Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Barszcz czerwony wigilijny

Barszcz czerwony wigilijny

Wśród świątecznych potraw na wigilijnym stole nie może zabraknąć zupy. Jedną z najpopularniejszych świątecznych zup jest barszcz czerwony wigilijny. Zobacz, jak przygotować barszcz ze świeżych buraków - esencjonalny, wyrazisty i pachnący majerankiem. PRZEPIS NA BARSZCZ CZERWONY WIGILIJNY

Autor: Shutterstock
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Karp smażony

Karp smażony

Karp wigilijny z chrupiącą skórką - to jedno z ulubionych dań z wigilijnego stołu. Oto niezawodny przepis na smażonego karpia, klasycznie obtaczanego w mące. Nie sprawi kłopotu nawet osobom gotującym tylko od święta. Sprawdź, jak prawidłowo smażyć karpia, by wyszedł delikatny, złocisty i lekko chrupiący. PRZEPIS NA KARPIA Z PATELNI Z CHRUPIĄCĄ SKÓRKĄ

Autor: com, Shutterstock
Rozwiń
Ryba po grecku

Ryba po grecku

Ryba po grecku to wspaniały pomysł na smaczne danie - zarówno na zimną przystawkę, jak i na ciepły obiad. Przepis jest prosty w wykonaniu, a składniki na tę potrawę - tanie. Do tego smakuje wszystkim. Pożywna ryba i solidna porcja warzyw z ryby po grecku czynią pożądane danie w codziennej diecie. Najczęściej jadamy ją z okazji Bożego Narodzenia, bo ryba po grecku jest popularną potrawą na wigilijny stół. PROSTY I SZYBKI PRZEPIS NA RYBĘ PO GRECKU

Autor: Shutterstock
Rozwiń
Śledzie w oleju

Śledzie w oleju

Choć nasze upodobania kulinarne co jakiś czas się zmieniają, śledzie należą do tych przysmaków, które ciągle są na naszych stołach. Śledzie w oleju podawane jako zimna przystawka je się na co dzień i w czasie świąt. Jak zrobić śledzie w oleju z cebulą i jabłkiem? Podajemy smaczny przepis NA ŚLEDZIE W OLEJU.

Autor: Shutterstock
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami to tradycyjne danie wigilijne podawane w każdym regionie Polski. Smakują zarówno z czerwonym barszczem, jak i zupą grzybową. Okazuje się, że i na ciasto, i na farsz są różne sposoby. Podajemy sprawdzony i wypróbowany przepis na pierogi z kapustą i grzybami! Zdradzamy też jak je smacznie i ładnie podać! PRZEPIS NA PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI

Autor: Shutterstock
Rozwiń
Kapusta z grochem

Kapusta z grochem

Kapusta z grochem na Wigilię musi być wyjątkowa w smaku. Jak zrobić tradycyjny groch z kapustą, by stał się świątecznym daniem numer jeden? Polecamy ten przepis NA WIGILIJNĄ KAPUSTĘ Z GROCHEM.

Autor: Shutterstock
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Marynowane grzyby smażone - super pomysł na przetwory z grzybów!

Marynowane grzyby smażone - super pomysł na przetwory z grzybów!

Grzyby w cieście to  danie wigilijne popularne w wielu regionach  Polski. Do jego  przygotowania potrzebne ci będą kapelusze suszonych grzybów i składniki na ciasto naleśnikowe. Sprawdź, jak zrobić wyśmienitą przekąskę z grzybów na Wigilię.

Autor: Shutterstock
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Sałatka jarzynowa

Sałatka jarzynowa

PRZEPIS NA SAŁATKĘ JARZYNOWĄ - świąteczne stoły Polaków pełne są tradycyjnych dań, które łączą pokolenia. Choć nie ma ścisłego kanonu świątecznych potraw, większość z nas na myśl o świątecznych przystawkach niemal czuje zapach i smak... sałatki jarzynowej – na stałe wpisanej na obowiązkową listę potraw.

Autor: Shutterstock
Rozwiń
Kutia z pęczaku - przepis na pyszną kutie z grubej kaszy

Kutia z pęczaku - przepis na pyszną kutie z grubej kaszy

Kutia to potrawa specjalnie szykowana na Wigilię. Kiedyś danie to było obowiązujące we wschodniej Polsce, na terenach dzisiejszej Białorusi, Ukrainy i Litwy. W wersji oryginalnej przygotowuje się ją z pszenicy, maku i miodu. Ale można również przygotować kutie bez pszenicy, za to makaronem lub ryżem. OTO PRZEPIS NA KUTIĘ.

Autor: Shutterstock
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Kompot z suszu

Kompot z suszu

Kompot z suszu wieńczy wigilijną wieczerzę. I choć coraz bardziej popularne są wersje „na bogato” – z dodatkiem suszonych fig, moreli i daktyli, to jednak w większości domów za najsmaczniejszy uważa się ten najbardziej zwyczajny, przyrządzony ascetycznie z suszonych śliwek, jabłek i gruszek. Jak ugotować KOMPOT Z SUSZU na Wigilię?

Autor: Shutterstock
Rozwiń
Piernik

Piernik

ŚWIĄTECZNY PIERNIK to obowiązkowy element bożonarodzeniowego menu. W Polsce przysmak ten pojawił się w połowie XVIII wieku i był, podobnie jak w innych krajach, symbolem dobrobytu i wysokiego statusu społecznego. Nazwa piernik wywodzi się od staropolskiego słowa "pierny", czyli pieprzny. Dziś piernik lub pierniczki kojarzą się ze Świętami Bożego Narodzenia. Jak zrobić doskonały świąteczny piernik na Boże Narodzenie?

Autor: Shutterstock
Rozwiń
Makowiec

Makowiec

Wśród ciast i świątecznych wypieków na wigilijnym stole nie może zabraknąć makowca. Mak według staropolskiej tradycji symbolizuje dostatek. Przed wami przepis na pyszny, KLASYCZNY MAKOWIEC Z LUKREM.

Autor: Shutterstock
Rozwiń
Powrót
Barszcz czerwony wigilijny - przepis na barszcz na Wigilię bez zakwasu
Karp wigilijny z chrupiącą skórką - jak smażyć dzwonka karpia na wigilię?
Ryba po grecku - przepis Magdy Gessler
Jak zrobić śledzie w oleju? Podajemy smaczny przepis!
Pierogi z kapustą  i grzybami -  co warto o nich wiedzieć + SPRAWDZONY PRZEPIS
Wigilijna kapusta z grochem i suszonymi grzybami [WIDEO]
Marynowane grzyby smażone - super pomysł na przetwory z grzybów!
Sałatka jarzynowa
Kutia z pęczaku - przepis na pyszną kutie z grubej kaszy
Kompot z suszu
Świąteczny piernik
Makowiec na święta
Zamknij reklamę za s.
X
Zamknij reklamę
...
powiększone zdjęcie
email