Pierogi z kapustą i grzybami - co warto o nich wiedzieć + SPRAWDZONY PRZEPIS na farsz i ciasto

2021-12-08 15:31

Pierogi z kapustą i grzybami to tradycyjne danie wigilijne podawane w każdym regionie Polski. Smakują zarówno z czerwonym barszczem, jak i zupą grzybową. Okazuje się, że i na ciasto, i na farsz są różne sposoby. Podajemy sprawdzony i wypróbowany przepis na pierogi z kapustą i grzybami! Zdradzamy też jak je smacznie i ładnie podać!

Pierogi z kapustą  i grzybami -  co warto o nich wiedzieć + SPRAWDZONY PRZEPIS
Autor: Shutterstock Pierogi z kapustą i grzybami to tradycyjne danie wigilijne, które oczywiście ma kilka wariantów

Spis treści

  1. Pierogi z kapustą i grzybami: 3 warianty
  2. Pierogi z kapustą i grzybami: SKŁADNIKI
  3. Pierogi z kapustą i grzybami: przepis na farsz i ciasto
  4. Pierogi z kapustą i grzybami: jak podawać pierogi w Wigilię?
  5. Zobacz też wideo i dowiedz się, jak zrobić ciasto na pierogi!
  6. Zobacz galerię, w której krok po kroku pokazujemy, jak zrobić pierogi!

Pierogi z kapustą i grzybami są daniem prostym do przygotowania, ale pracochłonnym. Dlatego do ich robienia warto zatrudnić domowników – pomocników. Jest to też doskonała okazja do podziału obowiązków. Jedni gotują, inni sprzątają.

Pierogi z kapustą i grzybami są też na szczęście potrawą, którą można przygotować wcześniej i zamrozić. W niektórych domach narodziła się nawet nowa „świecka tradycja” przygotowywania pierogów na Wigilię. Na przykład mama z córkami, które już wyprowadziły się z rodzinnego domu, spotykają się u jednej z nich i wspólnie lepią pierogi. Wspominają w tym czasie poprzednie Wigilie, zabawne dyskusje świąteczne, swetry z reniferami  itp. Praca nie jest wtedy monotonna, a zwykłe pierogi mają "wartość dodaną".

Pierogi z kapustą i grzybami, obok karpia, są potrawą wigilijną, która jest podawana w całej Polsce. Sposób przygotowania ciasta i farszu może się różnić – poniżej podajemy 3 warianty – ale najważniejsze, by te tradycyjne potrawy raz do roku pojawiały się na wigilijnym stole.

Pierogi z kapustą i grzybami: 3 warianty

Istnieją dwie szkoły przygotowania ciasta na  pierogi. Jedna mówi, że do ciasta nie dodajemy jajka. Wtedy będzie ono bardziej elastyczne, a pierogi  cieńsze. 

Inni natomiast mówią, że dodanie jajka (wtedy już nie dodajemy oleju) sprawi, że ciasto będzie miało ładniejszy kolor, a pierogi będą lepsze w smaku.

Inną kwestią różniącą przygotowanie farszu jest to, czy namoczone grzyby gotujemy czy smażymy. Grzyby tylko namoczone są już na tyle miękkie, że łatwo je posiekać i podsmażyć z cebulką. Inni wolą grzyby ugotować, by farsz był bardziej lekkostrawny.

Trzeci wariant dotyczy rodzaju użytej kapusty. Przeważa chyba wariant z kapustą kiszoną, nadającą pierogom specyficznego ostrzejszego smaku. Są jednak domy, w których tradycja nakazuje przygotować farsz z kapusty białej, dobrze doprawionej. To na co się zdecydujemy, zależy na pewno od tradycji, jakie obowiązywały w naszych rodzinnych domach, ale też od dostępności składników (dotyczy to zwłaszcza Polaków na obczyźnie) oraz tego, co po prostu lepiej nam smakuje.

Jak widać  przygotowanie i ciasta i farszu może się nieznacznie różnić. Znając różne sposoby na pierogi z kapustą i grzybami, warto wypróbować różne warianty i zdecydować, który nam najbardziej odpowiada.

