Zamiast coleslawa robię tę sałatkę. Prosta, szybka i sycąca

Zamiast coleslawa robię tę sałatkę. Prosta, szybka i sycąca
Autor: Shutterstock.com Zamiast coleslawa robię tę sałatkę. Prosta, szybka i sycąca
łatwy
10 min
6

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Prosta w przygotowaniu, aromatyczna i kolorowa. Te przepyszna sałatka z fasoli po śródziemnomorsku jest idealnym dodatkiem do dań. Wychodzi przepyszna, sycąca i świeża. Podaj ją do grilla czy jako dodatek do obiadu - sprawdzi się w każdej odsłonie!

Prosta sałatka, która wygląda obłędnie. Wystarczy kilka składników

Ta przepyszna fasola z cieciorką to wspaniały pomysł na sycący dodatek do najróżniejszych dań - zarówno z grilla, jak i z piekarnika, air fryera czy patelni. Ten przepis pochodzi z książki autorstwa Elisabeth Rozin "Ethnic Cuisine: How to Create the Authentic Flavors of Over 30 International Restaurants".

Jeśli chcemy możemy tę sałatkę wykorzystać również jako lunch czy drugie śniadanie. Jest naprawdę sycąca, więc nie ma powodu, by nie mogła służyć również jako pełne danie. A smakuje naprawdę wyśmienicie i to bez dużej ilości pracy.

Ta sałatka w śródziemnomorskim stylu przypadnie do gustu każdemu. Jest nie tylko wegetariańska, ale również wegańska i bezglutenowa. Świetnie sprawdzi się również u osób, które pilnują swojej diety. Całość będzie gotowa w niecałe 20 minut.

Jeśli więc nie wiemy, co zrobić z czerwoną fasolą w puszce - ten przepis sprawdzi się jak złoto. Rozkochaj rodzinę i przyjaciół w tym prostym posiłku, który smakuje i wygląda obłędnie. A wszystko naprawdę niskim kosztem - zarówno jeśli chodzi o pieniądze, jak i o pracę.

SKŁADNIKI

  • 2 puszki czerwonej fasoli
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1 czerwona cebula
  • 2 łodygi selera
  • 1 średni ogórek
  • natka pietruszki
  • garść świeżej mięty
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • sok z 1,5 cytryny
  • sól i pieprz
  • 3 ząbki czosnku
  • płatki chili

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Fasolę oraz ciecierzycę odsączamy i płuczemy.
  • Wrzucamy do miski razem z posiekaną cebulą, pokrojonym ogórkiem, selerem, pietruszką i miętą.
  • W osobnej misce mieszamy sok z cytryny, oliwę, sol, pieprz, płatki chili i przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Nasze warzywa polewamy sosem i dokładnie mieszamy.
Fasola - rodzaje, właściwości i zastosowania kulinarne fasoli
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej