Cały obiad z jednej blachy? Rodzina będzie się zajadać tą wieprzowiną

Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Szukasz pomysłu na ciekawe danie na obiad? Tę smakowitą wieprzowinę przygotujesz na jednej blaszce do pieczenia. Cytynowo-musztardowa wieprzowina to danie, które przypadnie do gustu każdemu. Wystarczy kilka składników, by ją przygotować, a w pamięci pozostanie na długi, długi czas.
Obiad z jednej blachy. Wystarczy kilka składników
Pełen obiad z jednej blaszki? To możliwe i wychodzi niesamowicie smacznie. Wystarczy kilka składników, by przygotować pyszny i sycący obiad dla całej rodziny. Aromatyczna wieprzowina z musztardą i cytryną w towarzystwie batatów i warzyw to idealny pomysł na posiłek.
A co najlepsze przygotowanie jej jest niezwykle proste. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki do sosu, warzywa i mięso pokroić. Następnie odkładamy trochę sosu na bok. Warzywa mieszamy z sosem i przekładamy na blaszkę. Mięso układamy pomiędzy warzywami i polewamy pozostałym sosem. Następnie całość pieczemy.
Ten przepis wychodzi za każdym razem, a jak widać - jest niezwykle prosty do przygotowania. Co więcej, jeśli chcemy możemy ten przepis całkowicie dopasować do swoich upodobań. Zamieniajmy warzywa na inne, dodajmy ich więcej czy zrezygnujmy z niektórych.
To naprawdę prosty i sprawdzony sposób na obiad, przy którym nie będzie trzeba się narobić, a wyjdzie pyszny i aromatyczny. Zaprezentuj rodzinę tę wieprzowinę, a od nikogo nie usłyszysz narzekania.
SKŁADNIKI
- 4 łyżki musztardy
- 1 cytryna
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz
- 2 łyżki oleju
- 400 g batatów
- 1 brokuł
- 2 marchewki
- 400 g wieprzowiny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wieprzowinę dzielimy na cztery kotlety.
- Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni.
- W niewielkiej misce mieszamy musztardę, skórkę i sok z cytryny, sól, olej i posiekany czosnek.
- Odkładamy 2 łyżki mieszanki na bok.
- Bataty kroimy w kostkę, marchewkę na kawałki a brokuła dzielimy na różyczki.
- Wszystkie warzywa wrzucamy do miski i zalewamy sosem.
- Całość dokładnie mieszamy.
- Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Układamy mięso na tą samą blachę i smarujemy pozostałą mieszanką.
- Całość posypujemy pieprzem.
- Pieczemy 10 minut i obracamy kotlety praz mieszamy warzywa.
- Pieczemy kolejne 15 minut, aż mięso będzie gotowe, a warzywa miękkie.