Jak upiec schab, żeby był soczysty? Poznaj przepis na idealną pieczeń ze schabu wieprzowego
2023-11-23
łatwy
20 min
4
Dieta niskokaloryczna
Soczysty schab pieczony to moje ulubione danie niedzielne. Dlaczego? W sobotni wieczór zamarynowanie mięsa zajmuje mi tylko kilka minut. A w niedzielę hop do pieca i gotowe! To danie dla każdego, kto lubi dobrze zjeść, ale niekoniecznie pocąc się przy kuchni. Jak upiec schab żeby był soczysty? Poznaj przepis na idealną pieczeń ze schabu wieprzowego
SKŁADNIKI
- Na pieczeń:
- 1,5 kg wieprzowego schabu środkowego bez kości
- Na marynatę:
- 1 l wody
- 2 łyżki soli
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka octu
- 5 ząbków czosnku
- 1 łyżeczka ziaren pieprzu czarnego
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- Na przyprawę do pieczenia:
- 1 czubata łyżka masła
- 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 2 łyżeczki majeranku suszonego
- 1 łyżeczka papryki mielonej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do naczynia wrzuć sól i cukier, zmiażdżony czosnek, ziarna pieprzu czarnego, roztarty w palcach suszony majeranek. Dodaj wodę i ocet, mieszaj aż sól i cukier się rozpuszczą.
- Schab włóż do marynaty, przykryj i wstaw do lodówki na 12 godzin lub jeszcze lepiej na 24 godziny. W połowie moczenia warto schab odwrócić.
- Piekarnik rozgrzej do 200°C.
- Miękkie masło w temperaturze pokojowej wymieszaj z rozdrobnionym czosnkiem, roztartym w palcach majerankiem i mieloną papryką.
- Schab wyjmij z marynaty, osusz papierowym ręcznikiem, posmaruj mieszaniną masła i przypraw, zawiń w folię aluminiową, błyszczącą stroną do środka. Ułóż w brytfannie i wstaw do piekarnika.
- Piecz przez 30 minut w temperaturze 200°C, następnie zmniejsz grzanie do 160°C i piecz jeszcze 1 godzinę. Na 10 minut przed końcem rozetnij folię aluminiową, aby wierzch mięsa ładnie się zrumienił.
- Wyjmij z piekarnika i odstaw na 10 minut, aby mięso odpoczęło. Można podawać na gorąco i na zimno.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne
Zobacz GALERIĘ: Jak usmażyć idealne kotlety schabowe