Wędliny

Świeże mięso odpowiednio upieczone, uwędzone i przyprawione zamienia się w smaczną, aromatyczną wędlinę. Polska może się zaś poszczycić jednym z najlepszych towarów eksportowych - kiełbasą swojską. Mimo rozwoju technologii tradycyjne metody nie odeszły do lamusa. A w świecie wędlin wciąż czeka sporo przysmaków.

Wędliny

Galantyna z drobiu z rukolą i oliwkami - przysmak w stylu śródziemnomorskim

Domowa galantyna z drobiu to znakomity dodatek do kanapek lub mięsny przysmak na obiad. Taka domowa wędlina jest pachnąca, aromatyczna i zdrowa - bo bez żadnych ulepszaczy i konserwantów. W tym przepisie zyskuje ona nieco śródziemnomorski charakter, bo dodaliśmy do niej czarne oliwki i rukolę. Znakomicie smakuje z białym pieczywem na zimno lub pokrojona w plastry podana na ciepło z dodatkiem sosu.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Schab w sosie śmietanowo-grzybowym - idealne danie na rodzinny obiad

Schab w sosie śmietanowo-grzybowym najlepiej przygotowywać jesienią, po grzybobraniu. To świetny przepis na rodzinny, niedzielny obiad. Jeśli nie mamy dostępu do świeżych grzybów, można zastąpić je grzybami mrożonymi lub pieczarkami. Jednak to grzyby leśne nadają temu daniu wyjątkowego charakteru.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 90 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Ziemniaczane mini pizze - szybkie danie z piekarnika

Ziemniaczane mini pizze to idealne danie pozwalające wykorzystać resztki wędlin i sera. Nie tylko smakowite, ale też bardzo  łatwe i szybkie do przygotowania, w duchu zero waste. Ziemniaki najlepiej ugotować dzień wcześniej, wtedy danie przygotujemy nawet w czasie krótszym niż 30 minut.

Ocena: 4,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Sałatka szwajcarska z szynki i sera - sycąca i prosta. Zrobisz ją w 15 minut!

Sałatka szwajcarska z szynki i sera to doskonałe danie na lunch lub kolację. Prosta do przygotowania, z łatwo dostępnych składników, a jednocześnie pełna smaku. Zrobisz ją w 15 minut i nakarmisz rodzinę lub niespodziewanych  gości.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pieczony schab w ziołowej skórce

Pieczony schab w ziołowej skórce można podać na ciepło jako sztukę mięsa. Świetnie smakuje z jasnym sosem pieczeniowym, puree ziemniaczanym i zielonym groszkiem. Jeśli jednak coś zostanie z pysznego obiadu to świetnie sprawdzi się na zimno jako domowa wędlina na kanapki.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Cytrynowy schab pieczony - aromatyczny schab pieczony z cytrynami

Cytrynowy schab pieczony to moja ulubiona wersja pieczonego mięsa. Tak przygotowana wieprzowina jest jest krucha i soczysta i przepięknie pachnie olejkiem cytrynowym. Sos jaki powstaje podczas pieczenia cytrynowego schabu również nie ma sobie równych.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Młoda kapusta zapiekana ze schabem - znakomite danie rodzinne

Młoda kapusta zapiekana ze schabem to danie, które może stać się hitem weekendowych obiadów rodzinnych. Bardzo prosta potrawa, której przygotowanie nie jest specjalnie czasochłonne, to sposób na pyszny obiad i więcej czasu z rodziną. Wystarczy oczyścić i pokroić składniki, zalać sosem i wstawić je do piekarnika, reszta "zrobi się sama". Polecamy znakomitą młodą kapustę zapiekaną ze schabem.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Niedrogi i pożywny gulasz z mortadeli z warzywami - sposób na wykorzystanie resztek wędlin

Niedrogi i pożywny gulasz z mortadeli z warzywami to pyszne danie na codzienny obiad. Możesz wykorzystać do jego przygotowania resztki innych wędlin, będzie równie smacznie, a  nic z lodówki się nie zmarnuje.

Kotleciki ze schabu duszone w musie winogronowym - przepis na znakomite schabowe w sosie

Kotleciki ze schabu duszone w musie winogronowym to przepis na niecodzienne schabowe. Bez grubej panierki, za to w delikatnie słodkawym sosie. Mięso do tej wersji schabowych warto pokroić dość cienko i tylko delikatnie rozbić. Można też ponacinać ich brzegi, aby nie zwijały się w czasie smażenia.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Biała kiełbasa glazurowana - danie z pomysłem

Biała kiełbasa glazurowana to danie które łączy w sobie prostotę i pomysłowość. Popularne składniki w nieco nieoczywistym połączeniu dają niezwyle ciekawy efekt smakowy.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Strona 1 z 32