Sos ranczerski. Dodatek, który odmieni wiele tradycyjnych dań
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Pochodzący ze Stanów Zjednoczonych sos ranczerski to pyszny, prosty i delikatny dressing, który ma niesamowity ziołowy aromat. Doskonale łączy się z potrawami mięsnymi i z grilla, chrupiącymi sałatkami i warzywnymi przekąskami. Zobaczcie, jak łatwo i szybko można zrobić ten obłędny amerykański sos.
Jak zrobić sos ranczerski?
To aromatyczny dressing, który przygotowuje się poprzez wymieszanie śmietany, maślanki i majonezu. Następnie dodaje posiekane świeże zioła, czyli koperek, szczypiorek i natkę pietruszki, oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i sok z cytryny. Wystarczy już tylko wymieszać i gotowe!
Przepis na sos ranczerski
- To łatwy i sprawdzony przepis na pyszny i aromatyczny sos, który doskonale pasuje do najróżniejszych potraw.
- Dressing robi się błyskawicznie. Czas przygotowania to tylko 5 minut.
- Sos warto zrobić wcześniej i schłodzić go w lodówce, aby smaki się przegryzły.
- Na liście składników znajdują się świeże zioła, maślanka, kwaśna śmietana, majonez, sok z cytryny, czosnek i przyprawy.
- Smak sosu wzbogacą inne przyprawy jak mielona słodka papryka czy kolorowy pieprz.
- Do sosu można dodać łyżeczkę musztardy, aby nieco zaostrzyć jego smak.
- Słoiczek z sosem należy przechowywać w lodówce. Świeżość zachowa przez trzy dni.
Do czego pasuje sos ranczerski?
Gęsty i kremowy sos ranczerski sprawdzi się jako dodatek do wielu potraw. Komponuje się z daniami mięsnymi i wegetariańskimi. Można podać go do pieczonego kurczaka lub warzywnej zapiekanki. Pysznie smakują sałatki i tradycyjne kanapki z dodatkiem tego dressingu. Pasuje do grillowanego mięsa i warzyw. Sprawdzi się również jako dodatek do warzywnych przekąsek.
SKŁADNIKI
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
- 1/2 szklanki maślanki
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki majonezu
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miseczki wlać kwaśną śmietanę i maślankę. Dodać majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekane zioła. Wymieszać.
- Wlać sok z cytryny i doprawić solą oraz pieprzem. Jeszcze raz dokładnie wymieszać.
- Sos przelać do zamykanego pojemnika i wstawić do lodówki.
- Podawać jako dodatek do dań głównych, do sałatek i świeżych warzyw.