Jak udka to tylko z tego przepisu. Zostają po nich tylko kości

Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Proste danie w śródziemnomorskim stylu. To idealny sposób na obiad dla całej rodziny, przy którym nie będziemy musieli się zbytnio narobić. Wystarczy kilka prostych składników, by móc dobrze się najeść pełnym smaku mięsem, które idealnie będzie pasowało na każdą porę roku.
Udka niczym z Grecji czy Włoch. Ten smak zachwyca
Aromatyczne udka z kurczaka z karczochami i cytryną to prosty sposób na aromatyczny obiad, przy którym nie będziemy musieli się zbytnio napracować. Proste składniki i intensywny smak, w którym zakocha się cała rodzina. Niezwykle elegancki efekt, który przyniesie nam całą masę smaku.
Inspiracją do tego danie jak kuchnia włoska i grecka gdzie kurczak często łączony jest właśnie z oliwą, cytryną i ziołami. To idealny sposób na nadanie potrawom świeżości. Natomiast czosnek pomaga nadać głębi, a karczoch nadadzą wytrawnego i lekko gorzkiego smaku.
Bez masy garów, a z pełnią smaku. Wypróbuj ten przepis
Wszystko, czego potrzebujemy na jednej blaszce. Dzięki temu nie tylko mamy mniej zmywania, ale również smak będzie o wiele ciekawszy, bo podczas pieczenia połączą się wszystkie aromaty ze sobą. Co więcej, podczas pieczenia powstanie nam naturalny, lekko cytrynowy sos, który idealnie będzie pasował do tego dania.
Naszego kurczaka można podawać z ziemniakami, kaszą czy świeżą bagietką. Niezależnie od dodatku będzie smakował wyśmienicie, a całość przygotujemy w kilka chwil.
SKŁADNIKI
- 8 udek z kurczaka
- 1 słoik karczochów
- 1 cytryna
- 4 ząbki czosnku
- 1 czerwona cebula
- 2–3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- sól i pieprz do smaku
- kilka czarnych oliwek
- świeża natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Udka osuszamy ręcznikiem papierowym.
- Doprawiamy je solą, pieprzem, oregano i papryką.
- Odstawiamy na około 30 minut.
- Układamy je na dużej blaszce do piczenia - skórą do góry.
- Wokół rozkładamy karczochy przekrojone na pół, czosnek, pokrojoną w piórka cebulę i plasterki cytryny.
- Wszystko polewamy oliwki dokładnie mieszamy.
- Pieczemy w 200 stopniach przez około 50 minut, aż skórka będzie chrupiąca.
- Podajemy posypane pietruszką.