Cały obiad z jednej blachy? Rodzina będzie się zajadać tą wieprzowiną

Cały obiad z jednej blachy? Rodzina będzie się zajadać tą wieprzowiną
Autor: Shutterstock
łatwy
10 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Szukasz pomysłu na ciekawe danie na obiad? Tę smakowitą wieprzowinę przygotujesz na jednej blaszce do pieczenia. Cytynowo-musztardowa wieprzowina to danie, które przypadnie do gustu każdemu. Wystarczy kilka składników, by ją przygotować, a w pamięci pozostanie na długi, długi czas.

Obiad z jednej blachy. Wystarczy kilka składników

Pełen obiad z jednej blaszki? To możliwe i wychodzi niesamowicie smacznie. Wystarczy kilka składników, by przygotować pyszny i sycący obiad dla całej rodziny. Aromatyczna wieprzowina z musztardą i cytryną w towarzystwie batatów i warzyw to idealny pomysł na posiłek.

A co najlepsze przygotowanie jej jest niezwykle proste. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki do sosu, warzywa i mięso pokroić. Następnie odkładamy trochę sosu na bok. Warzywa mieszamy z sosem i przekładamy na blaszkę. Mięso układamy pomiędzy warzywami i polewamy pozostałym sosem. Następnie całość pieczemy.

Ten przepis wychodzi za każdym razem, a jak widać - jest niezwykle prosty do przygotowania. Co więcej, jeśli chcemy możemy ten przepis całkowicie dopasować do swoich upodobań. Zamieniajmy warzywa na inne, dodajmy ich więcej czy zrezygnujmy z niektórych.

To naprawdę prosty i sprawdzony sposób na obiad, przy którym nie będzie trzeba się narobić, a wyjdzie pyszny i aromatyczny. Zaprezentuj rodzinę tę wieprzowinę, a od nikogo nie usłyszysz narzekania.

SKŁADNIKI

  • 4 łyżki musztardy
  • 1 cytryna
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki oleju
  • 400 g batatów
  • 1 brokuł
  • 2 marchewki
  • 400 g wieprzowiny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wieprzowinę dzielimy na cztery kotlety.
  • Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni.
  • W niewielkiej misce mieszamy musztardę, skórkę i sok z cytryny, sól, olej i posiekany czosnek.
  • Odkładamy 2 łyżki mieszanki na bok.
  • Bataty kroimy w kostkę, marchewkę na kawałki a brokuła dzielimy na różyczki.
  • Wszystkie warzywa wrzucamy do miski i zalewamy sosem.
  • Całość dokładnie mieszamy.
  • Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Układamy mięso na tą samą blachę i smarujemy pozostałą mieszanką.
  • Całość posypujemy pieprzem.
  • Pieczemy 10 minut i obracamy kotlety praz mieszamy warzywa.
  • Pieczemy kolejne 15 minut, aż mięso będzie gotowe, a warzywa miękkie.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej