Idealne kotlety schabowe: kruche i soczyste. Prosty sposób na zawsze udany obiad

Idealnie soczyste kotlety schabowe
Autor: Shutterstock Najlepsze kotlety schabowe są soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz. 
średni
45 min
4

Co zrobić, żeby kotlety schabowe były miękkie i soczyste w środku, a chrupiące na zewnątrz? Wystarczy, że na 2 godziny przed smażeniem kotlety schabowe namoczycie w mleku i cebuli. Najlepiej zostawić je w mleku na całą noc w lodówce.

Po co moczyć kotlety w mleku?

Kotlety schabowe namoczone w mleku z dodatkiem cebuli zyskują lepszy smak, są bardziej kruche i soczyste. Po wyjęciu z mleka kotlety należy odsączyć i panierować. Żeby panierka była chrupiąca, kotlety trzeba  smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu: smalcu lub oleju rzepakowym. Tak przygotowane kotlety to wyśmienite danie na rodzinny obiad, także odświętny. Wypróbujcie ten przepis i cieszcie się smakiem przepysznych koletów schabowych.

Z czym podać kotlety? Co najlepiej pasuje?

Podpowiadamy kilka sprawdzonych przepisów. Soczyste kotlety schabowe klasycznie panierowane i smażone najlepiej smakują podane z ziemniakami pieczonymi z rozmarynem, jeśli masz czas by je przygotować, lub na szybko z puree ziemniaczanymW ten sposób dostarczymy ciału dodatkowej energii w postaci skrobi. 

Dla smażonych na tłuszczu kotletów panierowanych dobrym kontrapunktem są smaki świeże i kwaśne, takie jakich dostarcza kapusta kiszona lub zakwaszona. Do tak przygotowanych kotletów tradycyjnie podaje się jesienią i zimą surówkę z kiszonej kapusty, a w sezonie  wiosenno-letnim młodą kapustę zasmażaną Warto też sięgnąć po przepis na klasyczną surówkę z białej kapusty, świeżych ogórków i koperku

Polecamy także: Soczyste schabowe z kością z piekarnikaSchabowe na dziko, przepis na marynowane kotlety 

Przepis na idealne kotlety schabowe

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Schab pokroić na 4 grube plastry. Każdy plaster mięsa rozbić tłuczkiem na dość cienki kotlet.
  • Cebulę pokroić w talarki. W naczyniu obłożyć kotlety cebulą.
  • Mięso z cebulą zalać mlekiem, przykryć i odstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny lub jeszcze lepiej na całą noc.
  • Po 3 godzinach wyjąć kotlety schabowe z mleka i dokładnie je osuszyć (zalewę wylać), doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Następnie każdy kotlet obtoczyć w mące, rozmąconym jajku, a na koniec w bułce tartej.
  • Na patelni rozgrzać smalec lub inny tłuszcz przeznaczony do smażenia w wysokich temperaturach. Kotlety smażyć po 4 minuty z każdej strony, do zrumienienia. 
Idealne kotlety schabowe: kruche i soczyste. Prosty sposób na zawsze udany obiad
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej