Pierogi

Pierogi nie są co prawda polskim wynalazkiem, ale uważamy je za prawdziwy przebój naszej kuchni. I słusznie - kto bowiem nie lubi pierogów? Wśród nich znajdziemy i te bardziej konkretne z mięsnym farszem, i te sezonowe z owocami czy grzybami, i te z nadzieniem warzywnym czy z kaszy, które zadowolą wegetarian.

Pierogi

Pierogi wszystkie przepisy

Filtry

CZAS

PORCJA DLA

OCENA

TRUDNOŚĆ

Sernik krakowski [LATO Z RADIEM]

Sernik krakowski [LATO Z RADIEM]

Kultowa audycja Lato z Radiem na zakończenie swojej letniej trasy odwiedzi dawną stolicę Polski - Kraków. A co w Krakowie jest najlepszego? Oczywiście krakowski sernik. Tradycyjnie na kruchym spodzie z kratką z ciasta na wierzchu. Sernik aromatyzowany skórką pomarańczową, bogaty w rodzynki. Najlepszy, najukochańszy!

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Gotowe uszka zapieczone w śmietanie: przepis na pierożki zamrożone po świętach

Gotowe uszka zapieczone w śmietanie: przepis na pierożki zamrożone po świętach

Mrożone uszka zapieczone w śmietanie to  przepis na gotowe pierożki z piekarnika. Będzie potrzebować ugotowanych i zamrożonych uszek lub pierogów. Tak, właśnie tych, które zamroziliście zaraz po świętach. Teraz będą jak znalazł. Zrobicie z nich eleganckie danie!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Przepis na uszka z grzybami suszonymi: idealne pierożki wegańskie do czerwonego barszczu

Przepis na uszka z grzybami suszonymi: idealne pierożki wegańskie do czerwonego barszczu

Uszka do idealny dodatek do barszczu czerwonego lub grzybowego! Receptura krok po kroku na uszka z grzybami suszonymi poprowadzi Was do sukcesu kulinarnego.  Oto łatwy przepis na absolutnie wegańskie uszka z nadzieniem z grzybów leśnych!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Jak zrobić pierogi z kapustą i grzybami? Klasyczny przepis

Jak zrobić pierogi z kapustą i grzybami? Klasyczny przepis

Pierogi z kapustą i grzybami to pyszny polski specjał, bez którego także wigilijny stół nie będzie kompletny. To zresztą dla wielu najważniejszy element gwiazdkowej uczty. Sprawdź, jak samodzielnie zrobić domowe pierogi z kapustą i grzybami. Ten przepis raz na zawsze pozwoli Ci zapomnieć o mrożonkach!

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 90 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Uszka z kapustą i grzybami: przepis na tradycyjny dodatek do barszczu wigilijnego [WIDEO]

Uszka z kapustą i grzybami: przepis na tradycyjny dodatek do barszczu wigilijnego [WIDEO]

Uszka z kapustą i grzybami - kojarzą się ze świętami i pracochłonnym przygotowaniem, ale ten wysiłek na pewno się opłaci! Smak wigilijnych uszek dodawanych do barszczu wigilijnego jest niepowtarzalny. Jeśli chcesz powrócić do czasów dzieciństwa, do nostalgicznych wspomnień, koniecznie zrób uszka do barszczu! 

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Empanadas z ciasta francuskiego ze szparagami, karczochem i fenkułem

Empanadas z ciasta francuskiego ze szparagami, karczochem i fenkułem

Empanadas to kruche, pieczone pierożki rodem z Ameryki Południowej. Można je wypełnić dowolnym farszem - mięsnym bądź warzywnym. Proponujemy dziś wersję bezmięsną z farszem ze szparagami, karczochami i fankułem. Składniki nieco ekskluzywne, ale do dostania w dobrych delikatesach, tworzą farsz o niecodziennym smaku i aromacie.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Uszka ze śledziem: przepis na tradycyjne polskie danie na Wigilię

Uszka ze śledziem: przepis na tradycyjne polskie danie na Wigilię

Uszka do wigilijnego barszczu najczęściej mają grzybowy farsz. A przecież w dawnej kuchni polskiej podawano uszka również z farszem rybnym lub śledziowym. Jeśli masz ochotę na zmiany, chcesz głębiej sięgnąć do tradycji albo po prostu kochasz dania rybne - wypróbuj nasz przepis na uszka ze śledziem.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Dyniowe pierogi z serem - pysznie, niedrogo, sezonowo

Dyniowe pierogi z serem - pysznie, niedrogo, sezonowo

Dyniowe pierogi z serem smakują doskonale i przepięknie prezentują się na talerzu. Słonecznie żółte ciasto - dzięki dodatkowi dyniowego puree - otacza słodki serowy farsz. Te pierogi atakują wszystkie zmysły, a na dodatek są łatwe do przygotowania i niedrogie.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 50 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kruche pierożki ze szpinakiem i fetą - pyszne na ciepło i na zimno!

Kruche pierożki ze szpinakiem i fetą - pyszne na ciepło i na zimno!

Kruche pierożki ze szpinakiem i fetą są bardzo łatwe do przygotowania. Idealnie pasują jako dodatek do czystego barszczu, mogą także zastąpić kanapki na drugie śniadanie. Świetnie też sprawdzą się jako imprezowa przekąska - można je przygotować wcześniej i włączyć piekarnik, gdy  goście są tuż za progiem.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Delikatne pierogi z ziemniakami, serkiem topionym i cebulą - niedrogo i pysznie

Delikatne pierogi z ziemniakami, serkiem topionym i cebulą - niedrogo i pysznie

Pierogi z ziemniakami, serkiem topionym i cebulą to przepyszne zestawianie delikatnego ciasta na śmietanie i nadzienia o aksamitnej konsystencji, ale podkręconym cebulką smaku. Delikatniejsze niż klasyczne pierogi ruskie, ale na pewno zasmakują miłośnikom serowo-ziemniaczanej odmiany pierogów.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Strona 1 z 11