Pierogi z kapustą i grzybami: SKŁADNIKI

Ciasto:   

  • 4 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki oleju rzepakowego/oliwy lub jajko
  • 1-2 szklanki ciepłej wody

Farsz:

  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 20 dkg suszonych grzybów – aromatycznych borowików lub podgrzybków
  • 3 średnie cebule
  • olej, oliwa lub masło
  • sól i pieprz do smaku

Pierogi z kapustą i grzybami: przepis na farsz i ciasto

  • Suszone grzyby dokładnie opłukać, zalać wodą i zostawić do namoczenia na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Następnego dnia grzyby zagotować w wodzie, w której się moczyły i gotować do miękkości. Pod koniec gotowania doprawić grzyby solą i odrobiną pieprzu (pieprz nie powinien tutaj dominować). Ugotowane grzyby dokładnie odcedzić, a wywar zachować.
  • Kapustę kiszoną, jeśli jest bardzo kwaśna, wypłukać. Jeśli kwaśna nie jest to można pominąć ten etap, by nie pozbawić kapusty smaku. Kapustę szatkujemy na drobniejsze kawałki i gotujemy z wywarem z grzybów do miękkości. Jeśli kapusta jest już miękka, a został w niej płyn, też należy ją dokładnie odcedzić.
  • Grzyby i kapustę drobno poszatkować lub przepuścić przez maszynkę z dużymi oczkami.
  •  2 cebule zeszklić, ale nie rumienić i dodać do farszu. Całość bardzo dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.
  •  Ciasto wyrabiać stopniowo, dodając ciepłą wodę, aż będzie miękkie i elastyczne. Może to zająć nawet 15 minut. I teraz właśnie przydają się pomocnicy.
  • Wyrobione cisto na pierogi przykryć ściereczką (żeby nie wyschło) i odstawić na chwilę by odpoczęło.
  • Ciasto podzielić na porcje (te, z których nie korzystamy, ponownie przykryć ściereczką) i rozwałkować na grubość 3-4 mm.
  • Szklanką lub kieliszkiem (kieliszek ma dobrą wielkość do uszek) wycinamy krążki z ciasta. Przed nałożeniem farszu dobrze jest trochę rozciągnąć ciasto w dłoniach. Nakładamy łyżką farsz na środek i delikatnie, by nie porwać ciasta, sklejamy pierogi (pamiętajmy, by nie zostało w nich powietrze, ponieważ wtedy w trakcie gotowania pierogi będą pękały). Sklejając pierogi z kapustą i grzybami  formujemy brzegi w  falbanki lub na płasko i odciskamy drobny wzorek końcówką widelca.
  • Gotowe pierogi przykrywamy ściereczką by nie wyschły.
  • Pierogi  z kapustą i grzybami gotujemy w osolonym wrzątku, który powinien „mrugać”, nie intensywnie bulgotać. Wkładamy także niezbyt duże porcje, by nie przerwać wrzenia wody. Pierogi gotujemy ok. 2 minuty, od wypłynięcia na powierzchnię. Sprawdzajmy jednak czy są miękkie, żeby nie dopuścić do rozgotowania.
  • Odsączone na łyżce cedzakowej pierogi, jeśli ich od razu nie podajemy, układamy na półmiskach tak, by się nie posklejały. Można je delikatnie skropić oliwą.
  • Przed podaniem pierogów na stół możemy okrasić je zrumienioną na patelni cebulą.

Pierogi z kapustą i grzybami: jak podawać pierogi w Wigilię?

Tak przygotowane pierogi z kapustą i grzybami podajemy z czystym, czerwonym barszczem lub zupą grzybową. Pyszne są również same, okraszone właśnie zrumienioną cebulką.

Małe pierożki z kapustą, wycinane kieliszkiem, zwijamy w uszka (ciasto składamy na pół jak pierogi, zlepiamy, owijamy dookoła palca i sklejamy rogi) i wkładamy do czarki z barszczem czerwonym lub grzybowym.

Innym sposobem podania pierogów z kapustą i grzybami podczas Wigilii jest ich podsmażenie. Są wtedy przyjemnie chrupiące. Do podsmażonych pierogów idealnie pasuje oczywiście zrumieniona na maśle cebula. Jeśli pierogi przygotowujemy wcześniej, z myślą o zamrożeniu, wtedy surowe pierogi ułóżmy na płasko tak, by się wzajemnie nie dotykały, a każdą warstwę przełóżmy papierem do pieczenia. Pierogów nie rozmrażamy przed gotowaniem! Bezpośrednio przed podaniem wrzucamy delikatnie zamrożone pierogi do garnka z osolonym wrzątkiem i gotujemy. Potrwa to nieco dłużej niż w przypadku pierogów świeżych, tak że sprawdzajmy na bieżąco, by nie dopuścić do ich rozgotowania.

Sprawdź >>> Pierogi wigilijne: jakie pierogi na Wigilię wybrać?

Zobacz też wideo i dowiedz się, jak zrobić ciasto na pierogi!

Beszamel - Jak zrobić ciasto na pierogi?

Zobacz galerię, w której krok po kroku pokazujemy, jak zrobić pierogi!

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE