Keto bagietki z tym włoskim serem robię w domu. Są idealne na diecie i smakują rewelacyjnie
![keto bagietki czosnkowe z mozzarellą](https://cdn.galleries.smcloud.net/t/galleries/gf-EeE3-cJLA-zeQN_keto-bagietki-czosnkowe-z-mozzarella-664x442.jpg)
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Jakie pieczywo można jeść na diecie keto? Z pomocą przychodzi ten prosty przepis. Domowe bagietki czosnkowe z dodatkiem włoskiego sera mozzarella to pyszna przekąska o niskiej zawartości węglowodanów. Idealnie sprawdzi się na diecie ketogenicznej. Jak ją zrobić? Poznajcie prosty keto przepis na znakomite i aromatyczne bagietki czosnkowe z mozzarellą.
Keto bagietki czosnkowe z mozzarellą – składniki
Do przygotowania chrupiących bagietek czosnkowych, które bez obaw można jeść na diecie keto, potrzebnych kilka składników. Wszystkie produkty wyróżniają się niską zawartością węglowodanów. Są dobrze znane tym, którzy zrzucają zbędne kilogramy, odżywiając się w ten sposób. Można je kupić w większych marketach, sklepach ze zdrową żywnością czy internetowych delikatesach.
Co jest potrzebne, aby upiec keto bagietki czosnkowe? Na liście niezbędnych produktów nie ma mąki pszennej czy drożdży. Produkty bogate w węglowodany zostały zastąpione takimi, które zawierają minimum tego składnika odżywczego.
- składniki suche – mąka kokosowa i migdałowa, babka jajowata, czosnek, proszek do pieczenia, sól i sezam
- składniki mokre – jogurt grecki, jajka, oliwa z oliwek
- dodatki – ser mozzarella, oregano, bazylia
Jak zrobić keto bagietki czosnkowe?
Przepis na domowe bagietki czosnkowe keto nie jest trudny. Przygotowanie nie wymaga też długich godzin w kuchni czy specjalnego doświadczenia w domowym pieczeniu chleba. Postępując według tego sprawdzonego przepisu, wyśmienite domowe keto bagietki o smaku czosnkowym udadzą się już za pierwszym razem.
Jak upiec pełne smaku chrupiące bagietki czosnkowe z mozzarellą, które można jeść na diecie keto? To łatwe i szybkie zadanie.
- 1. krok – wyrobienie ciasta i schłodzenie go w lodówce
- 2. krok – uformowanie bagietek i upieczenie ich w piekarniku
- 3. krok – ostudzenie bagietek w wyłączonym i uchylonym piekarniku
- 4. krok – pokrojenie bagietek i posypanie ich oregano oraz mozzarellą
- 5. krok – zapieczenie keto bagietek czosnkowych z mozzarellą w piekarniku
Jak podawać keto bagietki czosnkowe z mozzarellą?
Domowe bagietki czosnkowe z dodatkiem włoskiej mozzarelli przypadną do smaku nie tylko fanom diety ketogenicznej. Bagietki są pyszne, aromatyczne i chrupiące. To świetny pomysł na lekką i dietetyczną przekąskę, która zachwyci pod każdym względem. Keto bagietki czosnkowe doskonale smakują same. Można je też podać w towarzystwie różnych dodatków. Po upieczeniu porcje warto posypać posiekanymi świeżymi ziołami. Sprawdzi się też sos ranczerski czy czosnkowy lub klasyczny ketchup.
SKŁADNIKI
- bagietki (2 sztuki):
- 120 g jogurtu greckiego
- 70 g mąki migdałowej
- 20 g mąki kokosowej
- 15 g babki jajowatej łuskanej
- 3 jajka
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka sezamu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 płaskiej łyżeczki soli
dodatkowo:- 100 g startego sera mozzarella
- suszone oregano
- suszona bazylia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miski przesypać mąkę kokosową i migdałową, babkę jajowatą, proszek do pieczenia i sól. Wymieszać.
- Wlać oliwę z oliwek. Dodać jogurt grecki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać, aż składniki połączą się w jednolite ciasto.
- Ciasto wstawić do lodówki na 15 minut.
- Ciasto podzielić na dwie równe porcje i uformować bagietki. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posypać sezamem.
- Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C i piec około 30 minut. Następnie wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i pozostawić w nim bagietki na 30 minut, aby ostygły.
- Bagietki przekroić wzdłuż na pół. Posypać oregano, bazylią i startą mozzarellą. Ponownie wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni C i piec około 5 minut, aż ser się roztopi i zacznie rumienić.
- Wyjąć i odstawić do lekkiego ostygnięcia, a następnie pokroić na porcje.
- Podawać jako przekąskę i na kolację z sosem czosnkowym lub ketchupem.