Przepis na fińskie naleśniki. Rozkoszne śniadanie z zimnej Skandynawii

fińskie naleśniki
Autor: Shutterstock Pannukakku, czyli fińskie naleśniki, nie wymagają smażenia, a są pyszne i delikatne.
łatwy
45 min
4

Dieta wegetariańska

Czy ciasto naleśnikowe można upiec w piekarniku? Oczywiście, że można. Właśnie w ten sposób naleśniki robią Finowie. Pannukakku to pyszny i puszysty naleśnik pieczony, który jest jednym z najpopularniejszych dań w Finlandii. Smakuje wyśmienicie, a jego przygotowanie jest banalnie proste. Zobaczcie, jak Finowie pieką naleśniki i sprawdźcie przepis na Pannukakku.

Z czego zrobić fińskie naleśniki?

Pannukakku, czyli fińskie naleśniki z piekarnika, przyrządza się z łatwo dostępnych składników, które bez problemu można kupić w polskich sklepach. To popularne i często wykorzystywane w naszych domach produkty. Być może macie je wszystkie pod ręką i wyjście na zakupy nie będzie konieczne.

Aby przygotować delikatne fińskie naleśniki pieczone w piekarniku, należy przygotować takie produkty jak:

Jak zrobić fińskie naleśniki?

Naleśniki, na które przepis pochodzi z kuchni fińskiej, nie jest trudny. Przygotowanie ciasta naleśnikowego jest bardzo łatwe i ekspresowe. Wystarczy połączyć składniki w odpowiedniej kolejności. Zaletą przepisu na Pannukakku jest to, że danie nie wymaga smażenia na patelni. Ciasto należy przelać do formy i wstawić do piekarnika.

Jak więc upiec fińskie naleśniki? Przepis na ten przysmak ze Skandynawii jest wyjątkowo prosty.

  • 1. krok – wymieszanie ubitych na puch jajek z cukrami z pozostałymi suchymi składnikami oraz mlekiem
  • 2. krok – przelanie ciasta do formy
  • 3. krok – upieczenie fińskiego naleśnika w piekarniku

Jak podawać fińskie naleśniki?

Zachwycające smakiem i przyjemnie puszyste naleśniki z Finlandii świetnie smakują na śniadanie. Warto podać do nich różne dodatki, które wzbogacą danie i sprawią, że pierwszy posiłek będzie jeszcze bardziej sycący. Pysznie smakują z owocowymi dżemami i konfiturami. Można skropić je miodem lub syropem klonowym. Dobrze smakują oprószone cukrem pudrem.

Pannukakku to propozycja nie tylko na śniadanie. Fińskie naleśniki pieczone w piekarniku to również pomysł na deser. Porcje naleśników można udekorować bitą śmietaną i oprószyć startą gorzką czekoladą lub kakao. Doskonale prezentują się ozdobione świeżymi owocami i listkami mięty.

SKŁADNIKI

  • 500 g mąki pszennej
  • 500 ml mleka
  • 150 g cukru
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jajka ubić. Cały czas ubijając, wsypać cukier i cukier z prawdziwą wanilią. Ubijać, aż masa stanie jasna i puszysta.
  • Stopniowo wsypywać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Wmieszać do połączenia składników.
  • Wlać mleko i mieszać, aż ciasto stanie się gładkie i nie będzie miało grudek.
  • Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch wyrównać.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec około 30 minut, aż naleśnik stanie się puszysty i zacznie się rumienić.
  • Wyjąć i odstawić na kilka minut do lekkiego ostygnięcia.
  • Podawać z dżemem, konfiturami, syropem klonowym lub miodem.
Jak zrobić NALEŚNIKI idealne?
Anna Szulc-Górska
więcej