Cytrynowy keks z cukinią: fit ciasto dla każdego
2022-05-12
łatwy
30 min
4
Cytrynowy keks z cukinią to odchudzona wersja pysznego ciasta. Dodatek cukinii nie tylko obniża kaloryczność ciasta, ale dostarcza błonnika i co najważniejsze nawilża ciasto. Poleca fit ciasto dla każdego o pysznym cytrynowym smaku, świeże i oryginalne!
SKŁADNIKI
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej typ 500 (lub pół na pół maki pszennej zwykłej i mąki pełnoziarnistej)
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 cytryna, starta skórka i 1 1/2 łyżeczki świeżego soku z cytryny
- 2 duże jajka
- 1/2 szklanki oleju (słonecznikowego lub rzepakowego)
- 1 szklanka startej cukinii
- 1 forma keksowa o wymiarach 20x10 cm
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej piekarnik do 180°C. Posmaruj formę masłem i odstaw.
- W dużej misce wymieszaj mąkę, sól i proszek do pieczenia.
- W innej misce połącz cukier i skórkę z cytryny i dobrze wymieszaj.
- Dodaj jajka, olej i sok z cytryny. Mieszaj, aż masa będzie jednolita. Dodaj suche składniki i mieszaj do połączenia wszystkiego razem.
- Dodaj do ciasta cukinię i wymieszaj. Wylej ciasto do przygotowanej formy.
- Piecz przez 45-50 minut lub do momentu, gdy wykałaczka włożona w środek wyjdzie czysta.
- Pozostaw w foremce przez 10 minut, a następnie wyjmij ciasto na kratkę do chłodzenia, aby całkowicie ostygło.
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?
Doskonałe przepisy na dietetyczne ciasta z cukinią:
Dietetyczne ciasto z cukinii - czekoladowe i zdrowe
Ciasto z cukinii z cynamonem i orzechami
Dyniowy keks z rodzynkami: zdrowe i pyszne ciasto dla twoich bliskich