Pierogi

Pierogi nie są co prawda polskim wynalazkiem, ale uważamy je za prawdziwy przebój naszej kuchni. I słusznie - kto bowiem nie lubi pierogów? Wśród nich znajdziemy i te bardziej konkretne z mięsnym farszem, i te sezonowe z owocami czy grzybami, i te z nadzieniem warzywnym czy z kaszy, które zadowolą wegetarian.

Pierogi

Pierogi wszystkie przepisy

Filtry

CZAS

PORCJA DLA

OCENA

TRUDNOŚĆ

Pierogi z wiśniami - przepis na fantastyczne owocowe pierożki

Pierogi z wiśniami - przepis na fantastyczne owocowe pierożki

Pierogi z wiśniami to smak lata, wakacji i beztroskich chwil. Są bardzo łatwe do przygotowania, pyszne, słodkie i pachnące owocami. Idealnie smakują polane odrobiną śmietany lub z gałką lodów waniliowych.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Empanadas z kurczakiem: pieczone pierogi łatwiejsze niż myślisz

Empanadas z kurczakiem: pieczone pierogi łatwiejsze niż myślisz

Empanadas con pollo, to pieczone pierogi z maślanego ciasta z pysznym nadzieniem z kurczaka. Empanady to tradycyjna potrawa kuchni Ameryki Łacińskiej. Każdy kraj ma swoją narodową wersję. Empanady z kurczakiem popularne są szczególnie w Meksyku, Argentynie i Peru. Z tej ilości składników otrzymasz 16 sycących pierogów. Wypróbuj przepis na pieczone pierogi! To łatwiejsze niż myślisz!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Empanadas: pieczone pierogi z wołowiną po argentyńsku

Empanadas: pieczone pierogi z wołowiną po argentyńsku

Empanadas to pieczone pierogi z nadzieniem mięsnym, ale także ziemniaczanym, serowym lub warzywnym. Każdy region Argentyny, skąd empanadas wyemigrowały w świat, ma swoje oryginalne nadzienie do empanadas. Przygotowanie pieczonych pierogów w stylu południowo-amerykańskim nie jest trudne, a efekt przerasta najśmielsze oczekiwania. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 50 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Ciasto na pierogi bez jajek: podstawowy przepis na przaśne ciasto pierogowe [GALERIA ZDJĘĆ]

Ciasto na pierogi bez jajek: podstawowy przepis na przaśne ciasto pierogowe [GALERIA ZDJĘĆ]

Ciasto na pierogi ma wiele odmian. W Polsce najpopularniejsze ciasto pierogowe, to ciasto przaśne, w skład którego wchodzą tylko mąka i woda. Bez niego trudno sobie wyobrazić pierogi z jagodami, z kapustą i grzybami, z mięsem, czy ruskie. Podajemy przepis na pierogowe ciasto według receptury Joanny Jakubiuk, polskiej królowej pierogów, wybitnej szefowej kuchni, animatorki ruchu Podlasie SlowFood i kreatorce kulinarnej.  Załączamy również kilka ciekawych przepisów na pierogi: Pierogi z kaszą gryczaną, Pierogi z rybą oraz Pierogi ze śliwką suszoną moczoną w śliwowicy.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Pierogi z rabarbarem - pomysł na pierwsze w sezonie pierogi z owocami [GALERIA ZDJĘĆ]

Pierogi z rabarbarem - pomysł na pierwsze w sezonie pierogi z owocami [GALERIA ZDJĘĆ]

Rabarbar pierwszy wiosną pojawia się w sklepach i na bazarach. To doskonała baza na słodki farsz do pierogów. Poznaj nasz sprawdzony przepis na pierogi z rabarbarem.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kartacze podlaskie: przepis Małgorzaty Raduchy [LATO Z RADIEM]

Kartacze podlaskie: przepis Małgorzaty Raduchy [LATO Z RADIEM]

Kultowa audycja „Lato z radiem” rusza w środę 24 czerwca, godz. 9.00-12.00. Zapraszają: Agnieszka Kunikowska i Małgorzata Raducha. – Suwalszczyzna to jeden z najpiękniejszych regionów Polski. Już same nazwy brzmią, jak zaklęcie: Gulbieniszki, Szypliszki, Żytkiejmy, Prudziszki… Pagórki , jeziora i lasy, tradycja jaćwieska, litewska, a przede wszystkim pogodni wspaniali ludzie i znakomita kuchnia: kołduny, kartacze, czebureki, listniki, stulistniki, stynka i zupa z pokrzyw. Dużo ziemniaków, mięsa, omasty, ale najwięcej serca i doświadczenia, bo to kuchnia praktykowana od pokoleń. Odwiedzimy Aleksandra Popławskiego, polskiego Tatara i jego kuchnię, podpatrzymy, jak zagniata kartacze Leokadia Chmielewska z Raczków, z których pochodzi Tomasz Organek oraz wejdziemy do rodzinnej serowarni PP Falęckich w Wiżajnach, aby skosztować serów dojrzewających i wędzonych z kozieradką, czosnkiem niedźwiedzim lub czarnuszką. Będzie pysznie! – zapewnia Małgorzata Raducha.  

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Pierogi ziemniaczane z kurczakiem i szpinakiem

Pierogi ziemniaczane z kurczakiem i szpinakiem

Pierogi ziemniaczane z kurczakiem i szpinakiem to pyszne danie obiadowe. Idealne na dzień powszedni, a z odpowiednimi dodatkami doskonały obiad w dzień świąteczny. Można pierogi nadziać farszem z piersi kurczaka i szpinaku lub mięsem mielonym, wieprzową potrawką z warzywami, nadzieniem ruskim. Każda wersja będzie smaczna. Wystarczy uruchomić swoją wyobraźnię. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 50 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pierożki ze szpinakiem i serkiem topionym

Pierożki ze szpinakiem i serkiem topionym

Pierożki ze szpinakiem i serkiem topionym idealnie sprawdzą się zarówno podczas rodzinnego obiadu, jak i danie na domowej kolacji. Z łatwością spakujesz je również do pudełka i zabierzesz ze sobą do pracy.  

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Pierogi ze szpinakiem: prosty przepis

Pierogi ze szpinakiem: prosty przepis

Pierogi ze szpinakiem to klasyk, w tym przepisie  farsz do pierogów powstaje ze szpinaku mrożonego, więc jest to dobre rozwiązanie na sezon zimowy, oraz dla tych, którzy chcą sobie oszczędzić płukania szpinaku i odrywania ogonków.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 50 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Obłędne pierogi z botwiną i serem feta

Obłędne pierogi z botwiną i serem feta

Pierogi z botwiną i serem feta są świetnym urozmaiceniem diety. Botwina dostarcza wielu niezbędnych organizmowi antyoksydantów. Pierogi z buraczkowym nadzieniem efektownie wyglądają i wybornie smakują. Takie pierogi nadziane młodymi liśćmi buraka i słonym serem może zrobić każdy. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Strona 1 z 10