Mozzarella - co warto wiedzieć o tym włoskim serze, który podbił świat?

2022-03-25 7:44

Mozzarella szturmem podbiła kuchnie na całym świecie, dziś trudno sobie bez niej wyobrazić nie tylko pizzę i sałatkę caprese, ale też wiele innych sałatek i przekąsek - zwłaszcza tych na ciepło, z piekarnika. Świetnie też komponuje się z mięsnymi daniami i makaronami. Co warto wiedzieć o pysznym serze mozzarella?

Miękkie kule sera mozzarella są niezastąpione podczas przygotowywania wielu dań
Autor: Shutterstock

Mozzarella to miękki włoski ser wywodzący się w regionu Battipaglia we Włoszech. Pierwotnie produkowany z mleka bawolego, któremu zawdzięcza śnieżną biel, z czasem wytwarzany również z mleka krowiego, owczego lub koziego.

Mozzarella jest biała, lśniąca, miękka i rozciągliwa. Świetnie się tez topi pod wpływem wysokiej temperatury. Ma neutralny mleczny smak, delikatny zapach.

W handlu kupić możemy kulki mozzarelli w różnych rozmiarach, próżniowo  zapakowane w foliowe woreczki lub plastikowe pojemniki, w których ser pływa zanurzony w serwatce. Rzadziej spotykana jest wersja sera zanurzonego w solance. Mozzarella ma również postać dojrzalszych i mniej wilgotnych bloków, które idealnie nadają się do ścierania do potraw. Teką postać charakteryzuje kremowa barwa i zwarta konsystencja.

Wartości odżywcze mozzarelli

100 g mozzarelli zawiera:

  • tłuszcz: 22,14 g
  • cholesterol: 79 mg,
  • białko: 22,17 g,
  • węglowodany: 2,4 g.

W mozzarelli znajdują się następujące witaminy:

  • witamina A
  • witamina B1
  • witamina B2
  • witamina B3
  • witamina B6
  • witamina B9
  • witamina B12
  • witamina D
  • witamina E
  • witamina K.

Oprócz tego mozzarella zawiera: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk.

Dzięki wysokiej zawartości białka, rozmaitości  witamin z grupy B, a także sporej zawartości cynku, mozzarella jest  odżywcza i zdrowa, szczególnie dla naszego układu nerwowego.

Wadą mozzarelli jest duża zawartość nasyconych tłuszczów, które nie są dla naszego zdrowia korzystne. Dlatego warto jeśc ten ser często, ale z umiarem.

Mozzarella - co warto wiedzieć o tym włoskim serze, który podbił świat?
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE