Babeczki makaronowe z serem pleśniowym i gruszką
2022-04-07
łatwy
45 min
4
Co zaserwować na imprezę, by nie tylko zachwycić gości pysznymi potrawami, ale dodatkowo nie zaserwować sobie wielu godzin w kuchni przed i w trakcie imprezy? Proponujemy przyrządzić babeczki makaronowe z serem pleśniowym - potrawa, która idealnie spełni powyższe warunki.
SKŁADNIKI
- 200 g sera z niebieską pleśnią
- pół kilograma mrożonego szpinaku w liściach
- 100 g orzechów włoskich
- 3 gruszki
- 5 jajek
- małe opakowanie śmietanki 30%
- makaron świderki
- 100 g cukru
- 100 ml octu winnego
- 50 g masła
- bułka tarta
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- 2 ząbki czosnku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Makaron gotujemy wg zaleceń producenta na opakowaniu, pilnując, by był al dente. Odcedzamy i lekko studzimy.
- Ze śmietanki i jajek przygotowujemy masę do zalania zapiekanek. Doprawiamy ją solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- Szpinak dusimy na maśle z czosnkiem, aż duża część wody odparuje. Wykładamy go na sito i lekko przyciskamy, by pozbyć się większości wody. Odciśnięty szpinak doprawiamy solą i pieprzem.
- Z cukru, octu i 100 ml wody przygotowujemy syrop. Obieramy gruszki i kroimy je wzdłuż na 6 części. Usuwamy gniazda nasienne i wrzucamy do gotującego się syropu. Gotujemy około 3 minut i odstawiamy gruszki w syropie aż do wystygnięcia.
- Foremki do babeczek smarujemy masłem i wysypujemy tartą bułką. Siekamy orzechy zostawiając część do dekoracji. Makaron mieszamy ze szpinakiem, pokruszonym serem oraz posiekanymi orzechami.
- Wkładamy mieszaninę do foremek i delikatnie zalewamy masą jajeczną , na górze układamy kawałki sera pleśniowego. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 15 minut.
- Odstawiamy do przestygnięcia i delikatnie wyjmujemy z foremek. Każdą zapiekankę dekorujemy gruszką i orzechami włoskimi.
Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?