Domowe zsiadłe mleko do picia i na twaróg: jak zrobić zsiadłe mleko w mieście
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Co robić, gdy nie mamy mleka prosto od krowy? Domowe zsiadłe mleko do picia lub na twaróg można zrobić w warunkach domowych, również w mieście. Na zsiadłe należy wziąć mleko świeże, poddane mikrofiltracji lub pasteryzacji w temperaturze 72-74oC. Mleko UHT nie nadaje się do przygotowania zsiadłego mleka.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 2 l mleka świeżego
- 4 łyżki naturalnego kefiru lub naturalnej maślanki z żywymi kulturami bakterii
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mleko przelać do ceramicznego lub szklanego naczynia.
- Dodać kefir lub maślankę, zamieszać.
- Pozostawić w temperaturze pokojowej do czasu, aż mleko się zsiądzie. Gdy mleko zgęstnieje, rozwarstwi się i osiągnie odpowiednio kwaśny smak wypić od razu lub wstawić do lodówki.
- Proces można przyspieszyć, ogrzewając wcześniej słodkie, świeże mleko do temperatury ok. 35-40°C. Jeśli nie masz termometru, możesz wykonać próbę "palca". Jeśli zanurzając w mleku (czysty) palec odczuwasz, że mleko ma temperaturę ciała, nie jest ani chłodniejsze, ani cieplejsze od twojej własnej temperatury, to właśnie mleko osiągnęło wymagany zakres temperatur.
- Zsiadłe mleko należy przechowywać w lodówce nie dłużej niż 72 godziny.