Przystawki i przekąski

Przystawki i przekąski - bez nich nie ma prawdziwego przyjęcia, ani nieformalnej domówki. Oglądany w towarzystwie mecz czy film bez przekąsek traci na uroku. Wieczorna lektura książki - także. Pyszne i zdrowe domowe przekąski i zakąski to najlepsza alternatywa dla gotowych czipsów, paluszków i innych bawimordek.

Przystawki i przekąski

Przystawki i przekąski wszystkie przepisy

Filtry

CZAS

PORCJA DLA

OCENA

TRUDNOŚĆ

Zmysłowe ostrygi zapiekane z masłem ziołowym

Zmysłowe ostrygi zapiekane z masłem ziołowym

Ostrygi – niekwestionowane królowe stymulujących seksualnie pokarmów. Rozsławionych przez Casanovę cudownych muszli miłości nie może zabraknąć w randkowym menu. Zapieczone z aromatycznym ziołowym masłem smakują fantastycznie.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Zachęcające bakłażany ze śmietanką

Zachęcające bakłażany ze śmietanką

To potrawa inspirowana słynnym imam bayildi, czyli omdlałym imamem. Omdlałym oczywiście z rozkoszy po skosztowaniu potrawy z bakłażanów i śmietanki. Uwaga! To potrawa, która rozkłada na łopatki.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Odświeżający i aromatyczny tatar z tuńczyka

Odświeżający i aromatyczny tatar z tuńczyka

Ta przystawka to ocean świeżości i krzepy na talerzu. Delikatne, ale bardzo charakterystyczne w smaku mięso z tuńczyka, odświeżające owoce cytrusowe i nieco przypraw. Wszystko po to, aby pobudzić apetyty na więcej przyjemności.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Spiczasta kapusta pieczona ze śmietaną i parmezanem: samodzielne danie lub jarzyna na ciepło

Spiczasta kapusta pieczona ze śmietaną i parmezanem: samodzielne danie lub jarzyna na ciepło

Spiczasta kapusta pieczona ze śmietaną i parmezanem wybornie smakuje jako danie samodzielne. Z gotowanymi ziemniakami i lampką białego wina to już wytworna kolacja. Można ją również podać jako dodatek do pieczonego mięsa. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Gruzińska przekąska z buraków: przepis na warzywne phkali

Gruzińska przekąska z buraków: przepis na warzywne phkali

Gruzińska przekąska z buraków to fantastyczny przepis na warzywne phkali. Przekąska w gruzińskim stylu to nic innego jak rodzaj sałatki podanej w formie kulek. Istnieje wiele przepisów na różnorodne phkali, ale jednym z najlepszych jest buraczane phkali. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Faworki z ziemniaków: przepis na przekąskę imprezową

Faworki z ziemniaków: przepis na przekąskę imprezową

Faworki z ziemniaków podane z sosami czosnkowym i pomidorowym zachwycą waszych gości. Oryginalnie podane krokiety ziemniaczane w formie faworków pysznie smakują. Są z wierzchu chrupiące i wilgotne w środku.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Panierowany ser feta - znakomita przekąska kuchni bałkańskiej

Panierowany ser feta - znakomita przekąska kuchni bałkańskiej

W krajach bałkańskich ser feta jadany jest na co dzień, w wielu różnych postaciach. Dodaje się go do sałatek, kanapek i przegryzek. Piecze się go i smaży, co w Polce robi się bardzo rzadko. A warto, bo na ciepło smakuje znakomicie.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 10 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Ekpresowe, słone pączki z kminkiem

Ekpresowe, słone pączki z kminkiem

Przekąska, którą przygotujesz w kilka chwil? Proszę bardzo! Podajemy przepis na słone pączki z kminkiem. Sprawdzą się jako przegryzka podczas oglądania meczu lub filmu. Świetnie smakują z piwem lub czerwonym barszczykiem.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Najlepsze przekąski cebulowo-serowe: przepis na indyjskie bhaji

Najlepsze przekąski cebulowo-serowe: przepis na indyjskie bhaji

Najlepsze przekąski cebulowo-serowe jakie kiedykolwiek jedliśmy podano nam w indyjskiej restauracji. Ten prosty przepis na indyjskie bhaji w nieco zmodyfikowanej formie, zachwyci każdego smakosza. Ciasto z mąki z ciecierzycy (z grochu włoskiego) doskonale się klei bez dodatku jajek. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Chrzanowa wołowina gotowana w rękawie

Chrzanowa wołowina gotowana w rękawie

Polędwica wołowa ugotowana w rękawie jest soczysta i delikatna. Podczas gotowania przesiąka aromatem przypraw i warzyw korzeniowych. Smakuje znakomicie zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Strona 1 z 121