Cytrynowy keks z cukinią: fit ciasto dla każdego

Cytrynowy keks z cukinią
Autor: Shutterstock Cytrynowy keks z cukinią to pyszne i zdrowe ciasto dla Twoich bliskich
łatwy
30 min
4

Cytrynowy keks z cukinią to odchudzona wersja pysznego ciasta. Dodatek cukinii nie tylko obniża kaloryczność ciasta, ale dostarcza błonnika i co najważniejsze nawilża ciasto. Poleca fit ciasto dla każdego o pysznym cytrynowym smaku, świeże i oryginalne!

Doskonałe przepisy na dietetyczne ciasta z cukinią:

Dietetyczne ciasto z cukinii - czekoladowe i zdrowe

Ciasto z cukinii z cynamonem i orzechami

Dyniowy keks z rodzynkami: zdrowe i pyszne ciasto dla twoich bliskich

Dyniowe ciasto marmurkowe - pyszny i niedrogi deser

Kapitalne ciasto dyniowe z kaszą manną i orzechami włoskimi

Składniki

1 1/2 szklanki mąki pszennej typ 500 (lub pół na pół maki pszennej zwykłej i mąki pełnoziarnistej)

1/2 łyżeczki soli

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

3/4 szklanki cukru pudru

1 cytryna, starta skórka i 1 1/2 łyżeczki świeżego soku z cytryny

2 duże jajka

1/2 szklanki oleju (słonecznikowego lub rzepakowego)

1 szklanka startej cukinii

1 forma keksowa o wymiarach 20x10 cm

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Posmaruj formę masłem i odstaw.

W dużej misce wymieszaj mąkę, sól i proszek do pieczenia.

W innej misce połącz cukier i skórkę z cytryny i dobrze wymieszaj.

Dodaj jajka, olej i sok z cytryny. Mieszaj, aż masa będzie jednolita. Dodaj suche składniki i mieszaj do połączenia wszystkiego razem.

Dodaj do ciasta cukinię i wymieszaj. Wylej ciasto do przygotowanej formy.

Piecz przez 45-50 minut lub do momentu, gdy wykałaczka włożona w środek wyjdzie czysta.

Pozostaw w foremce przez 10 minut, a następnie wyjmij ciasto na kratkę do chłodzenia, aby całkowicie ostygło.

CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Kuchnia kresowa z Podlasia” (wyd. Benkowski, 2006), „Polska Księga ...

więcej