Wędliny

Świeże mięso odpowiednio upieczone, uwędzone i przyprawione zamienia się w smaczną, aromatyczną wędlinę. Polska może się zaś poszczycić jednym z najlepszych towarów eksportowych - kiełbasą swojską. Mimo rozwoju technologii tradycyjne metody nie odeszły do lamusa. A w świecie wędlin wciąż czeka sporo przysmaków.

Wędliny

Biała kiełbasa w cieście z gotowanych ziemniaków

Wielkanocna biała kiełbasa nie musi być taka do końca tradycyjna - ugotowana w żurku lub wodzie lub usmażona na patelni. Dziś proponujemy białą kiełbasę w koszulce z ciasta z gotowanymi ziemniakami. Znakomicie pasuje do wielkanocnej zupy lub jako samodzielna przekąska.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 5 OSÓB

Pieczona biała kiełbasa parzona - pyszne danie nie tylko na Wielkanoc

Pieczona biała kiełbasa parzona to sposób na podgrzanie białej kiełbasy parzonej bez straty jej smaku, a nawet z zyskiem. Rumiana skórka, aromat cebuli i czosnku, czego chcieć więcej?

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pasztet z selera - znakomity patetnt na wykorzystanie selera korzeniowego

Wege przepis na pasztet z selera to znakomity pomysł na wykorzystanie warzyw korzennych. Jest bardzo smaczny, dostarcza sporo błonnika i substancji odżywczych. Najlepiej smakuje na ciepło, na przykład z odrobiną majonezu.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pasztet z warzyw i kaszy kuskus - zrobisz go łatwo i nie pożałujesz!

Pasztet z warzyw i kaszy kuskus to pomysł na pasztet nie tylko dla bezmięsnych. Ten pasztet smakuje każdemu, a jego przygotowanie jest banalnie proste. Pasztet jest  też niedrogi, a efekt - po prostu pycha!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Domowe wędliny na Wielkanoc - przepisy na domowe szynki, kiełbasę i pasztety

Przygotowanie domowych wędlin na Wielkanoc nie jest wcale takie trudne, jak się wydaje. Wystarczy trochę czasu i dobrych chęci, a znakomite domowe przysmaki będą cieszyły kubki smakowe domowników przez całe święta.

Wyśmienita biała kiełbasa gotowana w winie - proste danie w eleganckim wydaniu

Biała kiełbasa gotowana w winie to elegancki sposób na podanie zwykłej, białej kiełbasy. Dodatek czarnych oliwek sprawia, że danie nabiera nieco południowego charakteru

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Biała kiełbasa marynowana w zalewie pomidorowo-octowej z cebulką

Słyszeliście kiedyś o domowej marynowanej kiełbasie? Jeśli nie, to ten przepis trzeba koniecznie wypróbować, być może stanie się waszym ulubionym. Kiełbasę marynuje się 3-4 dni. Można podawać na zimno jako przekąskę i na ciepło jako danie główne.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Biała kiełbasa w szarym sosie - wg Magdy Gessler

Przepis na białą kiełbasę w szarym sosie funkcjonuje w kuchni polskiej od niepamiętnych czasów. W takim sosie podawano mięsa, dodawano go do kasz. Magda Gessler wykorzystała ten staropolski przepis w "Kuchennych rewolucjach".

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Biała kiełbasa pieczona: jak upiec białą kiełbasę?

Biała kiełbasa to klasyczna potrawa, która często króluje na wielkanocnym stole. Ale nie tylko - białą kiełbasę chętnie jadamy też przy innych okazjach. Można ją przygotowywać na różne sposoby - jednym z nich jest pieczenie. Sprawdź, co zrobić, by pieczona biała kiełbasa smakowała doskonale.

Biała kiełbasa: jaki jest jej skład? Z czego się robi białą kiełbasę?

Biała kiełbasa wytwarzana jest z wieprzowiny, odrobiny wołowiny i przypraw. Ta ze sklepu zawiera także konserwanty, barwniki i regulatory smaku. A jak samodzielnie zrobić białą kiełbasę?

Strona 1 z 31