Pierogi z kapustą i grzybami - co warto o nich wiedzieć + SPRAWDZONY PRZEPIS na farsz i ciasto
Pierogi z kapustą i grzybami to tradycyjne danie wigilijne podawane w każdym regionie Polski. Smakują zarówno z czerwonym barszczem, jak i zupą grzybową. Okazuje się, że i na ciasto, i na farsz są różne sposoby. Podajemy sprawdzony i wypróbowany przepis na pierogi z kapustą i grzybami! Zdradzamy też jak je smacznie i ładnie podać!
Spis treści
- Pierogi z kapustą i grzybami: 3 warianty
- Pierogi z kapustą i grzybami: SKŁADNIKI
- Pierogi z kapustą i grzybami: przepis na farsz i ciasto
- Pierogi z kapustą i grzybami: jak podawać pierogi w Wigilię?
- Zobacz też wideo i dowiedz się, jak zrobić ciasto na pierogi!
- Zobacz galerię, w której krok po kroku pokazujemy, jak zrobić pierogi!
Pierogi z kapustą i grzybami są daniem prostym do przygotowania, ale pracochłonnym. Dlatego do ich robienia warto zatrudnić domowników – pomocników. Jest to też doskonała okazja do podziału obowiązków. Jedni gotują, inni sprzątają.
Pierogi z kapustą i grzybami są też na szczęście potrawą, którą można przygotować wcześniej i zamrozić. W niektórych domach narodziła się nawet nowa „świecka tradycja” przygotowywania pierogów na Wigilię. Na przykład mama z córkami, które już wyprowadziły się z rodzinnego domu, spotykają się u jednej z nich i wspólnie lepią pierogi. Wspominają w tym czasie poprzednie Wigilie, zabawne dyskusje świąteczne, swetry z reniferami itp. Praca nie jest wtedy monotonna, a zwykłe pierogi mają "wartość dodaną".
Pierogi z kapustą i grzybami, obok karpia, są potrawą wigilijną, która jest podawana w całej Polsce. Sposób przygotowania ciasta i farszu może się różnić – poniżej podajemy 3 warianty – ale najważniejsze, by te tradycyjne potrawy raz do roku pojawiały się na wigilijnym stole.
Pierogi z kapustą i grzybami: 3 warianty
Istnieją dwie szkoły przygotowania ciasta na pierogi. Jedna mówi, że do ciasta nie dodajemy jajka. Wtedy będzie ono bardziej elastyczne, a pierogi cieńsze.
Inni natomiast mówią, że dodanie jajka (wtedy już nie dodajemy oleju) sprawi, że ciasto będzie miało ładniejszy kolor, a pierogi będą lepsze w smaku.
Inną kwestią różniącą przygotowanie farszu jest to, czy namoczone grzyby gotujemy czy smażymy. Grzyby tylko namoczone są już na tyle miękkie, że łatwo je posiekać i podsmażyć z cebulką. Inni wolą grzyby ugotować, by farsz był bardziej lekkostrawny.
Trzeci wariant dotyczy rodzaju użytej kapusty. Przeważa chyba wariant z kapustą kiszoną, nadającą pierogom specyficznego ostrzejszego smaku. Są jednak domy, w których tradycja nakazuje przygotować farsz z kapusty białej, dobrze doprawionej. To na co się zdecydujemy, zależy na pewno od tradycji, jakie obowiązywały w naszych rodzinnych domach, ale też od dostępności składników (dotyczy to zwłaszcza Polaków na obczyźnie) oraz tego, co po prostu lepiej nam smakuje.
Jak widać przygotowanie i ciasta i farszu może się nieznacznie różnić. Znając różne sposoby na pierogi z kapustą i grzybami, warto wypróbować różne warianty i zdecydować, który nam najbardziej odpowiada.
Pierogi z kapustą i grzybami: SKŁADNIKI
Ciasto:
- 4 szklanki mąki
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki oleju rzepakowego/oliwy lub jajko
- 1-2 szklanki ciepłej wody
Farsz:
- 1 kg kiszonej kapusty
- 20 dkg suszonych grzybów – aromatycznych borowików lub podgrzybków
- 3 średnie cebule
- olej, oliwa lub masło
- sól i pieprz do smaku
Pierogi z kapustą i grzybami: przepis na farsz i ciasto
- Suszone grzyby dokładnie opłukać, zalać wodą i zostawić do namoczenia na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Następnego dnia grzyby zagotować w wodzie, w której się moczyły i gotować do miękkości. Pod koniec gotowania doprawić grzyby solą i odrobiną pieprzu (pieprz nie powinien tutaj dominować). Ugotowane grzyby dokładnie odcedzić, a wywar zachować.
