Grzyby

Grzyby w Polsce są na tyle popularne, że powstało słowo, które oznacza specjalistę w ich zbiorze - grzybiarz. Prawdziwki, podgrzybki, koźlarze, kurki, maślaki czy gąski to aromatyczne dary runa leśnego. Znakomicie smakują smażone i pieczone. Na bazie grzybów powstają też pyszne zupy oraz wytrawne przetwory.

Grzyby

Sezon na borowiki: pyszna zupa z prawdziwków [przepis]

Borowiki szlachetne, często znane jako prawdziwki, to królowie leśnych grzybów. A jak uchwycić ich niepowtarzalny smak i aromat? Na przykład przyrządzając smaczną zupę z prawdziwków.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Grzanki z kurkami - jak zrobić? PRZEPIS

Aromatyczne kurki są pyszne zarówno w wersji smażonej, duszonej, jak i zapiekanej. Proponujemy przepis na grzanki z kurkami - danie idealne na kolację, przystawkę lub przekąskę, które przypomina nieco włoską bruschettę.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 3 OSÓB

Rydze panierowane - prosty przepis na smaczną przekąskę

Odpowiednio potraktowane rydze to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Proponujemy łatwy przepis na szybką przekąskę - rydze panierowane i smażone na maśle. Sprawdź, jakie to proste!

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Rydze kwaszone: jak zrobić krok po kroku?

Smaki lata i jesieni warto zamknąć w słoiku, tak by cieszyć się nimi nawet w mroźne dni. Prosty przepis na rydze kwaszone to najlepszy dowód, że nie jest to skomplikowane. Lekko wytrawna przekąska sprawdzi się podczas różnych okazji.

Ocena: 4,5

Poziom: ŚREDNI

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Rydze smażone na maśle: jak przyrządzić? Sprawdzony przepis

Rydze to jedne z najsmaczniejszych grzybów - prawdziwy rarytas! Jeśli udało Ci się je znaleźć lub kupić, warto odpowiednio je przyrządzić. Oto sprawdzony, prosty przepis na rydze smażone na maśle.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Naleśniki z grzybami leśnymi z jajkiem

Subtelne w smaku ciasto naleśnikowe stworzone jest do duetu z grzybami leśnymi duszonymi z jajkiem. Wilgotne grzybowo-jajeczne nadzienie otulone doskonałym plackiem pszennym lub gryczanym można podać na południowy posiłek lub na wykwintną kolację.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Schab faszerowany kurkami - pyszne danie obiadowe nie tylko na sezon grzybowy

Schab z kurkami można przygotować o każdej porze roku. W sezonie koniecznie wykorzystajmy do jego przygotowania świeżych kurek. Poza sezonem można spokojnie użyć mrożonych, danie będzie równie smaczne.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Odchudzająca zupa warzywna z bulwami kopru włoskiego: lepsza od kapuścianej

Odchudzająca zupa warzywna z bulwami kopru włoskiego to odpowiedź na SOS twojego organizmu po świętach. Wiele mieszanek ziół odchudzających zawiera koper włoski, który reguluje przemianę materii i pozwala pozbyć się zbędnego balastu. Zamiast pić napar z nasion, lepiej spożytkować całe bulwy i dostarczyć organizmowi wszystkich niezbędnych substancji odżywczych w porcji pysznej zupy - jedyne 123 kcal!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 55 MINUT

Porcja dla: 5 OSÓB

Aromatyczne boczniaki smażone i marynowane z czosnkiem i natką pietruszki

Boczniaki smażone i marynowane w czosnku i natce pietruszki to pyszna i nieskomplikowana zakąska. Doskonała zarówno na ciepło, jak i na zimno. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Rewelacyjne ziemniaki zapiekane z suszonymi grzybami

Pieczone, kremowe ziemniaki i niezwykle aromatyczne suszone grzyby tworzą połączenie jedyne w swoim rodzaju. Zapiekanka wg tego przepisu jest znakomita, a jej smak zapamiętuje się na długo.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 5 OSÓB

Strona 1 z 54