Dania główne bezmięsne

Uwielbiasz warzywa? Jedz je na zdrowie - nie tylko jako dodatek do dań głównych. Z warzyw możesz wyczarować prawdziwe cuda. Chcesz zrobić obiad bez mięsa? Sprawdź nasze propozycje - na pewno znajdziesz wśród nich prawdziwe hity!

Dania główne bezmięsne

Dania główne bezmięsne wszystkie przepisy

Filtry

CZAS

PORCJA DLA

OCENA

TRUDNOŚĆ

Apetyczne pomidory zapiekane z rozmarynem i serem

Apetyczne pomidory zapiekane z rozmarynem i serem

Propozycja dla randkowiczów, którzy nie jadają mięsa. Pod wpływem temperatury pomidory nabierają niesamowitego aromatu, dlatego warto je smażyć albo jeszcze lepiej piec.Ich smak znakomicie podkreślają pobudzające przyprawy: czosnek i rozmaryn.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Rajcowny makaron z orzechami i gałką muszkatołową

Rajcowny makaron z orzechami i gałką muszkatołową

Zachwycająco proste w przygotowaniu danie, które uwodzi harmonią smaków i aromatów. Aksamitna śmietanka przyprawiona orzechami i gałka muszkatołową smakuje obłędnie.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Zachęcające bakłażany ze śmietanką

Zachęcające bakłażany ze śmietanką

To potrawa inspirowana słynnym imam bayildi, czyli omdlałym imamem. Omdlałym oczywiście z rozkoszy po skosztowaniu potrawy z bakłażanów i śmietanki. Uwaga! To potrawa, która rozkłada na łopatki.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Pobudzająca zmysły caponata podana w bułeczce

Pobudzająca zmysły caponata podana w bułeczce

Bakłażan, czosnek, pomidory, kapary, pietruszka - znakomity zestaw afrodyzjaków w jednym bardzo prostym daniu. Do tego koniecznie kieliszek pysznego białego wina.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Naleśniki z grzybami leśnymi z jajkiem

Naleśniki z grzybami leśnymi z jajkiem

Subtelne w smaku ciasto naleśnikowe stworzone jest do duetu z grzybami leśnymi duszonymi z jajkiem. Wilgotne grzybowo-jajeczne nadzienie otulone doskonałym plackiem pszennym lub gryczanym można podać na południowy posiłek lub na wykwintną kolację.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pieczone klopsiki z ciecierzycy i buraka: zdrowe wsparcie dla naszego serca

Pieczone klopsiki z ciecierzycy i buraka: zdrowe wsparcie dla naszego serca

Orzechowe klopsiki z ciecierzycy i buraka to rodzaj falafela, który urozmaici nasze jednostajne menu. Tak przygotowane klopsiki wegańskie są pyszne i sycące. Migdały, siemię lniane i sezam użyte do przygotowania klopsików, zawierają dużo nienasyconych tłuszczy, które wspierają nasze serce w codziennym trudzie. Burak to dodatkowa porcja antyoksydantów wspomagających nasz układ odpornościowy. Pyszne i zdrowe klopsiki będą smakowały każdemu. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Gulasz z ciecierzycy i jarmużu z wędzoną papryką

Gulasz z ciecierzycy i jarmużu z wędzoną papryką

Gulasz z ciecierzycy i jarmużu z wędzoną papryką to pyszne danie wegańskie, które zaspokoi najwybredniejsze gusta. Aromat wędzonki zapewnia dodatek specjalnie spreparowanej i mielonej papryki. Pyszne i sycące danie dla każdego. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Spiczasta kapusta pieczona ze śmietaną i parmezanem: samodzielne danie lub jarzyna na ciepło

Spiczasta kapusta pieczona ze śmietaną i parmezanem: samodzielne danie lub jarzyna na ciepło

Spiczasta kapusta pieczona ze śmietaną i parmezanem wybornie smakuje jako danie samodzielne. Z gotowanymi ziemniakami i lampką białego wina to już wytworna kolacja. Można ją również podać jako dodatek do pieczonego mięsa. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Fantastyczny ryż z pieczarkami i porem

Fantastyczny ryż z pieczarkami i porem

Ryż z pieczarkami i porem to łatwa odmiana risotta, ale bez uciążliwego mieszania i dolewania bulionu. Sycące danie jest pełne smaku i aromatu. Pory są dużo smaczniejsze od zwykłej cebuli, bardziej słodkie. A grzybów nie trzeba rekomendować. Wszyscy uwielbiamy pieczarki. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Fantastyczne placki z topinamburu: warzywne kotleciki dla każdego

Fantastyczne placki z topinamburu: warzywne kotleciki dla każdego

Topinambur jest warzywem południowoamerykańskim, które zadomowiło się w Polsce wcześniej, niż ziemniaki. Jego przyjemny oleisty smak przypominający pestki dobrze znanego nam słonecznika ma licznych wielbicieli. Placki z bulw topinamburu są pyszne i sycące. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Strona 1 z 64