Wędliny

Świeże mięso odpowiednio upieczone, uwędzone i przyprawione zamienia się w smaczną, aromatyczną wędlinę. Polska może się zaś poszczycić jednym z najlepszych towarów eksportowych - kiełbasą swojską. Mimo rozwoju technologii tradycyjne metody nie odeszły do lamusa. A w świecie wędlin wciąż czeka sporo przysmaków.

Wędliny

Naleśniki z jajecznicą i boczkiem - bardzo treściwe śniadane 2 w 1

Naleśniki z jajecznicą i boczkiem to ekstremalny przepis na ekstremalnie duży głód. Takie naleśniki są bardzo treściwe, sycą więc na długo. Po takim śniadaniu do wieczora nie poczujesz głodu.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Muffinki z boczkiem i porem - na śniadanie, lunch, jako dodatek do barszczu

Muffinki z porem i boczkiem to łatwe do przygotowania wytrawne wypieki idealne na drugie śniadanie, lunch, ciepłą kolację. Sprawdzą się też jako dodatek do czystego czerwonego  barszczu czy  bulionu. Niezwykle łatwe do przygotowania, zawsze się udają!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 3 OSÓB

Rolada schabowa ze szpinakiem - smaczne i soczyste mięso na obiad

Rolada schabowa ze szpinakiem smakuje znakomicie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Można ją podać na obiad - na przykład z opiekanymi ziemniakami i surówką. Jako przystawka świetnie smakuje z sosem śmietanowo-chrzanowym.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Schab faszerowany kurkami - pyszne danie obiadowe nie tylko na sezon grzybowy

Schab z kurkami można przygotować o każdej porze roku. W sezonie koniecznie wykorzystajmy do jego przygotowania świeżych kurek. Poza sezonem można spokojnie użyć mrożonych, danie będzie równie smaczne.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Delikatny pasztet drobiowy z pieczarkami

Pasztet drobiowy z pieczarkami to prawdziwy delikates. Piecze się go w kąpieli wodnej, dzięki czemu wolniej zachodzą przemiany wewnątrz pasztetu. Dlatego jest delikatny i soczysty. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Pastrami z piersi kurczaka: najlepsza domowa wędlina

Pastrami z piersi kurczaka to niezwykle prosta w przygotowaniu wędlina domowa. Może ją zrobić każdy, kto ma piekarnik i trochę dobrych chęci. Filet drobiowy to jeden z najtańszych surowców. Warto wykorzystać promocje na piersi kurczaka i przygotować ten zdrowy i pyszny filet. Tak przygotowane mięso zachowa soczystość i będzie smakować wszystkim. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Domowe wędliny na bożonarodzeniowy stół - 10 sprawdzonych przepisów

Samodzielne przygotowanie wędlin jest czasochłonne i wymaga nieco znajomości tematu, ale warto się temu poświęcić. Domowe wędliny są znacznie zdrowsze od tych kupionych w sklepie czy nawet w masarni, jest w nich bowiem tylko to, co sami dodamy. Są też niezaprzeczalnie pyszne.

Szynka peklowana: przepis. Jak zapeklować szynkę?

Szynka domowa to doskonały pomysł na święta, ale nie tylko. Domowa szynka peklowana - zapeklowana samodzielnie, a następnie gotowana, wędzona lub pieczona może być podawana na zimno lub ciepło. Nie zawiera konserwantów i substancji zwiększających wagę wyrobu, jest wolna od chemii i o wiele bardziej dietetyczna niż kupne wyroby.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Schab duszony w ziołach - znakomity na ciepło i na zimno

Aromatyczny schab zamarynowany i upieczony w ziołach sprawdzi się jako ciepłe danie mięsne lub chłodna przystawka. W każdej formie smakuje znakomicie.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Aromatyczny pasztet z suszonych grzybów - idealny pomysł na bezmięsny pasztet

Aromatyczny pasztet z suszonych grzybów to pyszna przystawka ne tylko dla wegetarian. Smak i zapach suszonych grzybów uwodzą kubki smakowe, delikatna konsystencja zachwyca.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Strona 1 z 30