Naleśniki

Naleśniki, często zwane z francuska crepes, to proste połączenie mąki, jaj i mleka, które zmienia się w smakowity, cienki placuszek. Obok pierogów zawsze robią furorę wśród gości z zagranicy. Polacy szczególnie upodobali sobie naleśniki i dzielnie bronią terenu przed inwazją amerykańskich pancakesów.

Naleśniki

Naleśniki wszystkie przepisy

Filtry

CZAS

PORCJA DLA

OCENA

TRUDNOŚĆ

Krokiety naleśnikowe z nadzieniem pieczarkowo-jajecznym

Krokiety naleśnikowe z nadzieniem pieczarkowo-jajecznym

Krokiety naleśnikowe z nadzieniem pieczarkowo-jajecznym to świetna alternatywa dla naleśników nadziewanych mięsem. Pożywne krokiety bardzo łatwo przygotować. Jajeczno-grzybowe nadzienie będzie smakować każdemu. Wypróbuj przepis na naleśniki nadziewane pieczarkami i jajkami ugotowanymi na twardo i ciesz się smakiem tej pysznej przekąski. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Wytrawne naleśniki: pieczarki, szpinak, feta

Wytrawne naleśniki: pieczarki, szpinak, feta. Kapitalny przepis na obiad

Wytrawne naleśniki nadziewane pieczarkami, szpinakiem i serem feta. Kapitalny przepis na obiad bezmięsny. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Racuchy budyniowe z owocami: przepis na puszyste placuszki z patelni

Racuchy budyniowe z owocami: przepis na puszyste placuszki z patelni

Racuchy budyniowe z owocami jagodowymi to pyszny deser lub słodki posiłek dla każdego. Puszyste placki prosto z patelni polane miodem lub syropem z dodatkiem świeżych owoców to prawdzie niebo na talerzu. Idealne danie na lato, gdy owoców jest pod dostatkiem. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Orientalne naleśniki z kaczką i sosem teriyaki

Orientalne naleśniki z kaczką i sosem teriyaki

Orientalne naleśniki z kaczką i sosem teriyaki to wersja naszych rodzimych naleśników w zupełnie nowej odsłonie. Placki przygotowane z odrobiną cynamonu pachną egzotyką. Do tego kaczka, przyprawy, kiełki i koniecznie - sos teriyaki. Wypróbuj azjatycki przepis na naleśniki.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 50 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Zielone naleśniki z jarmużem, fetą i ciecierzycą

Zielone naleśniki z jarmużem, fetą i ciecierzycą

Zielone naleśniki z jarmużem, fetą i ciecierzycą to pyszne wiosenne danie w bardzo ożywczych kolorach nadziei. Zieleń ciasto naleśnikowe zawdzięcza dodatkowi szpinaku Wyglądają obłędnie, a do tego możemy je dowolnie komponować. Naleśniki z farszem na bazie jarmużu, fety i ciecierzycy urozmaicą wiosenne śniadanie i dostarczą pokaźnej dawki witamin oraz błonnika. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Naleśniki z fjutem według Magdy Gessler

Naleśniki z fjutem według Magdy Gessler

W 3. odcinku 17. sezonu  „Kuchennych rewolucji” Magda Gessler odwiedziła Białą Karczmę w Grudziądzu. Restauratorka, jak zawsze zdecydowała się na poważne zmiany. Choć nie było łatwo, bo kucharkom brakowało wyczucia smaku. Na szczęście sytuację ratował syn właścicielki, który nie będąc kucharzem, świetnie rozumiał dobrą kuchnię i okazał się wytrawnym smakoszem. Kulinarna celebrytka zmieniła nie tylko wystrój lokalu, ale także menu. Jako deser pojawiła się w nim ta nietypowa potrawa - naleśniki z fjutemCzy słyszeliście kiedyś o naleśnikach z fjutem? Nie żartujemy sobie. Fjut to regionalna nazwa przysmaku produkowanego na Pomorzu i Kujawach. Fjut to nic innego jak gęsty syrop z buraków. W smaku i konsystencji przypomina miód lub melasę, więc idealnie nadaje się jako dodatek do naleśników.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Jak zrobić naleśniki? Przepis na idealne ciasto naleśnikowe

Jak zrobić naleśniki? Przepis na idealne ciasto naleśnikowe

Naleśniki to danie łatwe do przyrządzenia i lubiane niemal przez wszystkich. Całą tajemnicą udanych naleśników są placuszki cieniutkie i elastyczne. Jak zrobić takie naleśniki? Oto przepis na idealne ciasto naleśnikowe. Przeczytaj też: Jaki farsz do naleśników? Naleśniki na słodko, słono i pikantnie, Co zrobić, by naleśniki nie przywierały i nie przypalały się?

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Smardze w cieście naleśnikowym

Smardze w cieście naleśnikowym

Smardze w cieście naleśnikowym to danie, które rzadko mamy okazję przygotować. Smardze pojawiają się w Polsce bardzo wcześnie - w końcu kwietnia, na początku maja. Są nie tylko bardzo sezonowymi grzybami, ale też chronionymi - w lesie nie wolno ich zbierać. Jednak z powodzeniem można je wyhodować z grzybni na własnej działce i cieszyć się ich wyjątkowym smakiem!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Naleśnikowa pizza - jak zrobić pizzę z naleśników

Naleśnikowa pizza - jak zrobić pizzę z naleśników

Pizza czy naleśniki - nie musisz wybierać, przedstawiamy danie 2 w 1 czyli naleśnikową pizzę.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Tort naleśnikowy z truskawkami - wspaniały deser dla Mam i dzieci

Tort naleśnikowy z truskawkami - wspaniały deser dla Mam i dzieci

Tort naleśnikowy z truskawkami - to prawdziwe niebo w gębie. Jeśli masz wprawę w smażeniu naleśników, to ten tort nie ma prawa się nie udać! Taki tort mogą przygotować dzieci na Dzień Matki i  mamy - na Dzień Dziecka!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Strona 1 z 11