Grzyby

Grzyby w Polsce są na tyle popularne, że powstało słowo, które oznacza specjalistę w ich zbiorze - grzybiarz. Prawdziwki, podgrzybki, koźlarze, kurki, maślaki czy gąski to aromatyczne dary runa leśnego. Znakomicie smakują smażone i pieczone. Na bazie grzybów powstają też pyszne zupy oraz wytrawne przetwory.

Grzyby

Sezon na borowiki: pyszna zupa z prawdziwków [przepis]

Borowiki szlachetne, często znane jako prawdziwki, to królowie leśnych grzybów. A jak uchwycić ich niepowtarzalny smak i aromat? Na przykład przyrządzając smaczną zupę z prawdziwków.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Grzanki z kurkami - jak zrobić? PRZEPIS

Aromatyczne kurki są pyszne zarówno w wersji smażonej, duszonej, jak i zapiekanej. Proponujemy przepis na grzanki z kurkami - danie idealne na kolację, przystawkę lub przekąskę, które przypomina nieco włoską bruschettę.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 3 OSÓB

Rydze panierowane - prosty przepis na smaczną przekąskę

Odpowiednio potraktowane rydze to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Proponujemy łatwy przepis na szybką przekąskę - rydze panierowane i smażone na maśle. Sprawdź, jakie to proste!

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Rydze kwaszone: jak zrobić krok po kroku?

Smaki lata i jesieni warto zamknąć w słoiku, tak by cieszyć się nimi nawet w mroźne dni. Prosty przepis na rydze kwaszone to najlepszy dowód, że nie jest to skomplikowane. Lekko wytrawna przekąska sprawdzi się podczas różnych okazji.

Ocena: 4,5

Poziom: ŚREDNI

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Rydze smażone na maśle: jak przyrządzić? Sprawdzony przepis

Rydze to jedne z najsmaczniejszych grzybów - prawdziwy rarytas! Jeśli udało Ci się je znaleźć lub kupić, warto odpowiednio je przyrządzić. Oto sprawdzony, prosty przepis na rydze smażone na maśle.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Grzyby (pieczarki, boczniaki) duszone na winiaku - znakomity dodatek do makaronu lub ryżu

W ten sposób można przygotować niemal każdy rodzaj grzybów. Można użyć pieczarek, boczniaków, świeżych lub mrożonych grzybów leśnych.  Najlepiej smakuje przygotowany z mieszanki tych wszystkich grzybów dodanych w równych proporcjach. Ważny jest dodatek grzybów suszonych, bo wraz z winiakiem nadaje potrawie wyjątkowego aromatu.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Bigos z boczniakami - niezwykle aromatyczny postny bigos

Bigos z boczniakami to bardzo smaczna alternatywa dla mięsnego bigosu  dodatkiem suszonych grzybów. Przygotowuje się go krócej i łatwiej, ale nie ustępuje on bogactwem aromatów tradycyjnemu daniu. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Paszteciki wigilijne - super pomysł na kruchutkie i aromatyczne paszteciki na wigilię

Paszteciki wigilijne to jeden z pysznych dodatków do czerwonego barszczyku, ale też świetna przekąska. Drożdżowa wersja z nadzieniem z grzybami pasuje zarówno na Wigilię, święta Bożego Narodzenia oraz imprezy noworoczne. Paszteciki świetnie smakują z czerwonym barszczykiem, można je podawać zarówno ciepło jak i na zimno. Oto sposób ich przygotowania. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Śledzie plebana: nowy, lepszy przepis na klasyczną zakąskę ze śledzi i marynowanych grzybków

Śledzie plebana, lub jak kto woli proboszcza, to klasyczny przepis na przystawkę. Półmisek wyrazistych śledzi doskonale zaostrza apetyt. Polecam nowy, jeszcze lepszy przepis na klasyczną zakąskę ze śledzi!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pasztet świąteczny z suszonymi śliwkami: przepis na pasztet z łopatki i boczku

Pasztet z suszonymi śliwkami to niekwestionowany król świątecznego stołu. Przygotowanie jest łatwe. Oto sprawdzony przepis na pasztet z łopatki i boczku bogato nadziewany śliwkami. Po prostu palce lizać! 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Strona 1 z 60