Chrupiące, soczyste i pełne smaku. Te skrzydełka z kurczaka są najlepsze

Na przekąskę czy jako obiad? Aromatyczne skrzydełka kurczaka w słodko-kwaśnym stylu świetnie sprawdzą się w obu tych wariantach. Chrupiące z zewnątrz i niezwykle soczyste w środku - tych skrzydełek nie sposób zapomnieć. Wystarczy kilka prostych kroków, by można się było nimi rozkoszować.
Skrzydełka w aromatycznej marynacie. Zachwyć rodzinę
Aromatyczne i proste w przygotowaniu. Skrzydełka z kurczaka w słodko-kwaśnej glazurze świetnie sprawdzą się zarówno na obiad, jak i jako przekąska na przykład na wieczór filmowy. Są chrupiące z zewnątrz i soczyste w środku, dzięki czemu każdy kęs jest niezwykłym przeżyciem.
Co najlepsze w naszych skrzydełkach, możemy je dopasować do siebie. Jeśli chcemy, by były bardziej kwaśne, wystarczy dodać do glazury więcej octu. Jeśli jednak wolelibyśmy, by były nieco słodsze, glazurę wystarczy dosłodzić naszym miodem.
Z czym podawać skrzydełka? Możliwości jest mnóstwo
To idealny sposób na aromatyczny posiłek. Możemy na sam koniec posypać je dodatkowo sezamem i szczypiorkiem. Świetnie będą również pasowały do frytek czy ryżu jaśminowego. Możliwości ich podania jest całe mnóstwo i każdy może wybrać swoją ulubioną.
Tak przygotowane skrzydełka staną się hitem w twoim domu. Rodzina będzie prosiła o nie co chwilę. Na szczęście te smaki z pewnością się nie nudzą. W szczególności kiedy można nieco pokombinować, na przykład dodając nieco chili do naszej glazury!
SKŁADNIKI
- Na marynatę:
- 1 kg skrzydełek kurczaka
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka miodu
- Na sos słodko-kwaśny:
- 3 łyżki ketchupu
- 2 łyżki octu ryżowego
- 3 łyżki cukru brązowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
- 3 łyżki wody
- 1 ząbek czosnku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Skrzydełka myjemy i osuszamy.
- W misce mieszamy składniki marynaty.
- Wkładamy skrzydełka i dokładnie mieszamy.
- Odstawimy do lodówki na minimum godzinę.
- Skrzydełka pieczemy w 200 stopniach przez około 40 minut.
- W tym czasie w rondelku podgrzewamy ketchup, ocet, cukier, sos sojowy i posiekany czosnek.
- Kiedy zacznie się gotować dodajemy skrobię wymieszaną z wodą.
- Upieczone skrzydełka polewamy dokładnie naszą glazurą.
- Pieczemy kolejne 5 minut.