Grzyby

Grzyby w Polsce są na tyle popularne, że powstało słowo, które oznacza specjalistę w ich zbiorze - grzybiarz. Prawdziwki, podgrzybki, koźlarze, kurki, maślaki czy gąski to aromatyczne dary runa leśnego. Znakomicie smakują smażone i pieczone. Na bazie grzybów powstają też pyszne zupy oraz wytrawne przetwory.

Grzyby

Sezon na borowiki: pyszna zupa z prawdziwków [przepis]

Borowiki szlachetne, często znane jako prawdziwki, to królowie leśnych grzybów. A jak uchwycić ich niepowtarzalny smak i aromat? Na przykład przyrządzając smaczną zupę z prawdziwków.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Grzanki z kurkami - jak zrobić? PRZEPIS

Aromatyczne kurki są pyszne zarówno w wersji smażonej, duszonej, jak i zapiekanej. Proponujemy przepis na grzanki z kurkami - danie idealne na kolację, przystawkę lub przekąskę, które przypomina nieco włoską bruschettę.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 3 OSÓB

Rydze panierowane - prosty przepis na smaczną przekąskę

Odpowiednio potraktowane rydze to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Proponujemy łatwy przepis na szybką przekąskę - rydze panierowane i smażone na maśle. Sprawdź, jakie to proste!

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Rydze kwaszone: jak zrobić krok po kroku?

Smaki lata i jesieni warto zamknąć w słoiku, tak by cieszyć się nimi nawet w mroźne dni. Prosty przepis na rydze kwaszone to najlepszy dowód, że nie jest to skomplikowane. Lekko wytrawna przekąska sprawdzi się podczas różnych okazji.

Ocena: 4,5

Poziom: ŚREDNI

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Rydze smażone na maśle: jak przyrządzić? Sprawdzony przepis

Rydze to jedne z najsmaczniejszych grzybów - prawdziwy rarytas! Jeśli udało Ci się je znaleźć lub kupić, warto odpowiednio je przyrządzić. Oto sprawdzony, prosty przepis na rydze smażone na maśle.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Omlet biszkoptowy z grzybami leśnymi: pyszny obiad na szybko

Omlet biszkoptowy z grzybami leśnymi to prawdziwy rarytas jesiennej pory. Pożywne danie ze świeżymi borowikami, koźlarzami lub kurkami nasyci największy głód. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Duszona pierś kurczaka z kurkami i szpinakiem w białym sosie: tak pyszna, że buty spadają

Duszona pierś kurczaka nie jest niczym zaskakującym. Jednak w połączeniu z aromatycznymi kurkami i dodatkiem zielonych liści szpinaku w białym sosie na bazie kremowego twarożku zamienia się w potrawę zniewalająco pyszną. Idealną w połączeniu z makaronem, gnocchi lub swojskimi kopytkami. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Diabelska zupa z kani czubajki: jak zrobić pikantną grzybową z kani

Zupa z kani czubajki to potrawa absolutnie sezonowa. Upajać się jej pysznym smakiem można tylko w sezonie na te urocze grzyby w kształcie parasola dla krasnoludka. Pikantna zupa z owocników kani, czyli sowiego parasolnika, zaspokoi wasze apetyty na coś tak pysznego, że wprost rozpala zmysły. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Młode kanie duszone z jajkiem: pyszny sos do ziemniaków

Kapelusze, a właściwie kołpaki młodych kani są przepyszne. Ich przygotowanie nie jest trudne, a smak niebiański. Warto wypróbować ten przepis, szczególnie, gdy jest wysyp kani i dużo młodych owocników. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Mniamuśna zupa borowikowa: przepis na grzybową z prawdziwkami, makaronem i ziemniakami

Borowikowa to zupa mniamuśna do imentu. Polecam przepis na grzybową ze świeżymi prawdziwkami, makaronem i ziemniakami. Zupa borowikowa pasuje na dzień powszedni i od święta. Po prostu mniam-mniam! 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Strona 1 z 57