Wędliny

Świeże mięso odpowiednio upieczone, uwędzone i przyprawione zamienia się w smaczną, aromatyczną wędlinę. Polska może się zaś poszczycić jednym z najlepszych towarów eksportowych - kiełbasą swojską. Mimo rozwoju technologii tradycyjne metody nie odeszły do lamusa. A w świecie wędlin wciąż czeka sporo przysmaków.

Wędliny

Biała kiełbasa pieczona - jak upiec białą kiełbasę?

Biała kiełbasa to klasyczna potrawa, która często króluje na wielkanocnym stole. Ale nie tylko - białą kiełbasę chętnie jadamy też przy innych okazjach. Można ją przygotowywać na różne sposoby - jednym z nich jest pieczenie. Sprawdź, co zrobić, by pieczona biała kiełbasa smakowała doskonale.

Biała kiełbasa smażona - sposób przygotowania smażonej białej kiełbasy

Biała kiełbasa to specjał cieszący się szczególną popularnością w czasie Wielkanocy. Białą kiełbasę można przygotowywać na wiele sposobów - jednym z prostszych jest smażenie. Biała kiełbasa smażona to propozycja na co dzień i od święta. Właściwie przygotowana ma chrupiącą skórkę i miękki, aromatyczny i soczysty środek.

Biała kiełbasa - jaki jest jej skład? Z czego się robi białą kiełbasę?

Biała kiełbasa wytwarzana jest z mięsa wieprzowego, odrobiny wołowiny i sporej ilości przypraw, wśród których prym wiedzie pieprz i majeranek. Biała kiełbasa ze sklepu zawiera także konserwanty, barwniki i regulatory smaku, dlatego warto pokusić się o samodzielne przygotowanie wielkanocnego przysmaku, bez chemicznych ulepszaczy. A jak samodzielnie zrobić białą kiełbasę?

Biała kiełbasa gotowana - jak prawidłowo ugotować białą kiełbasę?

Biała kiełbasa gotowana to najpopularniejszy sposób jej przygotowywania, choć tę wędlinę można serwować na wiele sposobów. Jak prawidłowo ugotować białą kiełbasę, by nie straciła smaku, była miękka i soczysta oraz nie popękała podczas gotowania? Podajemy kilka sprawdzonych rad i podpowiadamy, jak gotować białą kiełbasę.

Biała kiełbasa z konfiturą z cebuli według Magdy Gessler

Przepis na białą kiełbasę z konfiturą z cebuli Magdy Gessler zawojuje wielkanocny stół! Biała kiełbasa podawana z genialnym musem z cebuli jest wyjątkowo smaczna i zachwyca aromatem. Sprawdź, jak przyrządzić białą kiełbasę na Wielkanoc według oryginalnej receptury Magdy Gessler i zadziw rodzinę niecodziennym daniem.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Co zrobić ze schabu zamiast schabowych? 25 pomysłów na pyszne dania ze schabu wieprzowego

Zazwyczaj ze schabu robimy schabowe. Ale to smaczne, soczyste i niezbyt tłuste mięso ma znacznie więcej zastosowań kulinarnych. Wiele dań ze schabu przygotowuje się równie szybko i łatwo co panierowane schabowe kotlety. Co zrobić ze schabu zamiast schabowych? Można zrobić  na przykład znakomitą pieczeń, zdrową domową wędlinę bez konserwantów lub pyszną roladę. Schab świetnie również smakuje przyrządzony w sosie. 

Wielkanocna rolada zawijana z mięsa mielonego nadziewana jajkami: pyszna i prosta przystawka

Rolada zawijana z mięsa drobiowego z jajkami i zieleniną to pyszna i prosta przystawka na Wielkanoc. Przygotowanie zajmie Wam mniej czasu niż myślicie. A zachwyt rodziny jest wart odrobiny pracy. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Leberka ze słoika: przepis na pasztetową naszego dzieciństwa

Leberka to wędlina podrobowa popularna w Wielkopolsce. Oryginalny przepis na leberwurst przywieźli niemieccy osadnicy ponad 300 lat temu. Ten rodzaj wątrobianki - pasztetowej z dodatkiem wątroby jest niezwykle smaczny. Dzisiaj dzielę się z Wami przepisem na domową leberkę ze słoika. Smacznego!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kwaśnica na wędzonych żeberkach - prosta, pożywna i sycąca!

Kwaśnica na wędzonych żeberkach to łatwa do przygotowania, sycąca i zdrowa zupa. Idealna na chłodne dni, uzupełni witaminy, mikroelementy, nakarmi i ogrzeje. A przy okazji nie spustoszy kieszeni i przypomni wyjazdy w góry.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Domowa kiełbasa z piekarnika: pyszna wieprzowo-drobiowa wędlina dla całej rodziny

Domowa kiełbasa z mięsa wieprzowego i drobiowego to pyszna wędlina dla całej rodziny. Przygotowanie takiej kiełbasy w piekarniku jest szalenie łatwe. Masę kiełbasianą można dowolnie przyprawiać. Jeśli lubicie majeranek lub ostrzejsze przyprawy, śmiało eksperymentujcie. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Strona 1 z 35