Jak rozpoznać prawdziwy ser żółty? Jak rozróżnić ser od wyrobu seropodobnego?

2016-11-24 15:38

Prawdziwy ser żółty łatwo rozpoznać, uważnie czytając etykietę. Sprawdź, na co zwrócić uwagę, by rozróżnić pełnowartościowy produkt od seropodobnego.

jak-rozpoznac-prawdziwy-ser-zolty-jak-rozroznic-ser-od-wyrobu.jpg
Autor: photos.com Czym charakteryzuje się żółty ser?

Spis treści

  1. Żółty ser a zdrowie
  2. Jak rozróżnić prawdziwy ser od wyrobu seropodobnego?

Żółty ser a zdrowie

Już cztery plasterki prawdziwego sera żółtego pokrywają dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na wapń. To tyle samo, co kilogram sera białego! Ponadto ser żółty to znakomite źródło białka, zdrowych tłuszczy, żelaza, a także witamin A i D. Niestety, aby wyprodukować kilogram prawdziwego sera żółtego potrzeba przynajmniej 10 litrów mleka. Nic więc dziwnego, że na sklepowych półkach królują znacznie tańsze wyroby seropodobne, do produkcji których stosowane jest mleko w proszku, skrobia pszenna, łój czy soja, a przede wszystkim niezdrowy utwardzony tłuszcz roślinny. Taki niby ser nie jest oczywiście szkodliwy, zawiera jednak zwykle więcej cholesterolu i pustych kalorii.

Jak rozróżnić prawdziwy ser od wyrobu seropodobnego?

Aby rozróżnić prawdziwy ser od wyrobu seropodobnego przede wszystkim zwróćmy uwagę na jego cenę. Dobry ser żółty nie może kosztować 10 złotych za kilogram, bo sama cena mleka przeznaczonego do jego produkcji jest znacznie wyższa. Istotna jest też nazwa produktu. Według przepisów obowiązujących w Unii Europejskiej miano sera przysługuje jedynie wyrobom, które powstały z mleka. Jeśli więc na etykiecie widnieje napis: „plasterki serowe” albo „typu...”, lepiej darować sobie jego zakup. Naszą czujność wzbudzić powinny też mleko w proszku, łój, karagen czy soja w składzie „sera żółtego” oraz konserwanty E251, E 252, E253 i E1105. Jeśli kupujemy ser żółty na wagę, o skład powinniśmy spytać sprzedawcę. Można też przeprowadzić prosty test: prawdziwy ser żółty po lekkim naciśnięciu powinien pozostawiać na palcach tłusty ślad.

Czy znasz te sery?
Pytanie 1 z 6
Miękki ser sprzedawany w niewielkich obłych porcjach zanurzonych w serwatce to:
Sery