Sos ranczerski. Dodatek, który odmieni wiele tradycyjnych dań

sos ranczerski
Autor: Shutterstock Sos ranczerski pasuje do mięs, sałatek i przekąsek.
łatwy
5 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Pochodzący ze Stanów Zjednoczonych sos ranczerski to pyszny, prosty i delikatny dressing, który ma niesamowity ziołowy aromat. Doskonale łączy się z potrawami mięsnymi i z grilla, chrupiącymi sałatkami i warzywnymi przekąskami. Zobaczcie, jak łatwo i szybko można zrobić ten obłędny amerykański sos.

Jak zrobić sos ranczerski?

To aromatyczny dressing, który przygotowuje się poprzez wymieszanie śmietany, maślanki i majonezu. Następnie dodaje posiekane świeże zioła, czyli koperek, szczypiorek i natkę pietruszki, oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i sok z cytryny. Wystarczy już tylko wymieszać i gotowe!

Przepis na sos ranczerski

  • To łatwy i sprawdzony przepis na pyszny i aromatyczny sos, który doskonale pasuje do najróżniejszych potraw.
  • Dressing robi się błyskawicznie. Czas przygotowania to tylko 5 minut.
  • Sos warto zrobić wcześniej i schłodzić go w lodówce, aby smaki się przegryzły.
  • Na liście składników znajdują się świeże zioła, maślanka, kwaśna śmietana, majonez, sok z cytryny, czosnek i przyprawy.
  • Smak sosu wzbogacą inne przyprawy jak mielona słodka papryka czy kolorowy pieprz.
  • Do sosu można dodać łyżeczkę musztardy, aby nieco zaostrzyć jego smak.
  • Słoiczek z sosem należy przechowywać w lodówce. Świeżość zachowa przez trzy dni.

Do czego pasuje sos ranczerski?

Gęsty i kremowy sos ranczerski sprawdzi się jako dodatek do wielu potraw. Komponuje się z daniami mięsnymi i wegetariańskimi. Można podać go do pieczonego kurczaka lub warzywnej zapiekanki. Pysznie smakują sałatki i tradycyjne kanapki z dodatkiem tego dressingu. Pasuje do grillowanego mięsa i warzyw. Sprawdzi się również jako dodatek do warzywnych przekąsek.

SKŁADNIKI

  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • 1/2 szklanki maślanki
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miseczki wlać kwaśną śmietanę i maślankę. Dodać majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekane zioła. Wymieszać.
  • Wlać sok z cytryny i doprawić solą oraz pieprzem. Jeszcze raz dokładnie wymieszać.
  • Sos przelać do zamykanego pojemnika i wstawić do lodówki.
  • Podawać jako dodatek do dań głównych, do sałatek i świeżych warzyw.
Jak zrobić sos czosnkowy
Anna Szulc-Górska
więcej