Przepis na fit placki ziemniaczane. Z 3 składników i bez oleju
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Czy placki ziemniaczane są fit? Oczywiście, że tak. Warto jednak wiedzieć, jak przyrządzić placki ziemniaczane, aby miały mniej kalorii. Dzięki temu sprawdzonemu przepisowi można zrobić pyszne i chrupiące fit placki ziemniaczane. Wystarczą tylko trzy składniki i dwie przyprawy. Oto łatwy przepis na fit placki ziemniaczane.
Czy na diecie można jeść placki ziemniaczane?
Placki ziemniaczane to klasyczne domowe danie. Są pyszne i chrupiące. Wiele osób rezygnuje z nich podczas diety odchudzającej. Placków z ziemniaków nie trzeba jednak całkowicie eliminować z jadłospisu. Wystarczy przyrządzić je według fit przepisu. Placki ziemniaczane w wersji dietetycznej zrobione według tego przepisu mają mało kalorii, są sycące, pyszne i przyjemnie chrupią w czasie jedzenia. Ich sekretem jest sposób smażenia bez tłuszczu.
Jak zrobić fit placki ziemniaczane?
Przepis na niskokaloryczne placki z ziemniaków nie jest skomplikowany. Potrzebne są trzy składniki, dwie przyprawy, tarka, miska i patelnia z powłoką zapobiegającą przywieraniu. Starte na tarce ziemniaki i cebulę przekłada się do miski i soli. Po kwadransie należy je odcedzić z nadmiaru wody i wymieszać z jajkiem oraz przyprawami. Fit placki ziemniaczane smaży się na patelni bez dodatku tłuszczu, aż staną się rumiane. Gotowe!
Czy da się usmażyć placki ziemniaczane bez oleju?
Ten sprawdzony przepis jest najlepszym przykładem na to, że placki ziemniaczane da się usmażyć bez oleju. Aby fit placki ziemniaczane udały się i były chrupiące, potrzebna jest dobra patelnia, której powierzchnia zabezpieczona jest specjalną powłoką. Dzięki niej placki nie przywierają i łatwo jest je przewrócić na drugą stronę. Dodatkową zaletą takiej patelni jest to, że nie ma potrzeby smażenia placków ziemniaczanych na oleju lub innym tłuszczu.
Z czym podawać fit placki ziemniaczane?
Dietetyczne placki ziemniaczane są pyszne, ale jeszcze lepiej będą smakować w towarzystwie różnych dodatków. Dzięki nim zwykle placki z ziemniaków mogą zamienić się w eleganckie danie jak z restauracji. Posiłek będzie także bardziej sycący. Nawet w wersji fit placki staną się wyjątkową potrawą, która zauroczy wyglądem i smakiem. Co więc podać do placków ziemniaczanych?
- serek wiejski lub twarożek light – z dodatkiem posiekanych świeżych ziół podkręcą smak placków ziemniaczanych
- sosy jogurtowe – sos czosnkowy lub sos ranczerski pysznie łączą się ze smakiem placków nadając nutę świeżości
- świeże warzywa – dzięki nim danie będzie kolorowe, zdrowe i pełne składników odżywczych
- wędzony łosoś, tuńczyk, śledź – to idealne i bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe dodatki
- pasty – hummus czy guacamole to smaczne dodatki, który dostarczą białka i błonnika
- grzyby – placki ziemniaczane pysznie smakują z dodatkiem pieczarek, boczniaków i grzybów leśnych z patelni
SKŁADNIKI
- 500 g ziemniaków
- 1 cebula
- 1 jajko
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obrane ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Przełożyć do miski, doprawić solą i wymieszać. Odstawić na 15 minut.
- Ze startych ziemniaków z cebulą odlać wodę. Wbić jajko, doprawić solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszać.
- Porcje masy ziemniaczanej nakładać łyżką na mocno rozgrzaną patelnię z nieprzywierającą powłoką. Placki smażyć bez dodatku tłuszczu na małym ogniu z obu stron, aż zaczną się rumienić.
- Podawać od razu z ulubionymi dodatkami.