Typy mąki: jaka mąka pszenna na drożdżówkę, biszkopt, naleśniki i na chleb? [WIDEO+GALERIA PRZEPISÓW]

2018-04-17 11:18 Dagmara Kijanowska
Typy mąki: jaka mąka pszenna na drożdżówkę, biszkopt, naleśniki i na chleb?
Autor: Shutterstock Mąka pszenna produkowana jest w wielu odmianach o różnym przeznaczeniu, inna na ciasto kruche, inna na naleśnikowe. 

By ciasto było smaczne i apetycznie wyglądało, trzeba do jego wypieku użyć odpowiedniego rodzaju mąki. Sprawdź, jakie typy mąki są dostępne w sklepach i czym się wyróżniają. Dzięki temu dobierzesz właściwą mąkę pszenną do ciasta kruchego, drożdżówki, pierogów, makaronu, chleba czy naleśników!

Im bielsza jest mąka, tym bardziej delikatne są wypieki, ale jednocześnie mniej w nich składników mineralnych i błonnika.

Typ mąki określany jest na podstawie zawartości substancji mineralnych. I tak typ 450 określa zawartość 0,45 proc., typ 750 -  0,75 proc., a typ 2000 - 2 proc. substancji mineralnych w mące. Czyli im numer jest wyższy, tym mąka jest ciemniejsza i zbliżona do składu chemicznego ziarna.

Typy mąki pszennej - różnice

mąka tortowa, typ 400 – takiej mąki używamy do wypieku ciast tortowych,

mąka tortowa, typ 450 - idealna do ciast biszkoptowych i biszkoptowo-tłuszczowych, tortów, ciast francuskich,

mąka krupczatka, typ 500 - najlepiej sprawdza się do ciast kruchych i półkruchych oraz parzonych i makaronowych, do babek, ciast z owocami,

mąka wrocławska, typ 500 - stosuje się ją do ciast drożdżowych, francuskich, półfrancuskich, do wypieku pierników, kruchych ciast, naleśników, omletów oraz do zagęszczania zup i sosów,

mąka poznańska, typ 500 - sprawdza się do wyrobu ciast kluskowych, pierogowych, na pizzę, do zasmażek i sosów, do domowych makaronów, lanych klusek,

mąka luksusowa, typ 550 - używamy jej do wypieku ciast drożdżowych, naleśnikowych oraz kopytek, knedli, klusek, ciast smażonych,

mąka typ 650 - mąka makaronowa, do wypieku bułek, ale też pierników, miodowników i ciast ciemnych, robienia zasmażek, do zup i sosów.

Jak mąka do czego?

Przeczytaj też: Jaki farsz do naleśników? Naleśniki na słodko, słono i pikantnie 

Zobacz najlepsze przepisy na NALEŚNIKI

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE