Do panierki dodaję 2 nietypowe składniki. Tymi schabowymi zajada się cała rodzina

schabowe nacierane
Autor: Shutterstock Te kotlety schabowe zastąpią tradycyjne i zachwycą smakiem.
łatwy
30 min
4

Czy można zrobić kotlety schabowe inaczej? Oczywiście, że można, ale pod jednym warunkiem. Warto mieć dobry i sprawdzony przepis, dzięki któremu powstaną najlepsze kotlety schabowe. Właśnie takie są te przyrządzone według tej receptury. Schabowe w pikantnej panierce z chili i parmezanem smakują obłędnie. Zobaczcie, jak można inaczej zrobić wyborne kotlety schabowe.

Co daje panierka w kotletach schabowych?

Obowiązkowym elementem kotletów schabowych jest panierka. To właśnie dzięki niej schaboszczaki smakują tak pysznie i są ulubionym daniem całej rzeszy Polaków. Panierka tworzy barierę, która zatrzymuje soki wewnątrz kotletów podczas smażenia, dzięki czemu pozostają soczyste. Po usmażeniu staje się chrupiąca i kontrastuje z miękkim mięsem. Dodaje kotletom smaku i aromatu, a także zapewnia apetyczny wygląd.

Jaki jest przepis na panierkę do kotletów schabowych?

Przygotowanie pikantnej panierki do kotletów schabowych nie jest skomplikowane. W tym przepisie przygotowuje się ją z trzech prostych i łatwo dostępnych składników. Do bułki tartej wsypuje się parmezan i chili, czyli mieloną ostrą paprykę. To właśnie ta przyprawa odpowiada za pikantny smak kotletów schabowych. Potrzebna jest też mąka pszenna do oprószenia mięsa oraz jajka, dzięki którym panierka będzie lepiej przylegać do kotletów.

Jak panierować kotlety schabowe według tego przepisu? Najpierw mięso należy doprawić solą i pieprzem, a następnie oprószyć mąką pszenną. Tak przygotowany schab zanurza się w roztrzepanych jajkach, a następnie w bułce tartej z parmezanem i chili.

Jak zrobić kotlety schabowe w pikantnej panierce?

Przepis na wyborne kotlety schabowe przygotowane w panierce wzbogaconej parmezanem i chili jest łatwy. Receptura niewiele różni się od tradycyjnych przepisów. To smaczne danie można zrobić szybko i bez zbędnych komplikacji. Pikantne kotlety schabowe są gotowe w pół godziny, a z talerzy znikają w okamgnieniu. Wystarczy raz przyrządzić je według tego przepisu, aby na stałe zagościły w domowym menu.

Jak usmażyć pyszne i soczyste kotlety schabowe w pikantnej panierce? Wybierając ten prosty przepis, nie ma opcji, żeby coś poszło nie tak, jak powinno. Schabowe zawsze się udają i smakują obłędnie. Najlepiej podawać je z ziemniakami lub warzywami na ciepło oraz chrupiącą surówką.

  • 1. krok – rozbicie schabu na cienkie kotlety i doprawienie solą oraz pieprzem
  • 2. krok – wymieszanie bułki tartej z parmezanem i chili
  • 3. krok – panierowanie kotletów schabowych w mące, jajku i bułce tartej z parmezanem i chili
  • 4. krok – usmażenie pikantnych kotletów schabowych na patelni

SKŁADNIKI

  • 4 kotlety schabowe
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki
  • 1 łyżka startego parmezanu
  • 1/2 łyżeczki chili
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Schab rozbić na cienkie kotlety. Doprawić solą i pieprzem z obu stron.
  • Bułkę tartą wymieszać z parmezanem i chili.
  • Kotlety oprószyć mąką z obu stron i zanurzyć w roztrzepanych jajkach, a następnie panierować w bułce tartej z parmezanem i chili.
  • Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim kotlety, aż nabiorą złotego koloru. Po usmażeniu przekładać na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Przykryć na czas smażenia pozostałych, aby nie ostygły.
  • Podawać na obiad z ziemniakami i ulubioną surówką.
Idealne kotlety schabowe: kruche i soczyste. Prosty sposób na zawsze udany obiad
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej