Wiosenna sałatka koperkowa siostry Anastazji. Doskonale zastąpi jarzynową
2023-03-24
14:31
Siostra Anastazja proponuje pyszną i wiosenną sałatkę, która z powodzeniem może zastąpić tradycyjną jarzynową podczas Wielkanocy. Ciekawy dobór składników, łatwe wykonanie oraz pyszny smak to nie wszystkie jej zalety. Jak więc zrobić orzeźwiającą sałatkę koperkową siostry Anastazji?
i
łatwy
30 min
6
Dieta bezglutenowa
Jak zrobić sałatkę koperkową siostry Anastazji?
Przyrządzenie sałatki rozpoczyna się od ugotowania piersi kurczaka i pokrojenia jej w kostkę. Do mięsa dodaje się czerwoną cebulę, kukurydzę, groszek, ogórki kiszone oraz kawałki ananasa w syropie. Przyjemnym dodatkiem jest koperek, który nadaje świeżości. Wszystkie składniki miesza się z majonezem i doprawia solą oraz pieprzem. Wiosenna sałatka koperkowa jest gotowa.
Przepis na sałatkę koperkową siostry Anastazji
- To łatwy przepis na ciekawą sałatkę, która zachwyci każdego, kto jej spróbuje.
- Sałatkę robi się dość szybko. Można przygotować ją nawet w ostatniej chwili.
- Lista składników obejmuje kilka produktów.
- Wszystkie składniki, które potrzebne są do przyrządzenia obłędnego wiosennego dania, są w sklepach przez cały rok. Nie są to też drogie i wyszukane produkty.
- Kurczaka można ugotować w wodzie lub bulionie warzywnym. W takiej wersji mięso będzie bardziej aromatyczne.
- Według oryginalnego przepisu siostry Anastazji do sałatki wykorzystuje się gotowaną pierś kurczaka. Danie będzie równie dobrze smakować, jeżeli użyje się pieczonego filetu z kurczaka.
- Smak sałatki zaostrzy dodatek ostrej musztardy.
- Sałatka koperkowa to nie tylko wielkanocny przysmak. Dzięki temu, że robi się ją szybko, a składniki są łatwo dostępne, można serwować ją na inne okazje. Bez okazji też będzie świetnie smakować.
SKŁADNIKI
- 500 g piersi kurczaka
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka groszku konserwowego
- 1 puszka ananasa + 2 łyżki syropu
- 1 słoiczek majonezu (250 ml)
- 4 ogórki kiszone
- 1 czerwona cebula
- 2 pęczki drobno posiekanego koperku
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piersi kurczaka ugotować osolonej wodzie. Wyjąć z wody, przełożyć na deskę i odstawić do ostygnięcia. Następnie pokroić w kostkę.
- Cebulę drobno posiekać. Odsączonego z syropu ananasa i ogórki kiszone pokroić w kostkę. Składniki przełożyć do miski i dodać odsączony groszek, kukurydzę oraz koperek. Dodać majonez, wlać 2 łyżki syropu ananasowego i doprawić solą oraz pieprzem. Dokładnie wymieszać.
- Podawać na różne okazje i bez okazji.
Biała kiełbasa: Jak upiec wielkanocny przysmak? Zobacz niezawodny przepis Beszamel.pl