Zapomnij o wiśniach i jagodach. Najlepsze pierogi na słodko zrobisz z tymi pysznymi owocami

pierogi z twarogiem i morelami
Autor: Shutterstock W lato zrób obłędne pierogi z owocowym nadzieniem. Są o wiele lepsze niż te z wiśniami czy śliwkami.
łatwy
30 min
4

Dieta wegetariańska

Pierogi to danie, które smakuje zawsze i każdemu. Ich największą zaletą jest to, że nadzienie można przygotować z najróżniejszych składników. Latem, kiedy wybieramy potrawy lżejsze, sprawdzą się pyszne domowe pierogi z twarogiem i morelami. Zobaczcie, jak je zrobić i z czym najlepiej podawać.

Z jakimi owocami można zrobić pierogi?

Pierogi to znakomite danie kuchni polskiej, które można przyrządzić na wiele sposobów. W lecie, kiedy świeżych sezonowych owoców jest pod dostatkiem, warto zrobić je w wersji na słodko. Najlepiej wybierać owoce dojrzałe, ale nie przejrzałe. Soczyste owoce mogą wypłynąć z pierogów w czasie gotowania, dlatego dobrze jest dodać do farszu odrobinę mąki ziemniaczanej lub bułki tartej.

Najpopularniejsze są pierogi z truskawkami, jagodami czy wiśniami. Farsz do pierogów można też przygotować z borówek czy śliwek, a ich smak podkręcić korzennymi przyprawami. W tym roku warto przygotować pyszne i idealnie słodkie pierogi, w których środku kryje się nadzienie z twarogu i moreli. W tej odsłonie pierogi smakują wyśmienicie.

Jak zrobić pierogi z twarogiem i morelami?

Wśród wielu receptur na pyszne domowe pierogi z owocowym nadzieniem ten przepis zasługuje na szczególne wyróżnienie. Pełne smaku pierogi z farszem twarogowo-morelowym z łatwością można zrobić w domu. Nie wymagają długiego czasu przygotowania, a lista niezbędnych produktów jest krótka. Wszystkie składniki są łatwo dostępne. Ich cena nie jest wygórowana. Sezon na słodkie morele jeszcze trwa, dlatego trzeba z niego korzystać, ile się da.

Jak więc zrobić pełne smaku pierogi z twarogiem i morelami? Z tym przepisem zadanie jest proste, szybkie i przyjemne. Dzięki temu, że receptura została podzielona na poszczególne kroki, przygotowanie jest tak łatwe.

  • 1. krok – wyrobienie ciasta na pierogi
  • 2. krok – przygotowanie nadzienia z twarogu i moreli
  • 3. krok – rozwałkowanie ciasta i wykrojenie kółek
  • 4. krok – nałożenie farszu i uformowanie pierogów
  • 5. krok – ugotowanie pierogów z twarogiem i morelami w wodzie

Z czym podawać pierogi z twarogiem i morelami?

Pierogi z twarogiem i morelami to pyszne danie na słodko, które oczaruje smakiem i aromatem. Przygotowane według tego przepisu pierogi można podawać na wiele sposobów. Pysznie smakują ze śmietaną i cukrem, a w wersji odchudzonej można serwować je z jogurtem naturalnym. Można oprószyć je cukrem, cukrem pudrem, cukrem waniliowym lub cynamonem. Sprawdzi się też miód i syrop klonowy. Do pierogów z morelami i twarogiem pasują owocowe sosy i polewy oraz prażone płatki migdałowe. Bez względu na dodatki domowe pierogi z twarogiem i morelami smakują obłędnie.

SKŁADNIKI

  • ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2/3 szklanki ciepłej wody
  • szczypta soli

  • farsz:
  • 350 g twarogu półtłustego
  • 3 morele
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotować ciasto na pierogi. Mąkę pszenną wymieszać z wodą i solą. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Odstawić na 15 minut.
  • Twaróg przełożyć do miski i rozgnieść widelcem. Wbić jajko i wsypać cukier oraz cukier z wanilią. Dokładnie wymieszać.
  • Umyte morele przekroić na połówki i usunąć pestki. Pokroić w drobną kostkę. Dodać do masy twarogowej i wymieszać.
  • Ciasto podzielić na trzy części. Każdą z nich rozwałkować i za pomocą foremki lub szklanki wykroić koła.
  • Na każde koło nałożyć porcje nadzienia i zlepić dokładnie zlepić.
  • W dużym garnku zagotować wodę z solą. Pierogi gotować partiami około 2 minuty, licząc od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmować za pomocą łyżki cedzakowej.
  • Podawać na obiad ze śmietaną lub jogurtem, polewami owocowymi lub cukrem pudrem.
Beszamel - Dlaczego warto jeść morele?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej