Wiosenna surówka z sałaty, ogórka i rzodkiewek z przepysznym winegretem

Wiosenna surówka z sałaty, ogórka i rzodkiewek z przepysznym winegretem
Autor: Shutterstock.com Wiosenna surówka z sałaty, ogórka i rzodkiewek z przepysznym winegretem
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Wiosenna surówka z sałaty, ogórka i rzodkiewek jest świeża i niezwykle smaczna. Wszystko za sprawą przepysznego winegretu na bazie pełnoziarnistej musztardy i syropu klonowego. Ostatnio to mój ulubiony rodzaj sosu do sałaty. Z takim winegretem wszystko smakuje lepiej. Zatem do dzieła! 

SKŁADNIKI

  • Na surówkę z sałaty:
  • 1 główka sałaty
  • 1 ogórek wężowy o cienkiej skórce
  • 1 czerwona cebula średniej wielkości
  • 1/2 pęczka rzodkiewek
  • Na sos winegret:
  • 2 łyżki musztardy starofrancuskiej z całymi ziarnami gorczycy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka płynnego miodu lub syropu klonowego
  • 3 łyżki oliwy lub oleju roślinnego
  • 1/4 łyżeczki soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Liście sałaty porwać na małe kawałki.
  • Ogórka pokroić na plasterki. Rzodzkiewki również. 
  • Cebulę pokroić na cienkie plasterki. Rozdzielić na kółka. 
  • W misce ułożyć liście sałaty oraz plasterki warzyw. 
  • Z podanych składników zmiksować sos winegret. Sosem polać surówkę. 
  • Do surówki można dodać listki natki pietruszki, koperku, trybuli lub pędy zielonego groszku. Smacznego! 
Beszamel: Sałata - Co warto o niej wiedzieć?

Surówki obiadowe: 21 przepisów na pyszne sałatki do obiadu

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej