Właściwości zdrowotne musztardy. Warto jeść musztardę - nie tylko po obiedzie
Powiedzonko „musztarda po obiedzie” oznacza coś, co pojawiło się za późno, powodując jakąś stratę. Jak musztarda po obiedzie. Dlaczego musztarda powinna towarzyszyć posiłkom? Musztarda ma wiele cennych właściwości - sprawdź jakich!
Spis treści
Skąd pochodzi musztarda?
Musztardę zawdzięczamy Rzymianom z początków naszej ery. Legenda głosi, że kiedyś podczas uczty zemdlała jedna z rzymskich dam. Ktoś chciał ją szybko ocucić i wlał ocet do naczynia ze zmielonym pieprzem – tak przynajmniej sądził. Powstała z tego aromatyczna mieszanka, która szybko damę ocuciła i znalazła się w centrum zainteresowania. Owym pieprzem okazała się jednak mączka gorczycy. Musztarda szybko stała się ważnym dodatkiem do jedzenia i wraz z rzymskimi legionami zawędrowała najpierw do różnych regionów Europy i Azji.
Co kraj to... musztarda
Gorczyca jest rośliną z rodziny kapustowatych. Jej ziarnom przypisuje się nie tylko walory smakowe, ale również właściwości lecznicze. Łagodzi dolegliwości reumatyczne, przyspiesza trawienie tłuszczu, obniża ciśnienie krwi i ma działanie antybakteryjne. Gorczyca zawiera również sporo witaminy C. Ostatnio pojawiły się też pogłoski o jej wpływie na poprawę potencji u mężczyzn. To wszystko tłumaczy i uzasadnia używanie musztardy nie tylko jako dodatku smakowego do potraw. Tym bardziej, że mnogość jej odmian sprawi, że każdy znajdzie coś dla siebie. Różnice w smaku musztardy zależą od gatunku gorczycy, stopnia rozdrobnienia ziaren i dodatków.
Rodzaje musztardy
- Musztarda tzw. stołowa – najbardziej klasyczna receptura, może być łagodna lub pikantna.
- Musztarda dijon – zamiast octu dodaje się do gorczycy białe wino, jest bardzo ostra.
- Musztarda francuska – jej drugim składnikiem jest ocet winny, charakterystycznym elementem są ziarna gorczycy w całości, zazwyczaj ma łagodny smak.
- Musztarda rosyjska – jest robiona z dodatkiem czarnej gorczycy, która nadaje bardzo ostry smak.
- Musztarda kremska – jest przeciwieństwem rosyjskiej, ziarna gorczycy są bardzo drobno zmielone, jest delikatna i słodkawa w smaku.
- Musztarda bawarska – dla amatorów połączenia smaków pikantnego ze słodkim.
- Musztarda sarepska – jej składnikiem jest gorczyca sarepska (głównie uprawiana w Rosji), ma widoczne połączenie jasnych i ciemnych ziaren, nie należy do ostrych musztard, ale do łagodnych też nie.
Niezależnie od tradycyjnych składników do musztard dodaje się również inne elementy, jak np. chrzan, miód czy kurkumę i inne zioła lub przyprawy.
Uwaga! Zdarza się, że otwarte słoiki z musztardą długo przechowujemy w lodówce, bo nawet gdy ma inną konsystencję, po wymieszaniu wraca do pierwotnego wyglądu. Z powodu ostrego smaku nie wyczuwa się oznak jej zepsucia. Eksperci jednak twierdzą, że musztardę do spożycia dyskwalifikuje wytrącająca się wodnisto-oleista ciecz na powierzchni, nie mówiąc o plamkach pleśni czy śladach fermentacji.