Pieczone pierożki z farszem pieczarkowo-serowym. Przepis na pyszne i chrupiące danie z pieca
Pierogi pojawiły się w Polsce w XIII wieku za sprawą zakonnika Jacka Odrowąża, który przywiózł przepis z Rusi. Przez wieki stały się tradycyjną polską potrawą, a ich receptury wciąż się rozwijają. Jedną z nich są pieczone pierożki z farszem z pieczarek i sera – pyszne, aromatyczne i chrupiące. Sprawdź, jak je przygotować!
Przepis na pieczone pierożki z farszem pieczarkowo-serowym
- Przepis nie jest skomplikowany, a efekt smakowy przechodzi najśmielsze oczekiwania.
- To pierogi z ciasta drożdżowego, które ma swoje wymagania. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, a mleko należy lekko podgrzać.
- Czas przygotowania wynosi około godziny. Nie jest to długo, biorąc pod uwagę, że są to pierożki drożdżowe.
- Składniki są w sklepach mniejszych i większych bez względu na porę roku.
- W tym daniu nie ma mięsa, więc przepis na pieczone pierożki na pewno wpadnie w oko wegetarianom.
Jak urozmaicić pierożki z farszem pierczarkowo-serowym?
- Zamiast żółtego sera, można dodać włoską mozzarellę lub grecką fetę. Ciekawego smaku doda ser pleśniowy. Sprawdzą się także serki topione śmietankowe lub z różnymi dodatkami.
- Smak farszu podkręcą suszone lub świeże zioła jak tymianek czy natka pietruszki.
- Ci, którzy lubią ostre potrawy, farsz mogą doprawić mielonym chili, curry lub kurkumą.
- Do farszu można dodać dwa ząbki czosnku.
- Mięsożercy mogą do farszu dodać pokrojony w kostkę boczek lub usmażyć go oddzielnie i posypać pierożki przed podaniem.
- Oprócz czarnuszki pierożki można posypać sezamem.
- Pierożki świetnie smakują same, ale równie dobre są podane z sosem czosnkowym lub ziołowym.
Kiedy podawać pierożki z farszem pierczarkowo-serowym?
Pierożki drożdżowe z aromatycznym farszem z pieczarek i sera to danie uniwersalne. Świetnie smakują na obiad. Można zrobić ich więcej i odgrzać następnego dnia. To pomysł na smaczny lunch na wynos. Pierożki wystarczy podgrzać w mikrofalówce i pyszny ciepły posiłek jest gotowy. Pierożki przyrządzone według tego przepisu to również propozycja na przekąskę na imprezę. Na pewno znajdą się amatorzy pysznych pierożków podczas zabawy sylwestrowej i karnawałowej. Ci, którzy lubią zaskakiwać bliskich, mogą zrobić je na wigilię i na święta Bożego Narodzenia.
SKŁADNIKI
- ciasto:
- 500 g mąki pszennej + do podsypania
- 1 niepełna szklanka ciepłego mleka
- 40 g masła
- 1 jajko
- 3 łyżeczki suszonych drożdży
- szczypta cukru
- szczypta soli
farsz:- 350 g pieczarek
- 1 mała cebula
- 75 g żółtego sera
- 1 czubata łyżka masła
- sól, pieprz
dodatkowo:- 1 jajko
- 1 łyżeczka czarnuszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miski przesiać mąkę z drożdżami, solą i cukrem. Wlać mleko, wbić jajko i dodać pokrojone w kostkę masło. Wyrobić miękkie i elastyczne ciasto. Jeżeli będzie kleić się do dłoni, dosypać trochę mąki. Uformować kulę, przełożyć do miski, przykryć i odstawić na 30 minut.
- Pieczarki i cebulę obrać i pokroić w kostkę.
- Na patelni roztopić masło i smażyć na nim cebulę, aż się zeszkli. Dodać pieczarki, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać i smażyć, aż pieczarki będą rumiane, a woda odparuje. Dodać pokrojony w kostkę żółty ser, wymieszać i zestawić patelnię z ognia.
- Ciasto rozwałkować na płat o grubości około 4 mm, podsypując mąką. Za pomocą szklanki wykrawać kółka, lekko rozciągać dłońmi i nakładać po 1 łyżeczce farszu. Sklejać i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach. Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać czarnuszką.
- Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz około 25 minut, aż pierożki będą rumiane.