Miękkie ciasto na pierogi z przepisu Magdy Gessler – 3 składniki, zero problemów
2025-08-01

łatwy
30 min
4
Dieta wegetariańska
Trzy składniki, zero komplikacji i spektakularny efekt – właśnie tak Magda Gessler robi swoje ciasto na pierogi. Miękkie, elastyczne i delikatne jak marzenie – to ciasto lepi się łatwo i smakuje doskonale. Wypróbuj sprawdzony przepis restauratorki i przygotuj pierogi, które znikają ze stołu w mgnieniu oka!
Przepis na ciasto na pierogi Magdy Gessler
- To idealne ciasto na pierogi. Przepis można wykorzystać, przygotowując pierogi z wytrawnym farszem i na słodko.
- Przepis na ciasto na pierogi autorstwa Magdy Gessler jest łatwy. To dobra pierwsza lekcja dla osób, które jeszcze nigdy samodzielnie nie robiły pierogów.
- Czas przygotowania ciasta na pierogi nie jest długi. Trzeba jednak pamiętać, że ciasto należy zagnieść ręcznie. Powinno być miękkie i elastyczne. Nie powinno kleić się do dłoni.
- Lista składników obejmuje tylko trzy proste produkty. Do przygotowania perfekcyjnego ciasta na pierogi Magdy Gessler potrzebna jest mąka pszenna, gorąca woda i sól.
Zajrzyj do naszej galerii pod materiałem wideo i zobacz nasze najlepsze przepisy na pierogi
SKŁADNIKI
- 500 g mąki pszennej
- 200 ml gorącej wody
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę i sól przesiać. Wlać połowę wody. Energicznie zagnieść ciasto.
- Stopniowo wlewać pozostałą wodę i zagniatać ciasto. Powinno być elastyczne i łatwo odchodzić od dłoni.
- Wyrobione ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut.
- Ciasto wyłożyć na blat i cienko rozwałkować. Za pomocą szklanki lub foremek wykrajać koła.
- Na każde koło nakładać porcje farszu i sklejać pierogi.
- Gotować partiami w osolonej wrzącej wodzie. Wyjmować za pomocą łyżki cedzakowej.
- Podawać na gorąco z różnymi dodatkami w zależności od smaku farszu.
Beszamel - Jak zrobić ciasto na pierogi?