Pieczona ciecierzyca z puszki a la orzeszki
2022-03-21
łatwy
10 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Pieczona ciecierzyca z puszki a la orzeszki to nie tylko pyszna przekąska. Można ją dodać do sałatek lub innych dań bezmięsnych. Ciecierzyca (cieciorka) jest doskonałym źródłem białka, błonnika, kwasu foliowego i żelaza. Ciecierzyca zawiera rodzaj rozpuszczalnego błonnika zwanego rafinozą, który jest szczególnie dobry dla mikrobiomu jelitowego. Cieciorka może również pomóc obniżyć poziom cholesterolu i ryzyko chorób serca. Ciecierzyca zawiera zdrową, oporną skrobię, która pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cukru we krwi.
SKŁADNIKI
- 2 puszki ciecierzycy odsączonej i wypłukanej
- 2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka drożdży odżywczych
- 1 łyżeczka czosnku w proszku
- 1 łyżeczka kminku mielonego
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ciecierzycę przełożyć do durszlaka. Wypłukać i pozostawić do osączenia.
- Blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem.
- Na blachę wysypać osączoną cicierzycę. Skropić oliwą. Oprószyć sproszkowanymi przyprawami.
- Wszystko razem dobrze wymieszać, aby przyprawy pokryły każde ziarno cieciorki.
- Wstawić blachę do rozgrzanego piekarnika. Piec w trybie termoobiegu w temperaturze 160°C przez 40 minut.
Dlaczego warto jeść orzechy?