Mozzarella - co warto wiedzieć o tym włoskim serze, który podbił świat?

2022-03-25 7:44

Mozzarella szturmem podbiła kuchnie na całym świecie, dziś trudno sobie bez niej wyobrazić nie tylko pizzę i sałatkę caprese, ale też wiele innych sałatek i przekąsek - zwłaszcza tych na ciepło, z piekarnika. Świetnie też komponuje się z mięsnymi daniami i makaronami. Co warto wiedzieć o pysznym serze mozzarella?

Miękkie kule sera mozzarella są niezastąpione podczas przygotowywania wielu dań
Autor: Shutterstock

Mozzarella to miękki włoski ser wywodzący się w regionu Battipaglia we Włoszech. Pierwotnie produkowany z mleka bawolego, któremu zawdzięcza śnieżną biel, z czasem wytwarzany również z mleka krowiego, owczego lub koziego.

Mozzarella jest biała, lśniąca, miękka i rozciągliwa. Świetnie się tez topi pod wpływem wysokiej temperatury. Ma neutralny mleczny smak, delikatny zapach.

W handlu kupić możemy kulki mozzarelli w różnych rozmiarach, próżniowo  zapakowane w foliowe woreczki lub plastikowe pojemniki, w których ser pływa zanurzony w serwatce. Rzadziej spotykana jest wersja sera zanurzonego w solance. Mozzarella ma również postać dojrzalszych i mniej wilgotnych bloków, które idealnie nadają się do ścierania do potraw. Teką postać charakteryzuje kremowa barwa i zwarta konsystencja.

Wartości odżywcze mozzarelli

100 g mozzarelli zawiera:

  • tłuszcz: 22,14 g
  • cholesterol: 79 mg,
  • białko: 22,17 g,
  • węglowodany: 2,4 g.

W mozzarelli znajdują się następujące witaminy:

  • witamina A
  • witamina B1
  • witamina B2
  • witamina B3
  • witamina B6
  • witamina B9
  • witamina B12
  • witamina D
  • witamina E
  • witamina K.

Oprócz tego mozzarella zawiera: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk.

Dzięki wysokiej zawartości białka, rozmaitości  witamin z grupy B, a także sporej zawartości cynku, mozzarella jest  odżywcza i zdrowa, szczególnie dla naszego układu nerwowego.

Wadą mozzarelli jest duża zawartość nasyconych tłuszczów, które nie są dla naszego zdrowia korzystne. Dlatego warto jeśc ten ser często, ale z umiarem.

Mozzarella - co warto wiedzieć o tym włoskim serze, który podbił świat?