Chlebek z tym dodatkiem ma chrupiącą skórkę i miękki środek. Ziołowy aromat urzeka już w czasie pieczenia

Dieta wegetariańska
Sezon na świeży czosnek niedźwiedzi jest w pełni. Ta aromatyczna roślina to pyszny składnik wielu potraw i świetny dodatek do domowego chleba. Bochenek wzbogacony czosnkiem niedźwiedzim można łatwo zrobić w domu. Wystarczy wybrać ten prosty i sprawdzony przepis na domowy chlebek z czosnkiem niedźwiedzim. Jego aromat zachwyci już w czasie pieczenia.
Chlebek z czosnkiem niedźwiedzim – składniki
Miękki w środku i chrupiący z zewnątrz chlebek wzbogacony czosnkiem niedźwiedzim to idealne domowe pieczywo. Do przygotowania ciasta chlebowego potrzebnych jest w sumie sześć składników. Właśnie teraz trwa sezon na świeży czosnek niedźwiedzi, który można kupić w pęczkach na bazarkach i w sklepach. Chleb można jednak piec przez cały rok. Poza sezonem można wykorzystać suszony czosnek niedźwiedzi.
Z czego więc zrobić pyszny domowy chlebek, którego aromat zachwyca już w czasie pieczenia? Lista niezbędnych produktów nie jest długa i obejmuje takie artykuły spożywcze jak:
- mąka pszenna
- ciepła woda
- świeże drożdże
- czosnek niedźwiedzi – świeży lub suszony
- sól
- cukier
Jak zrobić chlebek z czosnkiem niedźwiedzim?
Przepis na pełen smaku i aromatu chleb z czosnkiem niedźwiedzim nie jest trudny. To świetna pierwsza lekcja dla osób, które jeszcze nigdy nie piekły pieczywa w domu. Z tym prostym przepisem bochenek uda się i będzie smakował tak, że zniknie do ostatniego okruszka. Warto pamiętać, że ciasto chlebowe wyrasta na drożdżach, więc potrzebuje czasu. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, a woda powinna być ciepła, ale niegorąca.
Jak więc zrobić domowy chlebek z dodatkiem aromatycznego czosnku niedźwiedziego? Przepis składa się z kilku łatwych kroków. Składniki, z których powstaje ciasto chlebowe, można wymieszać łyżką lub za pomocą robota.
- 1. krok – przygotowanie zaczynu drożdżowego
- 2. krok – wyrobienie ciasta chlebowego
- 3. krok – odstawienie ciasta chlebowego do wyrośnięcia
- 4. krok – połączenie ciasta na chleb z czosnkiem niedźwiedzim
- 5. krok – upieczenie chleba z czosnkiem niedźwiedzim w piekarniku
Jak upiec chlebek z czosnkiem niedźwiedzim?
Domowy chleb z czosnkiem niedźwiedzim przygotowany według tego prostego przepisu piecze się w formie z pokrywką lub w żeliwnym garnku. Naczynie należy wysmarować oliwą z oliwek i oprószyć mąką pszenną, co zabezpieczy przed przywieraniem. Można też wyłożyć je papierem do pieczenia. Ciasto chlebowe przekłada się do zimnego naczynia i wstawia do piekarnika. Należy ustawić temperaturę 190 stopni C i włączyć piekarnik. Kiedy się nagrzeje, chleb powinien piec się przez pół godziny. Następnie zdejmuje się przykrycie i piecze jeszcze przez 40 minut, aż patyczek włożony w chleb będzie suchy, a wierzch stanie się chrupiący. Upieczony chlebek z czosnkiem niedźwiedzim wyjmuje się z piekarnika i odstawia do ostygnięcia.
SKŁADNIKI
- 800 g mąki pszennej
- 2 i 1/2 szklanki ciepłej wody
- 60 g czosnku niedźwiedziego (świeżego lub suszonego)
- 35 g świeżych drożdży świeżych
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
dodatkowo:- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka mąki pszennej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miski przełożyć pokruszone drożdże. Wsypać cukier i 2 łyżki mąki pszennej. Wlać 1/2 szklanki wody. Wymieszać, rozcierając składniki łyżką. Odstawić na 15 minut.
- Wsypać pozostałą mąkę i sól. Wlać wodę i dokładnie wymieszać, aż powstanie gładkie ciasto.
- Miskę przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 45 minut.
- Do wyrośniętego ciasta dodać posiekany czosnek niedźwiedzi i krótko wyrobić.
- Ciasto przełożyć do formy z pokrywką lub żeliwnego garnka wysmarowanego oliwą z oliwek i oprószonego mąką pszenną. Przykryć pokrywką.
- Wstawić do zimnego piekarnika. Ustawić temperaturę 190 stopni C i włączyć piekarnik. Kiedy się nagrzeje, chleb piec 30 minut. Następnie zdjąć pokrywkę i piec około 40 minut, do suchego patyczka.
- Wyjąć z piekarnika i ostrożnie wyjąć z gorącej formy. Przełożyć na kratkę i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
- Podawać na śniadanie, do obiadu i na kolację.