Nabiał

Mleko to pożywienie, które każdy człowiek zna od dziecka. Dostarcza ono m.in. wapnia, czyli cennego budulca kości. Ale świat nabiału to też jogurty, maślanki, kefiry, śmietany, a ponadto ogromna grupa serów. Właściwie każdy kraj czy nawet region ma w tej dziedzinie swoją specjalność. A nabiał przy okazji to ważny składnik wielu dań.

Nabiał

Jajka z nadzieniem maślano-cytrynowym i kawiorem

To przepis taki jakby nieco luksusowy :). Jajka z aksamitnym maślano-śmietanowym nadzieniem już smakują znakomicie. Do tego pyszny kawior i elgancka przystawka jest gotowa.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 5 OSÓB

Genialna zupa z puszki tuńczyka w sosie własnym: łatwa, zdrowa i pyszna

W każdej spiżarce znajdziemy puszkę z tuńczyka w sosie własnym. Zazwyczaj wykorzystujemy ją do sałatek. Ale nie tylko Tuńczyk w puszce to zdrowa porcja białka i kwasów omega-3 niezbędnych dla wzmocnienia naszego układu odpornościowego. Takiego tuńczyka można również wykorzystać na zupę. Tuńczyk, brokuły i żółty ser połączone razem to pyszna, sycąca zupa dla całej rodziny. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Drożdżowe bułeczki rolowane z cukinią i serem feta

Drożdżowe bułeczki rolowane z cukinią i serem feta zasmakują na pewno miłośnikom wytrawnych wypieków drożdżowych. Można je  zajadać solo, pasują też jako dodatek  do czystych zup - barszczu, bulionu.  Idealne do szkoły i pracy na drugie śniadanie.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Rolada z mięsa mielonego - doskonała na ciepło i na zimno

Rolada z mięsa mielonego to prosta, pyszna i efektowna potrawa, łatwa do przygotowania. Smakuje świetnie na ciepło, jako danie obiadowe - na przykład z sosem chrzanowym. Jeśli jednak nie zjecie jej na obiad, to po wystudzeniu macie doskonałą domową wędlinę do chleba.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Jajka faszerowane - 28 przepisów na faszerowane jaja

Jajka faszerowane to smaczna przekąska, którą możemy przygotować w bardzo wielu wersjach. Na ciepło i na zimno, zawsze smakują znakomicie. Podajemy wam 28 pomysłów na nadzienie do faszerowanych jajek. Na Wielkanoc jak znalazł!

Kruche babeczki ze szpinakiem i serem ricotta

Kruche babeczki ze szpinakiem i serem ricotta to doskonała przekąska imprezowa, tym bardziej, że formy z ciasta można upiec nawet kilka dni wcześniej i przechować w szczelnie zamkniętym pojemniku. Sprawdzą się też jako ciepły dodatek do barszczu lub bulionu.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Bułki na kefirze: prosty przepis na domowe bułeczki

Bułki na kefirze każdy może przygotować sam, bo przepis  na nie jest  wyjątkowo nieskomplikowany, a smak - wyborny. Warto pokusić się o ich upieczenie na przykład w sobotni lub niedzielny poranek

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pożywna zupa z kalarepy i ziemniaka: łatwy przepis z serkiem topionym

Zupa z kalarepy jest bardzo smaczna. Kalarepa świetnie smakuje w towarzystwie masła i śmietany. Dlatego warto je dodać do zupy razem z serkiem topionym. Kremowa esencjonalna zupa z kalarepki będzie idealna na południowy posiłek. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Obłędna surówka z ogórka i kalarepki: chrupka i świeża

Niezwykle świeża w smaku surówka z ogórka i kalarepki to propozycja idealna dla wielbicieli chrupkich sałatek. Dodatek szczypiorku i koperku to nie tylko lepszy smak, ale więcej witamin i antyoksydantów. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Jednogarnkowy makaron w pieczarkowym sosie

Jednogarnkowy makaron w pieczarkowym sosie to sprytny sposób na obiad. Wystarczy ci 1 (dosłownie jeden) garnek i trochę cierpliwości. Surowy makaron dodany do sosu nabiera smaku podczas gotowania. Pyszne i proste danie obiadowe, a do tego przyjazne naszej kieszeni. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Strona 1 z 105