Jakie są zdrowe zamienniki białego cukru?
Biały cukier jest jedną z głównych przyczyn otyłości. Istnieją jednak jego zdrowe odpowiedniki, które warto stosować, jeśli nie jest się w stanie całkowicie wyeliminować słodkich smaków z diety. Sprawdź, czym zastąpić biały cukier.
Spis treści
Zamienniki białego cukru - właściwości
Do naturalnych substytutów białego cukru zaliczają się zarówno produkty dobrze nam znane, jak i takie, o których istnieniu mało kto ma pojęcie. Oprócz tego, że nadają potrawom słodki smak, mają też inne zalety – zawierają cenne minerały, posiadają niski indeks glikemiczny (a więc po ich spożyciu nie wzrasta poziom cukru we krwi), a także niewiele kalorii. Które z nich warto stosować?
Zamienniki białego cukru - lista produktów
Nierafinowany cukier trzcinowy albo buraczany. Zawiera wapń, żelazo i magnez. Jest mniej słodki, niż tradycyjny cukier. Warto kupować tylko taki z upraw ekologicznych, by mieć pewność, że produkt nie zawiera chemikaliów stosowanych w procesie wzrostu roślin.
Miód. Dla zdrowia cenne są wszystkie rodzaje miodu naturalnego, pochodzącego z Polski. Warto zwrócić uwagę zwłaszcza na miód z pasiek ekologicznych, to znaczy z takich, gdzie rośliny, z których pszczoły zbierają nektar, nie są niczym pryskane.
Stewia. Najsłodsza roślina na świecie. Do domowego użytku najwygodniejsza jest stewia w postaci soku lub fluidu.
Syrop z agawy. Przypomina miód, ale lepiej się rozpuszcza. Jest bardzo słodki, dlatego do słodzenia potrzeba go znacznie mniej, niż cukru.
Cukier palmowy nierafinowany. Uzyskiwany jest z palmy kokosowej, poleca się go zwłaszcza do ciast i deserów.
Syrop słodowy. Jego różne rodzaje – z daktyli, orkiszu, brązowego ryżu – są dostępne w postaci płynu o konsystencji miodu. Można go wykorzystywać do słodzenia napojów czy przygotowywania deserów.
Ksylitol - cukier. Uzyskiwany z soku brzozowego. Bardzo popularny w wielu krajach Europy ze względu na możliwość stosowania u diabetyków, pacjentów z insulinoopornością i nietolerancją glukozy. Przemiany ksylitolu w organizmie odbywają się bez udziału insuliny. Smakuje jak cukier, ale jest czterdzieści razy mniej kaloryczny. Można go kupić w formie krystalicznej, dzięki czemu jego stosowanie niewiele się różni od cukru białego. Ksylitol jest popularnie używany jako słodzik czy składnik gum do żucia i innych słodyczy. Ważne jest także to, że ksylitol ma odczyn zasadowy i nie zakwasza organizmu jak zwykły cukier.
Syrop klonowy. Oryginalny wytwarza się w Kanadzie w prowincji Quebec. Jest doskonały do słodzenia napojów i herbaty, ale przede wszystkim używa się go jako polewy do ciast, naleśników i innych słodyczy. Syrop klonowy to oprócz słodkiego smaku bogate źródło witamin i minerałów, a przede wszystkim wapnia, którego zawartość w syropie klonowym jest kilkanaście razy większa niż w tradycyjnym miodzie. Jest także bogatym źródłem potasu, cynku i manganu.