Jak zrobić domowy kefir i zsiadłe mleko? Dlaczego warto je pić w upały?

2017-06-26 19:20

W upały najlepiej gaszą pragnienie kwaśne kefiry lub zsiadłe mleko. Zobacz jak zrobić je samodzielnie w domu.

Jak zrobić domowy kefir i zsiadłe mleko? Dlaczego warto je pić w upały?
Autor: thinkstockphotos.com Jak zrobić domowy kefir i zsiadłe mleko? Dlaczego warto je pić w upały?

Spis treści

  1. Dlaczego warto pić kefir i zsiadłe mleko?
  2. Jak zrobić kefir?
  3. Jak zrobić zsiadłe mleko?

Dlaczego warto pić kefir i zsiadłe mleko?

Kefir i zsiadłe mleko to napoje zdrowe i niskokaloryczne. Dostarczają organizmowi wielu cennych składników - wapnia, bakterii kwasu mlekowego, witamin i składników mineralnych. Doskonale urozmaicają codzienny jadłospis, chętnie jemy je zwłaszcza latem. Świetne są na deser, na podwieczorek, a tak naprawdę można je pić do każdego posilku. Kefir i zsiadłe mleko to doskonała baza owocowych koktaili - wspaniale smakują w połączeniu z truskawkami, malinami, jagodami. Kefir i zsiadłe mleko lubią nawet ci, co nie przepadają za mlecznymi produktami.

Jak zrobić kefir?

Domowy kefir otrzymuje się z mleka nieprzegotowanego, najlepiej tłustego (ale może być też 2%) i najlepiej niepasteryzowanego. Jeśli nie mamy dostępu do mleka "prosto od krowy", możemy je zrobić z mleka o krótkiej przydatności do spożycia (tzw. świeże). Nie poleca się robić kefiru ani zsiadłego mleka z mleka UHT. Nawet jeśli się ukwasi, to będzie rzadkie i niesmaczne. Mleko łączy się z tabletkami kefirowymi - można je kupić w aptece, a także w internecie. Należy postępować zgodnie z instrukcją, która jest dołączona do opakowania. Jest jeszcze inny sposób zrobienia kefiru - wystarczy do mleka dodać łyżkę gotowego kefiru. Proces fermentacji trwa 24 godziny. Kefir można przyrządzić w szklanej butelce, słoiku, misce lub małych czarkach. Kefir należy przechowywać w lodówce.

Jak zrobić zsiadłe mleko?

Zsiadłe mleko nastawiamy z takiego samego mleka, jak kefir. Mleko należy przelać do kubków lub miseczek (szklanych, porcelanowych lub fajansowych). Do każdej porcji mleka trzeba dodać jedną łyżeczkę kwaśnej śmietany, następnie wymieszać i pozostawić w temperaturze pokojowej. Dobrze jest przykryć pojemniki z mlekiem płócienną ściereczką. Jeśli jest ciepło, mleko zsiądzie się już po 12 godzinach. Zsiadłe mleko należy umieścić w lodówce - zimne najlepiej smakuje!

Zobacz także przepis: Jak zrobić zsiadłe mleko w warunkach domowych