Wiosenna sałatka koperkowa siostry Anastazji. Doskonale zastąpi jarzynową

sałatka koperkowa siostry Anastazji
Autor: Shutterstock Siostra Anastazja poleca tę koperkową sałatkę na Wielkanoc.
łatwy
30 min
6

Dieta bezglutenowa

Siostra Anastazja proponuje pyszną i wiosenną sałatkę, która z powodzeniem może zastąpić tradycyjną jarzynową podczas Wielkanocy. Ciekawy dobór składników, łatwe wykonanie oraz pyszny smak to nie wszystkie jej zalety. Jak więc zrobić orzeźwiającą sałatkę koperkową siostry Anastazji?

Jak zrobić sałatkę koperkową siostry Anastazji?

Przyrządzenie sałatki rozpoczyna się od ugotowania piersi kurczaka i pokrojenia jej w kostkę. Do mięsa dodaje się czerwoną cebulę, kukurydzę, groszek, ogórki kiszone oraz kawałki ananasa w syropie. Przyjemnym dodatkiem jest koperek, który nadaje świeżości. Wszystkie składniki miesza się z majonezem i doprawia solą oraz pieprzem. Wiosenna sałatka koperkowa jest gotowa.

Przepis na sałatkę koperkową siostry Anastazji

  • To łatwy przepis na ciekawą sałatkę, która zachwyci każdego, kto jej spróbuje.
  • Sałatkę robi się dość szybko. Można przygotować ją nawet w ostatniej chwili.
  • Lista składników obejmuje kilka produktów.
  • Wszystkie składniki, które potrzebne są do przyrządzenia obłędnego wiosennego dania, są w sklepach przez cały rok. Nie są to też drogie i wyszukane produkty.
  • Kurczaka można ugotować w wodzie lub bulionie warzywnym. W takiej wersji mięso będzie bardziej aromatyczne.
  • Według oryginalnego przepisu siostry Anastazji do sałatki wykorzystuje się gotowaną pierś kurczaka. Danie będzie równie dobrze smakować, jeżeli użyje się pieczonego filetu z kurczaka.
  • Smak sałatki zaostrzy dodatek ostrej musztardy.
  • Sałatka koperkowa to nie tylko wielkanocny przysmak. Dzięki temu, że robi się ją szybko, a składniki są łatwo dostępne, można serwować ją na inne okazje. Bez okazji też będzie świetnie smakować.

SKŁADNIKI

  • 500 g piersi kurczaka
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 1 puszka ananasa + 2 łyżki syropu
  • 1 słoiczek majonezu (250 ml)
  • 4 ogórki kiszone
  • 1 czerwona cebula
  • 2 pęczki drobno posiekanego koperku
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piersi kurczaka ugotować osolonej wodzie. Wyjąć z wody, przełożyć na deskę i odstawić do ostygnięcia. Następnie pokroić w kostkę.
  • Cebulę drobno posiekać. Odsączonego z syropu ananasa i ogórki kiszone pokroić w kostkę. Składniki przełożyć do miski i dodać odsączony groszek, kukurydzę oraz koperek. Dodać majonez, wlać 2 łyżki syropu ananasowego i doprawić solą oraz pieprzem. Dokładnie wymieszać.
  • Podawać na różne okazje i bez okazji.
Biała kiełbasa: Jak upiec wielkanocny przysmak? Zobacz niezawodny przepis Beszamel.pl
Anna Szulc-Górska
więcej