Babeczki makaronowe z serem pleśniowym i gruszką – elegancka przekąska pełna smaku
2025-01-30

łatwy
45 min
4
Co podać na imprezę, by zachwycić gości smakiem, a jednocześnie nie spędzić godzin w kuchni? Mamy idealne rozwiązanie! Babeczki makaronowe z serem pleśniowym to elegancka, pyszna i ekspresowa przekąska, która zrobi furorę na każdym przyjęciu.
SKŁADNIKI
- 200 g sera z niebieską pleśnią
- pół kilograma mrożonego szpinaku w liściach
- 100 g orzechów włoskich
- 3 gruszki
- 5 jajek
- małe opakowanie śmietanki 30%
- makaron świderki
- 100 g cukru
- 100 ml octu winnego
- 50 g masła
- bułka tarta
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- 2 ząbki czosnku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Makaron gotujemy wg zaleceń producenta na opakowaniu, pilnując, by był al dente. Odcedzamy i lekko studzimy.
- Ze śmietanki i jajek przygotowujemy masę do zalania zapiekanek. Doprawiamy ją solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- Szpinak dusimy na maśle z czosnkiem, aż duża część wody odparuje. Wykładamy go na sito i lekko przyciskamy, by pozbyć się większości wody. Odciśnięty szpinak doprawiamy solą i pieprzem.
- Z cukru, octu i 100 ml wody przygotowujemy syrop. Obieramy gruszki i kroimy je wzdłuż na 6 części. Usuwamy gniazda nasienne i wrzucamy do gotującego się syropu. Gotujemy około 3 minut i odstawiamy gruszki w syropie aż do wystygnięcia.
- Foremki do babeczek smarujemy masłem i wysypujemy tartą bułką. Siekamy orzechy zostawiając część do dekoracji. Makaron mieszamy ze szpinakiem, pokruszonym serem oraz posiekanymi orzechami.
- Wkładamy mieszaninę do foremek i delikatnie zalewamy masą jajeczną , na górze układamy kawałki sera pleśniowego. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 15 minut.
- Odstawiamy do przestygnięcia i delikatnie wyjmujemy z foremek. Każdą zapiekankę dekorujemy gruszką i orzechami włoskimi.
Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?
Zalety dań z makaronu
Dania z makaronu to prawdziwy hit w kuchni! Oto ich największe zalety:
- Szybkie i proste w przygotowaniu – idealne, gdy brakuje czasu.
- Wszechstronne – pasują do mięs, warzyw, serów i sosów.
- Pożywne i sycące – dostarczają energii na długo.
- Bogactwo smaków – od klasycznych po egzotyczne wariacje.
- Dostępność składników – makaron i dodatki znajdziesz w każdej kuchni.
- Idealne na każdą okazję – szybki lunch, rodzinny obiad czy elegancka kolacja.
Czy masz swój ulubiony makaronowy przepis? Jeśli nie, to pod materiałem wideo znajdziesz galerię a w niej - coś dla siebie