Paluchy chlebowe jak marzenie. Zrób je raz, a już nie przestaniesz

Paluchy chlebowe jak marzenie. Zrób je raz, a już nie przestaniesz
Autor: Shutterstock
łatwy
15 min
10

Dieta wegetariańska

Mięciutkie, proste, puszyste i przepyszne. Aromatyczne paluchy chlebowe to świetny sposób na smakowite śniadanie czy jako dodatek. Wystarczy kilka prostych składników, by móc się nimi rozkoszować. A jeśli chcemy, możemy je przygotować z masłem czosnkowym.

Obłędny smak w kilku krokach. Te paluchy to prawdziwy hit

Aromatyczne paluchy chlebowe, które smakują niesamowicie. Wystarczy dosłownie 6 składników, by je przygotować a idealnie sprawdzą się jako śniadanie czy dodatek na przykład do zupy. Wychodzą miękkie i puszyste, a przy okazji są niesamowicie proste do przygotowania.

Co więcej, samo przygotowanie tego przepisu nie zajmie nam dużo czasu. Trochę poczekać będziemy musieli jedynie na odpowiednie wyrośnięcie ciasta. Jest to jednak niezbędne, jeśli chcemy, by nasze paluchy były puszyste i miękkie. Bez tego się nie obejdzie.

Z tym będą smakować jeszcze lepiej. 5 minut dodatkowej roboty

Jeśli chcemy możemy dodatkowo przygotować masło czosnkowe do naszych paluchów. Wystarczy rozpuścić 2 łyżki masła i wymieszać je z 1 ząbkiem czosnku przeciśniemy przez praskę, dodać szczyptę soli i ewentualnie trochę ziół. Paluchy smarujemy od razu po upieczeniu.

Możemy również posypać nasze paluchy serem czy sezamem przed pieczeniem. Bez problemu przygotujemy również wersję z lekkim kopem. Wystarczy dodać odrobię ostrej papryki do naszego ciasta. To wystarczy, by móc się zajadać tymi przepysznymi paluchami.

SKŁADNIKI

  • 500 g mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 300 ml ciepłej wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W misce mieszamy drożdże, cukier, 2 łyżki mąki i 100 ml ciepłej wody.
  • Odstawiamy na około 15 minut, aż zaczną się pienić.
  • W dużej misce mieszamy mąkę i sól.
  • Dodajemy zaczyn oraz oliwę.
  • Stopniowo, cały czas mieszając, dodajemy resztę wody.
  • Zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto.
  • Miskę przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. godzinę.
  • Ciasto dzielimy na około 10-12 części.
  • Z każdej formujemy wałeczek.
  • Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 25 minut.
  • Pieczemy w 200 stopniach przez ok. 15 minut.
Jak zrobić domowy chleb - przepis z Focaccia Ristorante
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej