Takiej tarty jeszcze nie próbowałam. Idealne połączenie smaków

Takiej tarty jeszcze nie próbowałam. Idealne połączenie smaków
Autor: Shutterstock
łatwy
15 min
8

Dieta wegetariańska

Tarta z maślankowym nadzieniem? Brzmi niecodziennie, ale smakuje naprawdę wybornie. A jej przygotowanie nikomu nie powinno sprawić większego problemu. Wystarczy kilka składników i chwila wolnego czasu. Zaskocz gości tartą, jakiej jeszcze nie próbowali.

Ciasto z tego, co jest. Ta tarta ma bogatą historię i niesamowity smak

Tarta z nadzieniem maślankowym to deser, który ma swoją własną historię. Ta tarta jest jednym ze sztandarowych wypieków na południu Stanów Zjednoczonych. Jego historia sięga czasów, kiedy w kuchni trzeba było sięgać po proste składniki i to takie nie za drogie. 

Mimo tego jednak smakuje wspaniale. Konsystencją może nico przypominać sernik. Jej smak natomiast jest słodki, ale dzięki kwaskowej nucie maślanki nasza tarta z pewnością nie wyjdzie mdła. Nie wspominamy już nawet o tym, że ciasto pięknie się prezentuje na talerzu.

Polecamy do tego przepisu użyć gotowego ciasta kruchego lub też kupnego ciasta na tartę. Znacząco ułatwi nam to przygotowywanie całego deseru. Jeśli jednak chcemy, nic nie stoi na przeszkodzie, by samodzielnie przygotować kruche ciasto, możemy użyć np. tego przepisu.

To ciasto jest niezwykle proste i uniwersalne. Bez problemu dodamy do niego cynamon, cytrynę czy gałkę muszkatołową. Jeśli chcemy, możemy podawać to ciasto samo, jednak świetnie pasować do niego będą na przykład świeże owoce czy bita śmietana.

SKŁADNIKI

  • 1 gotowe ciasto kruche
  • 115 g masła
  • 300 g cukru
  • 3 jajka
  • 250 ml maślanki
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
  • opcjonalnie: skórka starta z cytryny lub szczypta gałki muszkatołowej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Masło roztapiamy i odstawiamy do ostygnięcia.
  • Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
  • Formę do tarty wykładamy kruchym ciastem i wsadzamy je do lodówki na ok. 15 minut.
  • W międzyczasie w misce ubijamy jajka z cukrem.
  • Kiedy masa będzie puszysta dodajemy przestudzone masło, mąkę, sól, wanilię i opcjonalnie cytrynę lub gałkę.
  • Na koniec wlewamy maślankę i dokładnie mieszamy.
  • Masę przelewamy na przygotowany spód.
  • Pieczemy około 45 minut - środek musi się ściąć, a wierz być złoty.
  • Ostudzamy w temperaturze pokojowej, a później chłodzimy kilka godzin w lodówce.
Ciasto czekoladowe
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej