Do ciasta naleśnikowego dodaję te składniki. W takiej wersji pobiją każde podniebienie

naleśniki z żółtym serem
Autor: Shutterstock Łatwe i szybkie śniadanie? Puszyste naleśniki z serem oczarują każdy kubek smakowy.
łatwy
20 min
4

Dieta wegetariańska

Naleśniki to jedno z najpopularniejszych w Polsce dań. Są nie tylko pyszne i łatwe. To dość tania potrawa, którą można serwować z różnymi dodatkami. W tym sprawdzonym przepisie ciasto naleśnikowe zostało wzbogacone kilkoma nieoczywistymi składnikami. Dzięki nim naleśniki są wyjątkowo dobre i idealne jako baza do wytrawnych dodatków. Poznajcie łatwy przepis na puszyste naleśniki z serem.

Puszyste naleśniki z serem – składniki

Lista składników, które niezbędne są do usmażenia fury pysznych wytrawnych naleśników, jest krótka. Obejmuje proste i niedrogie produkty, które łatwo kupić o każdej porze roku. Do ciasta potrzebne są takie same składniki jak w tradycyjnej recepturze na naleśniki. Ciasto jest jednak wzbogacone dodatkami, które sprawiają, że naleśniki smakują tak dobrze.

Aby usmażyć puszyste naleśniki, należy zaopatrzyć się w takie produkty jak:

  • mąka pszenna
  • jajka
  • mleko
  • żółty ser
  • dymka ze szczypiorem
  • proszek do pieczenia
  • przyprawy – sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • olej do smażenia

Jak zrobić naleśniki z żółtym serem?

Wyborne naleśniki wzbogacone startym żółtym serem i cebulką dymką ze szczypiorem zaskoczą nie tylko pysznym smakiem, ale i łatwością przygotowania. Przepis na ten przysmak nie jest skomplikowany. Składa się z kilku prostych kroków.

Jak zrobić naleśniki z serem na słono? Z tym sprawdzonym przepisem nie ma opcji, żeby coś poszło nie tak.

  • 1. krok – przygotowanie ciasta naleśnikowego
  • 2. krok – połączenie ciasta naleśnikowego ze startym żółtym serem, dymką i szczypiorem
  • 3. krok – usmażenie naleśników na patelni pod przykryciem

Jak podawać puszyste naleśniki z żółtym serem?

Doskonałe pod każdym względem naleśniki wzbogacone startym serem i dymką są pyszne. To pomysł na oryginalne śniadanie na ciepło. Sprawdzą się też na lunch lub obłędną kolację, która zaskoczy bliskich. Puszyste naleśniki można podać także jako imprezową przekąskę. Goście na pewno będą pod wielkim wrażeniem.

Puszyste naleśniki, których smak podkręca ser żółty, warto podać z różnymi dodatkami. Sprawdzą się wędliny i kremowe serki smakowe. Pysznym dodatkiem są także świeże warzywa jak pomidory, ogórki czy sałata. Do wytrawnych naleśników serowych można też podać sos czosnkowy.

SKŁADNIKI

  • 600 ml mleka
  • 400 g mąki pszennej
  • 400 g startego żółtego sera
  • 1 dymka ze szczypiorem
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miski wbić jajka i wlać mleko. Wymieszać do połączenia składników.
  • Do masy jajecznej przesypać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać, tak aby nie było grudek.
  • Do ciasta dodać starty żółty ser i posiekaną dymkę ze szczypiorem. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
  • Na patelni rozgrzać olej. Za pomocą łyżki wazowej nakładać porcje ciasta i smażyć pod przykryciem około 4 minut. Następnie przełożyć na drugą stronę, przykryć i smażyć jeszcze 2 minuty.
  • Podawać na ciepło z szynką, serem, warzywami i sosem jogurtowym.
Jak zrobić NALEŚNIKI idealne?
Anna Szulc-Górska
więcej