Grzyby

Grzyby w Polsce są na tyle popularne, że powstało słowo, które oznacza specjalistę w ich zbiorze - grzybiarz. Prawdziwki, podgrzybki, koźlarze, kurki, maślaki czy gąski to aromatyczne dary runa leśnego. Znakomicie smakują smażone i pieczone. Na bazie grzybów powstają też pyszne zupy oraz wytrawne przetwory.

Grzyby

Sezon na borowiki: pyszna zupa z prawdziwków [przepis]

Borowiki szlachetne, często znane jako prawdziwki, to królowie leśnych grzybów. A jak uchwycić ich niepowtarzalny smak i aromat? Na przykład przyrządzając smaczną zupę z prawdziwków.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Grzanki z kurkami - jak zrobić? PRZEPIS

Aromatyczne kurki są pyszne zarówno w wersji smażonej, duszonej, jak i zapiekanej. Proponujemy przepis na grzanki z kurkami - danie idealne na kolację, przystawkę lub przekąskę, które przypomina nieco włoską bruschettę.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 3 OSÓB

Rydze panierowane - prosty przepis na smaczną przekąskę

Odpowiednio potraktowane rydze to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Proponujemy łatwy przepis na szybką przekąskę - rydze panierowane i smażone na maśle. Sprawdź, jakie to proste!

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Rydze kwaszone: jak zrobić krok po kroku?

Smaki lata i jesieni warto zamknąć w słoiku, tak by cieszyć się nimi nawet w mroźne dni. Prosty przepis na rydze kwaszone to najlepszy dowód, że nie jest to skomplikowane. Lekko wytrawna przekąska sprawdzi się podczas różnych okazji.

Ocena: 4,5

Poziom: ŚREDNI

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Rydze smażone na maśle: jak przyrządzić? Sprawdzony przepis

Rydze to jedne z najsmaczniejszych grzybów - prawdziwy rarytas! Jeśli udało Ci się je znaleźć lub kupić, warto odpowiednio je przyrządzić. Oto sprawdzony, prosty przepis na rydze smażone na maśle.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Sałatka z surowych pieczarek z czosnkiem i natką pietruszki

W niewielu domach w Polsce jada się surowe pieczarki. A szkoda bo są bardzo smaczne, mają świeży smak o lekko orzechowym aromacie. Znakomicie nadają się do przygotowywania sałatek.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 10 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i pieczarkami

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i pieczarkami to proste, niedrogie i pyszne danie, które z łatwością przygotuje każdy.  Jednogarnkowe, z piekarnika - my to bardzo lubimy, a wy?

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Przepyszne i niedrogie kotlety ziemniaczane faszerowane pieczarkami

Przepyszne i  niedrogie kotlety ziemniaczane faszerowane pieczarkami to danie nie tylko dla osób unikających mięsa. Znakomicie nadaje się na rodzinny obiad - jest niedrogie, pożywne i  bardzo smaczne.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 5 OSÓB

Rolada z mięsa mielonego - doskonała na ciepło i na zimno

Rolada z mięsa mielonego to prosta, pyszna i efektowna potrawa, łatwa do przygotowania. Smakuje świetnie na ciepło, jako danie obiadowe - na przykład z sosem chrzanowym. Jeśli jednak nie zjecie jej na obiad, to po wystudzeniu macie doskonałą domową wędlinę do chleba.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kurczak zapiekany po kowalsku - sycący i smakowity

Kurczak zapiekany po kowalsku  to pomysł na sycące danie, które zadowoli nawet kowala po pracy. Kurczak w towarzystwie pieczarek, cebulki, a także sosu majonezowo-keczupowego nabiera charakteru i smaku. Doskonała potrawa, łatwa do przyrządzenia i niedroga.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Strona 1 z 55