Najlepsze racuchy z jabłkami robię jak Ewa Wachowicz. Jej przepis jest genialny i zawsze wychodzi

racuchy z jabłkami na kefirze Ewy Wachowicz
Autor: Shutterstock Przepis Ewy Wachowicz na racuchy z tymi owocami nie ma sobie równych. Są pyszne i zawsze się udają.
łatwy
30 min
4

Dieta wegetariańska

Racuchy to danie o bardzo długiej historii, które znane w wielu krajach. W Polsce racuchy prawdopodobnie pojawiły się już w średniowieczu. Od tamtej pory powstało mnóstwo receptur, ale najlepszy przepis na racuchy z jabłkami ma Ewa Wachowicz. Są puszyste, idealnie słodkie i łatwe do przygotowania w domu. Zobaczcie, jak Ewa Wachowicz smaży wyśmienite racuchy na kefirze z dodatkiem jabłek.

Z czego Ewa Wachowicz robi racuchy?

Pełne smaku i aromatu racuchy przygotowane według przepisu Miss Polski nie mają sobie równych. Ewa robi je z kilku podstawowych produktów, które można kupić przez cały rok, a ich cena nie jest wygórowana. Racuchy można zrobić z ciasta na bazie mąki pszennej, ale Ewa Wachowicz poleca inny produkt. Świetnym zamiennikiem jest mąka z płaskurki. Otrzymuje się ją z prastarego gatunku pszenicy o nazwie płaskurka, którą uprawiano już w starożytności, a obecnie wraca do łask ze względu na swoje wartości odżywcze. Płaskurka ma delikatny i lekko orzechowy smak, a także jest bogata w białko, błonnik, witaminy z grupy B, żelazo, magnez i cynk. Do racuchów należy dodać nieco więcej tego rodzaju mąki.

Co jest potrzebne, aby usmażyć furę pysznych i słodkich racuchów według przepisu Ewy Wachowicz? Lista składników nie jest długa. Obejmuje takie produkty jak:

  • mąka – pszenna lub płaskurka
  • owoce – jabłka (szara reneta, antonówka, papierówka), banan
  • jajka
  • kefir
  • cukier
  • soda oczyszczona
  • olej do smażenia

Jak Ewa Wachowicz robi racuchy z jabłkami na kefirze?

Przepisy Ewy Wachowicz cenione są przez czytelników i widzów, ponieważ nie są skomplikowane i zawsze się udają. Nie inaczej jest z pysznymi i puszystymi racuchami na kefirze, których smak podkręcają jabłka. Przygotowanie jest nie tylko proste, ale i szybkie. Wystarczy połączyć składniki w odpowiedniej kolejności i ciasto jest gotowe. Nie trzeba czekać, aż wyrośnie czy nawet odpocznie. Od razu można smażyć pyszne racuchy z jabłkami na patelni.

Jak więc Ewa Wachowicz smaży wyborne racuchy na kefirze z dodatkiem jabłek? Przepis nie jest trudny i każdy poradzi sobie z tym zadaniem na medal.

  • 1. krok – zmiksowanie jajek z cukrem
  • 2. krok – połączenie masy z kefirem
  • 3. krok – zmiksowanie masy z suchymi składnikami
  • 4. krok – wymieszanie ciasta z bananem i jabłkami
  • 5. krok – usmażenie racuchów z jabłkami na kefirze na patelni

Z czym podawać racuchy z jabłkami na kefirze?

Racuchy z jabłkami na kefirze Ewy Wachowicz są pyszne i aromatyczne. To pomysł na słodkie śniadanie, oryginalny deser czy przekąskę. Świetnie smakują oprószone cukrem pudrem, ale można je podać z różnymi dodatkami. Sprawią, że racuchy jabłkowe będą jeszcze smaczniejsze. Ewa Wachowicz podaje je musem jabłkowym. Racuchy na kefirze z jabłkami można posypać cukrem cynamonowym lub skropić miodem czy syropem klonowym. Pasuje do nich także gęsta kwaśna śmietana, jogurt naturalny, dżem lub konfitura.

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki mąki pszennej lub 2 i 1/2 szklanki mąki z płaskurki
  • 500 ml kefiru
  • 2 jabłka
  • 1 banan
  • 2 jajka
  • 2-3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miski wbić jajka i wsypać cukier. Zmiksować na jasny puch.
  • Wlać kefir i zmiksować do połączenia.
  • Cały czas miksując, stopniowo dodawać mąkę z sodą oczyszczoną.
  • Dodać obranego i rozgniecionego widelcem banana. Wymieszać.
  • Dodać obrane i pokrojone w kostkę lub plasterki jabłka. Wymieszać.
  • Na patelni rozgrzać olej i za pomocą łyżka nakładać porcje ciasta, formując okrągłe racuchy. Smażyć z obu stron, aż nabiorą rumianego koloru. Po usmażeniu przekładać na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  • Podawać na ciepło oprószone cukrem pudrem na śniadanie lub na deser.
Beszamel: Jabłka - Dlaczego są zdrowe, czemu warto jeść jabłka?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej