Jak upiec schab żeby był soczysty? Poznaj przepis na idealną pieczeń ze schabu wieprzowego

Jak upiec schab żeby był soczysty? Poznaj przepis na idealną pieczeń ze schabu wieprzowego
Autor: Shutterstock Soczysta pieczeń ze schabu podana z ziemniakami i sałatą
łatwy
20 min
4

Soczysty schab pieczony to moje ulubione danie niedzielne. Dlaczego? W sobotni wieczór zamarynowanie mięsa zajmuje mi tylko kilka minut. A w niedzielę hop do pieca i gotowe! To danie dla każdego, kto lubi dobrze zjeść, ale niekoniecznie pocąc się przy kuchni. Jak upiec schab żeby był soczysty? Poznaj przepis na idealną pieczeń ze schabu wieprzowego

SKŁADNIKI

  • Na pieczeń:
  • 1,5 kg wieprzowego schabu środkowego bez kości
  • Na marynatę:
  • 1 l wody
  • 2 łyżki soli
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka octu
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • Na przyprawę do pieczenia: 
  • 1 czubata łyżka masła
  • 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 2 łyżeczki majeranku suszonego
  • 1 łyżeczka papryki mielonej
  •  

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do naczynia wrzucić sól i cukier, zmiażdżony czosnek, ziarna pieprzu czarnego, roztarty w palcach suszony majeranek. Dodaj wodę i ocet, mieszaj aż sól i cukier się rozpuszczą. 
  • Schab włożyć do marynaty, przykryj i wstawić do lodówki na 12 godzin lub jeszcze lepiej na 24 godziny. W połowie moczenia warto schab odwrócić. 
  • Piekarnik rozgrzać do 200°C.
  • Miękkie masło w temperaturze pokojowej wymieszać z rozdrobnionym czosnkiem, roztartym w palcach majerankiem i mieloną papryką. 
  • Schab wyjąć z marynaty, osuszyć papierowym ręcznikiem, posmarować mieszaniną masła i przypraw, zawinąć w folię aluminiową, błyszczącą stroną do środka. Ułożyć w brytfannie i wstawić do piekarnika.
  • Piec przez 30 minut w temperaturze 200°C, następnie zmniejszyć do 160°C i piec jeszcze 1 godzinę. Na 10 minut przed końcem rozciąć folię aluminiową, aby wierzch mięsa ładnie się zrumienił.
  • Wyjąć z piekarnika i odstawić na 10 minut, aby mięso odpoczęło. Można podawać na gorąco i na zimno.
Idealne kotlety schabowe: kruche i soczyste. Prosty sposób na zawsze udany obiad

Zobacz GALERIĘ: Jak usmażyć idealne kotlety schabowe

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej