Mozzarella - co warto wiedzieć o tym włoskim serze, który podbił świat?
Mozzarella szturmem podbiła kuchnie na całym świecie, dziś trudno sobie bez niej wyobrazić nie tylko pizzę i sałatkę caprese, ale też wiele innych sałatek i przekąsek - zwłaszcza tych na ciepło, z piekarnika. Świetnie też komponuje się z mięsnymi daniami i makaronami. Co warto wiedzieć o pysznym serze mozzarella?
Mozzarella to miękki włoski ser wywodzący się w regionu Battipaglia we Włoszech. Pierwotnie produkowany z mleka bawolego, któremu zawdzięcza śnieżną biel, z czasem wytwarzany również z mleka krowiego, owczego lub koziego.
Mozzarella jest biała, lśniąca, miękka i rozciągliwa. Świetnie się tez topi pod wpływem wysokiej temperatury. Ma neutralny mleczny smak, delikatny zapach.
W handlu kupić możemy kulki mozzarelli w różnych rozmiarach, próżniowo zapakowane w foliowe woreczki lub plastikowe pojemniki, w których ser pływa zanurzony w serwatce. Rzadziej spotykana jest wersja sera zanurzonego w solance. Mozzarella ma również postać dojrzalszych i mniej wilgotnych bloków, które idealnie nadają się do ścierania do potraw. Teką postać charakteryzuje kremowa barwa i zwarta konsystencja.
Wartości odżywcze mozzarelli
100 g mozzarelli zawiera:
- tłuszcz: 22,14 g
- cholesterol: 79 mg,
- białko: 22,17 g,
- węglowodany: 2,4 g.
W mozzarelli znajdują się następujące witaminy:
- witamina A
- witamina B1
- witamina B2
- witamina B3
- witamina B6
- witamina B9
- witamina B12
- witamina D
- witamina E
- witamina K.
Oprócz tego mozzarella zawiera: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk.
Dzięki wysokiej zawartości białka, rozmaitości witamin z grupy B, a także sporej zawartości cynku, mozzarella jest odżywcza i zdrowa, szczególnie dla naszego układu nerwowego.
Wadą mozzarelli jest duża zawartość nasyconych tłuszczów, które nie są dla naszego zdrowia korzystne. Dlatego warto jeśc ten ser często, ale z umiarem.