Wiosenna sałatka z jajek, pora i świeżego ogórka

Wiosenna sałatka z jajek, pora i świeżego ogórka

Ta drobno posiekana sałatka to pyszna przekąska lub dodatek do pieczywa. Dzięki dodatkowi szczypiorku i koperku jest świeża w smaku. Por nadaje jej pikantności, a ogórek soczystości. Po prosty pyszna!

Sprawdź przepis na wiosenną sałatkę z jajek, pora i świeżego ogórka.

Autor: Shutterstock
Rozwiń
Wiosenna salatka warstwowa - efektowna i nietucząca dawka zieleniny

Wiosenna salatka warstwowa - efektowna i nietucząca dawka zieleniny

Wiosenna sałatka warstwowa jest bardzo lekka i nietucząca - to kombinacja mało kalorycznych warzyw oraz serka wiejskiego i jogurtu. Sałatka jest nie tylko zdrowa ale też bardzo efektownie prezentuje się na stole. Warto jednak wiedzieć, że z powodu tego, że zawiera sałatę, należy ją przygotować tuż przed podaniem.

Sprawdź przepis na wiosenną sałatę warstwową.

Autor: Shutterstock
Rozwiń
Wiosenna sałatka z mniszka lekarskiego - gdzie zbierać i jak jeść liście mlecza

Wiosenna sałatka z mniszka lekarskiego - gdzie zbierać i jak jeść liście mlecza

Wiosenna sałatka z mniszka lekarskiego to przepis dla tych, którzy mają dostęp do łąki, czy trawnika oddalonego od szosy co najmniej 50 m. W bliższej odległości liście magazynują metale ciężkie ze spalin. Nie należy zbierać liści mniszka lekarskiego (mlecza) w miejscach które zanieczyszczają psy. Młode liście mniszka zbiera się w pierwszej połowie kwietnia. Należy je dokładnie opłukać albo też sparzyć wrzątkiem.

Sprawdź przepis na wiosenną sałatkę z mniszka lekarskiego.

Autor: Shutterstock
Rozwiń
Wiosenna sałatka z krwistym szczawiem - energetyzująca i niedroga

Wiosenna sałatka z krwistym szczawiem - energetyzująca i niedroga

Krwisty szczaw to odmiana uprawna znanego nam szczawiu, który rzadko zapraszamy do naszych ogrodów, zazwyczaj traktujemy jak jadalny chwast i zrywamy go na łąkach. Krwisty szczaw jest bardzo dekoracyjny dzięki czerwonemu żyłkowaniu, mniej kwaśny i delikatniejszy w smaku niż tradycyjny szczaw. Lepiej nadaje się do użycia na surowo - w sałatkach, doskonale smakuje w towarzystwie innych jadalnych roślin z łąk - jak w proponowanym przez nas przepisie.

Sprawdź przepis na wiosenną sałatkę z krwistym szczawiem.

Autor: Shutterstock
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Wiosenna sałatka brokułowa z jajkami. Zachwycające połączenie kilku prostych składników

Wiosenna sałatka brokułowa z jajkami. Zachwycające połączenie kilku prostych składników

Pyszna sałatka brokułowa z dodatkiem komosy ryżowej to pomysł na oryginalny posiłek. Danie jest łatwe i szybkie do zrobienia. To dobry pomysł na lekki lunch na wynos lub zdrową kolację. Przekonajcie się sami, jak pysznie smakuje wiosenna sałatka brokułowa z jajkami i sprawdźcie ten przepis.

Sprawdź przepis na wiosenną sałatkę brokułową z jajkami.

Autor: Shutterstock
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Wiosenna surówka z sałaty, ogórka i rzodkiewek z przepysznym winegretem

Wiosenna surówka z sałaty, ogórka i rzodkiewek z przepysznym winegretem

Wiosenna surówka z sałaty, ogórka i rzodkiewek jest świeża i niezwykle smaczna. Wszystko za sprawą przepysznego winegretu na bazie pełnoziarnistej musztardy i syropu klonowego. Ostatnio to mój ulubiony rodzaj sosu do sałaty. Z takim winegretem wszystko smakuje lepiej. Zatem do dzieła!

Sprawdź przepis na wiosenną surówkę z sałaty, ogórka i rzodkiewek z przepysznym winegretem. 

Autor: com/ Shutterstock
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Wiosenna sałatka koperkowa siostry Anastazji. Doskonale zastąpi jarzynową

Wiosenna sałatka koperkowa siostry Anastazji. Doskonale zastąpi jarzynową

Siostra Anastazja proponuje pyszną i wiosenną sałatkę, która z powodzeniem może zastąpić tradycyjną jarzynową podczas Wielkanocy. Ciekawy dobór składników, łatwe wykonanie oraz pyszny smak to nie wszystkie jej zalety. Jak więc zrobić orzeźwiającą sałatkę koperkową siostry Anastazji?

Sprawdź przepis na wiosenną sałatkę koperkową siostry Anastazji.

Autor: Shutterstock
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Wiosenna surówka z rzodkiewki: chrupiąca, w kremowym sosie

Wiosenna surówka z rzodkiewki: chrupiąca, w kremowym sosie

Wiosenna surówka z rzodkiewki często gości na moim stole w maju i czerwcu, gdy rzodkiewka jest młoda, ale pochodzi już z grządek na zewnątrz, co sprawia, że jest bardziej aromatyczna, ostrzejsza w smaku i bardziej chrupiąca niż ta pochodząca ze szklarni. Doskonale do niej pasuje majonez, szczypiorek i... widelec!

Sprawdź przepis na wiosenną surówkę z rzodkiewki.

Autor: Shutterstock
Rozwiń
Powrót
Wiosenna sałatka z jajek, pora i świeżego ogórka
Wiosenna salatka warstwowa - efektowna i nietucząca dawka zieleniny
Wiosenna sałatka z mniszka lekarskiego - gdzie zbierać i jak jeść liście mlecza
Wiosenna sałatka z krwistym szczawiem - energetyzująca i niedroga
wiosenna sałatka brokułowa
Wiosenna surówka z sałaty, ogórka i rzodkiewek z przepysznym winegretem
sałatka koperkowa sistry Anastazji
Wiosenna surówka z rzodkiewki: chrupiąca, w kremowym sosie
Zamknij reklamę za s.
X
Zamknij reklamę
...
powiększone zdjęcie
email