- Kapustę kiszoną, jeśli jest bardzo kwaśna, wypłukać. Jeśli kwaśna nie jest to można pominąć ten etap, by nie pozbawić kapusty smaku. Kapustę szatkujemy na drobniejsze kawałki i gotujemy z wywarem z grzybów do miękkości. Jeśli kapusta jest już miękka, a został w niej płyn, też należy ją dokładnie odcedzić.
- Grzyby i kapustę drobno poszatkować lub przepuścić przez maszynkę z dużymi oczkami.
- 2 cebule zeszklić, ale nie rumienić i dodać do farszu. Całość bardzo dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Ciasto wyrabiać stopniowo, dodając ciepłą wodę, aż będzie miękkie i elastyczne. Może to zająć nawet 15 minut. I teraz właśnie przydają się pomocnicy.
- Wyrobione cisto na pierogi przykryć ściereczką (żeby nie wyschło) i odstawić na chwilę by odpoczęło.
- Ciasto podzielić na porcje (te, z których nie korzystamy, ponownie przykryć ściereczką) i rozwałkować na grubość 3-4 mm.
- Szklanką lub kieliszkiem (kieliszek ma dobrą wielkość do uszek) wycinamy krążki z ciasta. Przed nałożeniem farszu dobrze jest trochę rozciągnąć ciasto w dłoniach. Nakładamy łyżką farsz na środek i delikatnie, by nie porwać ciasta, sklejamy pierogi (pamiętajmy, by nie zostało w nich powietrze, ponieważ wtedy w trakcie gotowania pierogi będą pękały). Sklejając pierogi z kapustą i grzybami formujemy brzegi w falbanki lub na płasko i odciskamy drobny wzorek końcówką widelca.
- Gotowe pierogi przykrywamy ściereczką by nie wyschły.
- Pierogi z kapustą i grzybami gotujemy w osolonym wrzątku, który powinien „mrugać”, nie intensywnie bulgotać. Wkładamy także niezbyt duże porcje, by nie przerwać wrzenia wody. Pierogi gotujemy ok. 2 minuty, od wypłynięcia na powierzchnię. Sprawdzajmy jednak czy są miękkie, żeby nie dopuścić do rozgotowania.
- Odsączone na łyżce cedzakowej pierogi, jeśli ich od razu nie podajemy, układamy na półmiskach tak, by się nie posklejały. Można je delikatnie skropić oliwą.
- Przed podaniem pierogów na stół możemy okrasić je zrumienioną na patelni cebulą.
Pierogi z kapustą i grzybami: jak podawać pierogi w Wigilię?
Tak przygotowane pierogi z kapustą i grzybami podajemy z czystym, czerwonym barszczem lub zupą grzybową. Pyszne są również same, okraszone właśnie zrumienioną cebulką.
Małe pierożki z kapustą, wycinane kieliszkiem, zwijamy w uszka (ciasto składamy na pół jak pierogi, zlepiamy, owijamy dookoła palca i sklejamy rogi) i wkładamy do czarki z barszczem czerwonym lub grzybowym.
Innym sposobem podania pierogów z kapustą i grzybami podczas Wigilii jest ich podsmażenie. Są wtedy przyjemnie chrupiące. Do podsmażonych pierogów idealnie pasuje oczywiście zrumieniona na maśle cebula. Jeśli pierogi przygotowujemy wcześniej, z myślą o zamrożeniu, wtedy surowe pierogi ułóżmy na płasko tak, by się wzajemnie nie dotykały, a każdą warstwę przełóżmy papierem do pieczenia. Pierogów nie rozmrażamy przed gotowaniem! Bezpośrednio przed podaniem wrzucamy delikatnie zamrożone pierogi do garnka z osolonym wrzątkiem i gotujemy. Potrwa to nieco dłużej niż w przypadku pierogów świeżych, tak że sprawdzajmy na bieżąco, by nie dopuścić do ich rozgotowania.
Sprawdź >>> Pierogi wigilijne: jakie pierogi na Wigilię wybrać?