Pierogi

Pierogi nie są co prawda polskim wynalazkiem, ale uważamy je za prawdziwy przebój naszej kuchni. I słusznie - kto bowiem nie lubi pierogów? Wśród nich znajdziemy i te bardziej konkretne z mięsnym farszem, i te sezonowe z owocami czy grzybami, i te z nadzieniem warzywnym czy z kaszy, które zadowolą wegetarian.

Pierogi

Pierogi wszystkie przepisy

Filtry

CZAS

PORCJA DLA

OCENA

TRUDNOŚĆ

Fantastyczne pierogi z suszonymi śliwkami skąpane w miodowym sosie

Fantastyczne pierogi z suszonymi śliwkami skąpane w miodowym sosie

Pierogi z suszonymi śliwkami można podać na obiad lub na deser. Już same smakują rewelacyjnie, ale polane miodowo-maślanym sosem rozpieszczają kubki smakowe.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Zupa warzywna z dodatkiem tortellini - zdrowa i sycąca

Zupa warzywna z dodatkiem tortellini - zdrowa i sycąca

Porcja ciepłej warzywnej zupy to znakomita dawka witamin. Jeśli dodamy do niej włoskie pierożki tortellini, wypełnione mięsnym nadzieniem, staje się ona bardzo treściwa i daje energii na wiele godzin.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Jak zrobić pierogi z kapustą i grzybami? Klasyczny przepis

Jak zrobić pierogi z kapustą i grzybami? Klasyczny przepis

Pierogi z kapustą i grzybami to pyszny polski specjał, bez którego także wigilijny stół nie będzie kompletny. To zresztą dla wielu najważniejszy element gwiazdkowej uczty. Sprawdź, jak samodzielnie zrobić domowe pierogi z kapustą i grzybami. Ten przepis raz na zawsze pozwoli Ci zapomnieć o mrożonkach!

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 90 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Zielone pierożki do barszczu czerwonego: bajeczny przepis na świąteczną magię

Zielone pierożki do barszczu czerwonego: bajeczny przepis na świąteczną magię

Zielone pierożki z serem feta idealnie pasują do barszczu czerwonego. Z tym bajecznym przepisem bez problemu wyczarujesz świąteczną magię. Gościom opadną szczęki z wrażenia. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Wegańskie ciasto na pierogi bez jajek: wystarczą tylko 2 składniki! Sprawdzony przepis

Wegańskie ciasto na pierogi bez jajek: wystarczą tylko 2 składniki! Sprawdzony przepis

Wegańskie ciasto na pierogi nie jest wynalazkiem ostatnich lat. Tradycyjna kuchnia polska zawsze musiała sprostać długim okresom ścisłego postu, które sankcjonowały niedobory żywności. Ciasto na pierogi z 2 składników, mąki i gorącej wody, przygotowywano już setki lat temu. Teraz możemy wrócić do tej zdrowej tradycji. Tak przygotowane ciasto można cienko rozwałkować, jest elastyczne i łatwo się klei. Co włożymy do pierogów, to już kwestia naszej fantazji. Smacznego!

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Uszka ze śledziem: przepis na tradycyjne polskie danie na Wigilię

Uszka ze śledziem: przepis na tradycyjne polskie danie na Wigilię

Uszka do wigilijnego barszczu najczęściej mają grzybowy farsz. A przecież w dawnej kuchni polskiej podawano uszka również z farszem rybnym lub śledziowym. Jeśli masz ochotę na zmiany, chcesz głębiej sięgnąć do tradycji albo po prostu kochasz dania rybne - wypróbuj nasz przepis na uszka ze śledziem.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Pyszne pierogi z dynią i soczewicą - niedrogi przepis

Pyszne pierogi z dynią i soczewicą - niedrogi przepis

Pierogi  z dynią i soczewicą zasmakują nie tylko wegetarianom. To porcja zdrowego błonnika, roślinnego białka i  przede wszystkim - smaku! Spróbuj  ich, a nie pożałujesz!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 50 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Sernik krakowski [LATO Z RADIEM]

Sernik krakowski [LATO Z RADIEM]

Kultowa audycja Lato z Radiem na zakończenie swojej letniej trasy odwiedzi dawną stolicę Polski - Kraków. A co w Krakowie jest najlepszego? Oczywiście krakowski sernik. Tradycyjnie na kruchym spodzie z kratką z ciasta na wierzchu. Sernik aromatyzowany skórką pomarańczową, bogaty w rodzynki. Najlepszy, najukochańszy!

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Pierożki z pieczoną kaczką [LATO Z RADIEM]

Pierożki z pieczoną kaczką [LATO Z RADIEM]

Kultowa audycja Lato z Radiem podczas swojej letniej trasy odwiedzi Szklarską Porębę. Region słynie z doskonałej kuchni oparnej na regionalnych produktach. Tutaj hodowane są wyborne kaczki, a lasy obfitują w grzyby. Restauracja "Szary Piec" z Jeleniej Góry, stolicy regionu, proponuje przepis na najlepsze na świecie pierożki z pieczoną kaczką na bulionie z suszonych grzybów i ze smażonymi borowikami 

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pieczone pierożki drożdżowe z pieczarkami

Pieczone pierożki drożdżowe z pieczarkami

Pieczone pierożki z pieczarkami doskonale smakują z dodatkiem czystego barszczu czy  rosołu w filiżance. Danie wegetariańskie, smakują także mięsożercom. Nie są trudne do przygotowania, jedyną niedogodnością jest czas oczekiwania na wyrośnięcie ciasta.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Strona 1 z 10