Farsz do pierogów na wigilię robię metodą pół na pół. Patent Ewy Wachowicz nie ma sobie równych
Ewa Wachowicz już nie raz udowodniła, że gotowanie w domu to sama przyjemność. Jednym z jej najlepszych przepisów jest receptura na doskonały pod każdym względem farsz do wigilijnych pierogów z kapusty i grzybów. Przyrządza go metodą pół na pół, dzięki czemu zawsze się udaje i smakuje znakomicie. Zobaczcie, jak Ewa Wachowicz robi farsz do pierogów na wigilię i poznajcie jej sprawdzony przepis.
i
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Z czego Ewa Wachowicz robi farsz do wigilijnych pierogów?
Gotowe pierogi z kapustą i grzybami można kupić w wielu sklepach, ale o wiele lepiej smakują te przygotowane własnoręcznie w domu. Sekretem wigilijnych pierogów jest farsz, który musi trafić w punkt. Z pomocą przychodzi przepis Ewy Wachowicz na najlepsze nadzienie z kapusty i grzybów do pierogów. Miss Polski wykorzystuje tylko kilka produktów, które z łatwością można kupić w wielu sklepach w okresie przedświątecznym.
Jakie więc składniki Ewa Wachowicz wykorzystuje do przygotowania najlepszego farszu do pierogów na wigilię? Na liście znalazły się takie produkty, jak:
- kapusta – biała i kiszona
- suszone grzyby – najlepsze są borowiki
- cebula
- masło
- przyprawy – sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Jak Ewa Wachowicz robi farsz do wigilijnych pierogów metodą pół na pół?
Farsz z kapusty i grzybów do pierogów na wigilię wychodzi tak dobry, ponieważ Ewa Wachowicz zawsze stosuje metodę pół na pół. Co to oznacza? Sposób ten polega na wykorzystaniu dwóch rodzajów kapusty – białej i kiszonej. Proporcje składników wynoszą 1 do 1, czyli właśnie pół na pół. Miss Polski robi więc farsz do wigilijnych pierogów z takiej samej ilości kapusty kiszonej i białej . Dzięki temu połączeniu farsz ma wyborny i delikatny smak, który podkręcają suszone grzyby.
Jak zrobić farsz z kiszonej kapusty i grzybów według przepisu Ewy Wachowicz? Metoda pół na pół jest świetna, a nadzienie zawsze się udaje. Pierogi z takim farszem znikają ze świątecznego stołu w okamgnieniu.
- 1. krok – namoczenie suszonych grzybów
- 2. krok – ugotowanie i posiekane grzybów
- 3. krok – ugotowanie białej kapusty
- 4. krok – podsmażenie cebuli i dodanie kapusty białej i kiszonej oraz grzybów
- 5. krok – duszenie farszu przez 25 minut
Czym zagęścić farsz na pierogi z kapustą i grzybami?
Perfekcyjne nadzienie do pierogów z kapusty i grzybów na wigilię jest zwarte i wilgotne. Może się jednak zdarzyć, że farsz wyjdzie niezbyt gęsty, nawet jeżeli przygotowanie było zgodne z przepisem Ewy Wachowicz. Pierogi z płynnym farszem są trudne do lepienia i rozpadają się w czasie gotowania.
Istnieje kilka sposób na zagęszczenie nadzienia do wigilijnych pierogów. Pierwszym z nich jest redukcja, czyli gotowanie składników, aż cały płyn odparuje. Farsz można zagęścić bułką tartą, mąką pszenną lub gryczaną wymieszaną z odrobiną zimnej wody lub kaszą manną. Warto pamiętać, aby składnik zagęszczający dodawać stopniowo. Lepiej dodać go mniej i w razie potrzeby dołożyć, niż przesadzić i otrzymać zbyt suchy i zbity farsz. Zanim nadzienie trafi do pierogów, powinno być całkowicie ostudzone. Po ostygnięciu staje się bardziej zwarte.
SKŁADNIKI
- 300 g kapusty kiszonej
- 300 g kapusty białej
- 1 cebula
- 30 g suszonych prawdziwków + 1 szklanka letniej wody
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Suszone grzyby zalać letnią wodą i odstawić na całą noc, aby zmiękły.
- Następnego dnia grzyby gotować do miękkości 30 minut w wodzie, w której się moczyły. Następnie odcedzić i drobno posiekać. Wywar grzybowy przecedzić przez drobne sitko lub gazę i odstawić.
- Białą kapustę drobno posiekać i przełożyć do garnka. Zalać wrzątkiem i gotować około 15 minut. Odcedzić i odcisnąć z nadmiaru wody.
- Kapustę kiszoną odcisnąć z nadmiaru soku i drobno posiekać. Zbyt kwaśną kapustę można przepłukać pod zimną wodą, a następnie odcisnąć z jej nadmiaru.
- W garnku roztopić masło i smażyć na nim pokrojoną w bardzo drobną kostkę cebulę, aż się stanie się złota. Dodać białą i kiszoną kapustę oraz ugotowane grzyby. Wlać wodę, w której gotowały się grzyby. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
- Dusić około 25 minut, aż woda odparuje.
- Garnek zestawić z ognia i odstawić do ostygnięcia.
- Wykorzystać do wigilijnych pierogów i podawać na świąteczną kolację.