest buraczane phkali. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Miodowa konfitura z buraków z migdałami

Miodowa konfitura z buraków z migdałami

Buraki są pyszne i niezwykle zdrowe. Warto ich właściwości wykorzystywać jak najczęściej i jadać je w rożnej formie. Ciekawą propozycją jest słdka buraczana konfitura z dodatkiem miodu i migdałów.

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Strona 1 z 143