Ciasto na pierogi Magdy Gessler. Miękkie i elastyczne ciasto pierogowe z 3 składników

ciasto na pierogi Gessler
Autor: Shutterstock
łatwy
30 min
4

Dieta wegetariańska

Tylko trzy proste składniki wystarczą, aby zrobić najlepsze ciasto na pierogi. Właśnie w ten sposób robi je znana restauratorka Magda Gessler. Ciasto jest perfekcyjne – miękkie, elastyczne i delikatne. Oto łatwy przepis na ciasto na pierogi Magdy Gessler.

Przepis na ciasto na pierogi Magdy Gessler

  • To idealne ciasto na pierogi. Przepis można wykorzystać, przygotowując pierogi z wytrawnym farszem i na słodko.
  • Przepis na ciasto na pierogi autorstwa Magdy Gessler jest łatwy. To dobra pierwsza lekcja dla osób, które jeszcze nigdy samodzielnie nie robiły pierogów.
  • Czas przygotowania ciasta na pierogi nie jest długi. Trzeba jednak pamiętać, że ciasto należy zagnieść ręcznie. Powinno być miękkie i elastyczne. Nie powinno kleić się do dłoni.
  • Lista składników obejmuje tylko trzy proste produkty. Do przygotowania perfekcyjnego ciasta na pierogi Magdy Gessler potrzebna jest mąka pszenna, gorąca woda i sól.

Zajrzyj do naszej galerii pod materiałem wideo i zobacz nasze najlepsze przepisy na pierogi

SKŁADNIKI

  • 500 g mąki pszennej
  • 200 ml gorącej wody
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę i sól przesiać. Wlać połowę wody. Energicznie zagnieść ciasto.
  • Stopniowo wlewać pozostałą wodę i zagniatać ciasto. Powinno być elastyczne i łatwo odchodzić od dłoni.
  • Wyrobione ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut.
  • Ciasto wyłożyć na blat i cienko rozwałkować. Za pomocą szklanki lub foremek wykrajać koła.
  • Na każde koło nakładać porcje farszu i sklejać pierogi.
  • Gotować partiami w osolonej wrzącej wodzie. Wyjmować za pomocą łyżki cedzakowej.
  • Podawać na gorąco z różnymi dodatkami w zależności od smaku farszu.
Beszamel - Jak zrobić ciasto na pierogi?
Anna Szulc-Górska
więcej