Kotlety schabowe: instrukcja krok po kroku jak usmażyć idealne schaboszczaki
Kotlety schabowe: instrukcja krok po kroku jak usmażyć idealne schaboszczaki
Kotlety schabowe to pyszne danie odświętne. Soczyste mięso w złocistej panierce to marzenie każdego łakomczucha
Kotlety schabowe: instrukcja krok po kroku jak usmażyć idealne schaboszczaki
Do przygotowania kotletów dla 4 osób potrzebujesz:
500 g schabu
2 jajka rozmącone z 2 łyżkami wody
mąka pszenna i bułka tarta do panierowania
sól
pieprz
smalec do smażenia lub inny tłuszcz
Kotlety schabowe: instrukcja krok po kroku jak usmażyć idealne schaboszczaki
Schab należy pokroić na 4 grube plastry.
Każdy plaster z obu stron rozbić tłuczkiem do mięsa
Kotlety schabowe: instrukcja krok po kroku jak usmażyć idealne schaboszczaki
Przyprawione kotlety, panierować w mące, a następnie w rozmąconym jajku
Kotlety schabowe: instrukcja krok po kroku jak usmażyć idealne schaboszczaki
Dopiero tak przygotowane kotlety zanurzyć w tartej bułce
Kotlety schabowe: instrukcja krok po kroku jak usmażyć idealne schaboszczaki
Smażyć kotlety na średnim ogniu przez 4 minuty z każdej strony.
I choć kusi nas przewrócić na drugą stronę, to wstrzymajmy żądze i dajmy usmażyć się mięsu, a bułce zrumienić
Kotlety schabowe: instrukcja krok po kroku jak usmażyć idealne schaboszczaki