Surówka obiadowa z kapusty, ogórka i koperku

2021-03-29
Surówka obiadowa z białej kapusty, ogórka i koperku
Autor: thinkstockphotos.com Świeża i chrupiąca, taka jest surówka z białej kapusty z ogórkiem i koperkiem.
łatwy
20 min
4

Surówkę z kapusty  pekińskiej można przygotować także ze zwykłej białej kapusty. Dodatek ogórka i koperku nadaje jej świeży smak i zapach. Lekko kwaskowata i bardzo chrupiąca będzie doskonałym dodatkiem do obiadu. 

Polecamy także przepisy na Surówkę z białej kapusty, jabłka i buraków oraz Surówkę z kapusty, jarmużu i orzechów

SKŁADNIKI

  • około 1 kg kapusty pekińskiej lub białej, drobno poszatkowanej
  • 2 świeże ogórek sałatkowe
  • 1 pęczek drobno posiekanego kopru
  • 1 łyżka octu winnego
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki oleju o neutralnym smaku (rzepakowy, słonecznikowy)
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ogórek myjemy i kroimy lub szatkujemy razem z kapusta na cienkie półplastry lub w słupki. 
  • Dodajemy koperek i pozostałe przyprawy.
  • Całość dobrze mieszamy, próbujemy i ewentualnie doprawiamy.