Babeczki makaronowe z serem pleśniowym i gruszką

Co zaserwować na imprezę, by nie tylko zachwycić gości pysznymi potrawami, ale dodatkowo nie zaserwować sobie wielu godzin w kuchni przed i w trakcie imprezy? Proponujemy przyrządzić babeczki makaronowe z serem pleśniowym - potrawa, która idealnie spełni powyższe warunki.
200 g sera z niebieską pleśnią
pół kilograma mrożonego szpinaku w liściach
100 g orzechów włoskich
3 gruszki
5 jajek
małe opakowanie śmietanki 30%
makaron świderki
100 g cukru
100 ml octu winnego
50 g masła
bułka tarta
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
2 ząbki czosnku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Makaron gotujemy wg zaleceń producenta na opakowaniu, pilnując, by był al dente. Odcedzamy i lekko studzimy.
Ze śmietanki i jajek przygotowujemy masę do zalania zapiekanek. Doprawiamy ją solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Szpinak dusimy na maśle z czosnkiem, aż duża część wody odparuje. Wykładamy go na sito i lekko przyciskamy, by pozbyć się większości wody. Odciśnięty szpinak doprawiamy solą i pieprzem.
Z cukru, octu i 100 ml wody przygotowujemy syrop. Obieramy gruszki i kroimy je wzdłuż na 6 części. Usuwamy gniazda nasienne i wrzucamy do gotującego się syropu. Gotujemy około 3 minut i odstawiamy gruszki w syropie aż do wystygnięcia.
Foremki do babeczek smarujemy masłem i wysypujemy tartą bułką. Siekamy orzechy zostawiając część do dekoracji. Makaron mieszamy ze szpinakiem, pokruszonym serem oraz posiekanymi orzechami.
Wkładamy mieszaninę do foremek i delikatnie zalewamy masą jajeczną , na górze układamy kawałki sera pleśniowego. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 15 minut.
Odstawiamy do przestygnięcia i delikatnie wyjmujemy z foremek. Każdą zapiekankę dekorujemy gruszką i orzechami włoskimi.