Typy mąki: jaka mąka pszenna na drożdżówkę, biszkopt, naleśniki i na chleb?

2024-11-29 16:05

Aby ciasto było smaczne i efektownie się prezentowało, ważne jest użycie odpowiedniego rodzaju mąki. Dowiedz się, jakie typy mąki są dostępne w sklepach i czym się charakteryzują. Dzięki tej wiedzy z łatwością dobierzesz właściwą mąkę pszenną do kruchego ciasta, drożdżówek, pierogów, makaronu, chleba czy naleśników!

Typy mąki: jaka mąka pszenna na drożdżówkę, biszkopt, naleśniki i na chleb?
Autor: Shutterstock Mąka pszenna produkowana jest w wielu odmianach o różnym przeznaczeniu, inna na ciasto kruche, inna na naleśnikowe. 

Im bielsza jest mąka, tym bardziej delikatne są wypieki, ale jednocześnie mniej w nich składników mineralnych i błonnika. Typ mąki określany jest na podstawie zawartości substancji mineralnych. I tak:

  • typ 450 określa zawartość 0,45 proc.
  • typ 750 -  0,75 proc.
  • typ 2000 - 2 proc. substancji mineralnych w mące.

Czyli im numer jest wyższy, tym mąka jest ciemniejsza i zbliżona do składu chemicznego ziarna.

Jaki typ mąki do czego?

  • mąka tortowa, typ 400 – takiej mąki używamy do wypieku ciast tortowych,
  • mąka tortowa, typ 450 - idealna do ciast biszkoptowych i biszkoptowo-tłuszczowych, tortów, ciast francuskich,
  • mąka krupczatka, typ 500 - najlepiej sprawdza się do ciast kruchych i półkruchych oraz parzonych i makaronowych, do babek, ciast z owocami,
  • mąka wrocławska, typ 500 - stosuje się ją do ciast drożdżowych, francuskich, półfrancuskich, do wypieku pierników, kruchych ciast, naleśników, omletów oraz do zagęszczania zup i sosów,
  • mąka poznańska, typ 500 - sprawdza się do wyrobu ciast kluskowych, pierogowych, na pizzę, do zasmażek i sosów, do domowych makaronów, lanych klusek,
  • mąka luksusowa, typ 550 - używamy jej do wypieku ciast drożdżowych, naleśnikowych oraz kopytek, knedli, klusek, ciast smażonych,
  • mąka typ 650 - mąka makaronowa, do wypieku bułek, ale też pierników, miodowników i ciast ciemnych, robienia zasmażek, do zup i sosów.
Jak mąka do czego?