Wiosenna surówka z sałaty, ogórka i rzodkiewek z przepysznym winegretem
2022-03-05
łatwy
15 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Wiosenna surówka z sałaty, ogórka i rzodkiewek jest świeża i niezwykle smaczna. Wszystko za sprawą przepysznego winegretu na bazie pełnoziarnistej musztardy i syropu klonowego. Ostatnio to mój ulubiony rodzaj sosu do sałaty. Z takim winegretem wszystko smakuje lepiej. Zatem do dzieła!
SKŁADNIKI
- Na surówkę z sałaty:
- 1 główka sałaty
- 1 ogórek wężowy o cienkiej skórce
- 1 czerwona cebula średniej wielkości
- 1/2 pęczka rzodkiewek
- Na sos winegret:
- 2 łyżki musztardy starofrancuskiej z całymi ziarnami gorczycy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka płynnego miodu lub syropu klonowego
- 3 łyżki oliwy lub oleju roślinnego
- 1/4 łyżeczki soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Liście sałaty porwać na małe kawałki.
- Ogórka pokroić na plasterki. Rzodzkiewki również.
- Cebulę pokroić na cienkie plasterki. Rozdzielić na kółka.
- W misce ułożyć liście sałaty oraz plasterki warzyw.
- Z podanych składników zmiksować sos winegret. Sosem polać surówkę.
- Do surówki można dodać listki natki pietruszki, koperku, trybuli lub pędy zielonego groszku. Smacznego!
Beszamel: Sałata - Co warto o niej wiedzieć?